info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hoe zien honden?

Het is algemeen bekend dat honden een uitzonderlijk goede reukzin hebben.  Maar hoe zien honden eigenlijk? Zijn ze eigenlijk kleurenblind of kunnen honden toch kleuren zien? We zullen u de antwoorden op deze en andere vragen over de ogen van honden in het volgende artikel geven.

Hoe honden zien - de belangrijkste aspecten in een oogopslag

Wie sehen Hunde

  • Het gezichtsveld van honden is met ongeveer 240 graden aanzienlijk breder dan dat van mensen.
  • Omdat het waarnemen van beweging belangrijker was voor hun voorouders, zien honden waarschijnlijk niet zo scherp als mensen.
  • Honden zijn niet kleurenblind, ze kunnen alleen geen rood waarnemen omdat ze de kegeltjes missen die daarvoor verantwoordelijk zijn.
  • Dankzij het tapetum lucidum en een hoog aantal staafjes kunnen honden nog steeds goed zien in het donker.
  • Oogziekten die bij honden voorkomen zijn onder meer cataract en glaucoom, naast ontstekingen.
  • Honden kunnen Uv-licht waarnemen en daardoor ook dingen zien die voor ons mensen verborgen blijven.
  • Voor de verzorging van gevoelige hondenogen adviseren wij Bellfor Eye Care Drops te gebruiken.
Structuur van het hondenoog zoals bij de mens
Hoewel het soms wordt vergeten in het licht van de buitengewone reukzin, zijn de ogen natuurlijk ook belangrijke zintuigen voor honden, die hen helpen om hun omgeving waar te nemen.


De basisstructuur van het hondenoog verschilt niet veel van die van het menselijk oog. Net als de uwe bestaan de ogen van uw viervoeter onder meer uit een pupil, iris, hoornvlies, vaatvlies en een netvlies met kegeltjes en staafjes.
Honden hebben een breed gezichtsveld
Omdat de ogen van honden vrij ver aan de zijkant van het hoofd staan, hebben de viervoeters een gezichtsveld van ongeveer 240 graden breed. Zo kunnen ze hun omgeving goed in de gaten houden. De ogen van de hond kunnen dus vaak dingen zien die zich nog niet in ons gezichtsveld bevinden, dat slechts ongeveer 180 graden breed is.
Kunnen honden kleuren zien of zijn ze kleurenblind?
De veronderstelling dat honden kleurenblind zijn, is lange tijd wijdverbreid geweest en bestaat zelfs vandaag nog tot op zekere hoogte. In feite kunnen honden echter ook kleuren zien. In tegenstelling tot mensen hebben ze echter maar twee verschillende soorten kegeltjes, geen drie. Ze behoren dus tot de zogenaamde dichromaten.


De kegeltjes zijn de lichtreceptoren die verantwoordelijk zijn voor de kleurwaarneming in de ogen. Honden hebben alleen kegels voor blauw en groen. Het menselijk oog heeft ook receptoren voor de kleur rood.


Honden kunnen dus kleuren zien. Ze herkennen echter geen rood, zodat hun kleurwaarneming heel anders is dan de onze.
Kunnen honden in het donker zien?
Honden kunnen minder kleuren zien dan wij. Aan de andere kant zijn ze duidelijk superieur aan ons op het gebied van zicht bij slecht licht en kunnen ze nog relatief goed zien in het donker.


Een van de redenen hiervoor is dat honden, net als katten, een zogenaamd tapetum lucidum hebben. Dit is een reflecterende laag in het oog die ervoor zorgt dat binnenkomend licht wordt weerkaatst en zo een tweede keer het netvlies passeert. Overigens is het tapetum lucidum ook verantwoordelijk voor het feit dat de ogen van een hond opvallend oplichten wanneer ze in het donker worden verlicht door bijvoorbeeld een zaklamp of een koplamp van een auto.


Bovendien hebben hondenogen een hoog aantal staafjes. De staafjes zijn de zintuigcellen die verantwoordelijk zijn voor het zien van grijstinten. Hoe meer staafjes er in een oog zijn, hoe beter de omgeving in het donker kan worden waargenomen.
Oogziekten bij honden
Helaas zijn ook honden niet veilig voor oogproblemen. Sommige rassen zijn in dit opzicht bijzonder gevoelig en hebben bijvoorbeeld meer last van geïrriteerde en tranende ogen.


Los daarvan kunnen honden ook conjunctivitis, ontsteking van het hoornvlies en het binnenoog, of cataract en glaucoom ontwikkelen.


Bovendien is een zogenaamd prolapsed nictitating membrane of prolapsed nictitating gland (kersenoog) niet ongewoon bij honden.
Onze tip voor de verzorging van gevoelige hondenogen
Om ervoor te zorgen dat de ogen van uw hond gezond blijven, is het belangrijk dat u bestaande problemen tijdig corrigeert en, last but not least, ook een beetje aandacht besteedt aan het onderwerp oogverzorging.


Met Bellfor Eye Care Drops hebben we precies het juiste product voor de zachte verzorging van gevoelige hondenogen in de aanbieding. Dankzij de natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, kunt u rekenen op een zo goed mogelijke tolerantie bij het gebruik van de druppels.


Maak kennis met Bellfor Eye Care Drops
Kunnen honden geesten zien?
Veel baasjes zijn er heilig van overtuigd dat honden geesten kunnen zien. De viervoeters lijken immers vaak te reageren op dingen die wij niet waarnemen. Natuurlijk is dit niet omdat uw hond werkelijk spoken ziet, maar gewoon omdat zijn zintuigen veel gevoeliger zijn dan de uwe.


Honden kunnen veel beter ruiken en nemen met hun oren hogere frequenties waar dan mensen. Bovendien zijn de viervoeters in staat om Uv-licht te zien. Dit heeft een grote invloed op de manier waarop honden zien en leidt er onder meer toe dat ze dingen kunnen herkennen die voor onze ogen onzichtbaar zijn of alleen zichtbaar worden met behulp van blacklight.


Dus de volgende keer dat u het gevoel hebt dat uw hond een spook heeft gezien, hoeft u niet bang te worden. Realiseert u zich dat uw viervoeter zijn omgeving anders waarneemt dan jij, ondanks jullie hechte band met elkaar. Bovennatuurlijke krachten, ook al lijkt het soms zo, hebben niets te maken met het gedrag van de hond.
Hoe honden zien - onze conclusie
Zoals u leest, verschilt het gezichtsvermogen van uw hond in sommige opzichten nogal van dat van u, ook al heeft hij grotendeels dezelfde structuur. Honden kunnen minder kleuren zien dan mensen en nemen hun omgeving waarschijnlijk niet zo scherp waar als wij mensen.


Honden daarentegen zien veel beter in het donker en kunnen hun omgeving bijzonder goed in de gaten houden dankzij een breed gezichtsveld van 240 graden. Om ervoor te zorgen dat dit op lange termijn zo blijft, is het belangrijk dat u voldoende aandacht besteedt aan de ooggezondheid van uw trouwe viervoeter.


Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als er symptomen van oogziekten optreden en gebruik wanneer nodig onze natuurlijke oogdruppels om de ogen van uw hond op een zachte manier te verzorgen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

13.21 EUR
440.28 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive