info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Gewrichten bij Honden: zo zijn ze samengesteld

Gewrichten bij Honden

Of het nu een hond of een mens betreft. Voor bewegen zijn gezonde gewrichten onmisbaar. Als ze belemmerd zijn in hun functioneren, dan heeft dat verstrekkende gevolgen en kan het tot blijvende schade leiden.


Hoe gewrichten samengesteld zijn en uit welke onderdelen ze bestaan, verneemt u in dit artikel. Bovendien leert u hoe u gewrichtsziektes kunt voorkomen en hoe u de genezing van reeds bestaande klachten aanzienlijk kunt verbeteren.

Samenstelling van gewrichten

De samenstelling van het gewricht is steeds iets anders, afhankelijk van het gewricht waar het precies om gaat. De hoofdonderdelen zijn echter eigenlijk altijd hetzelfde.

Elk gewricht bestaat uit:

  • Gewrichtskop en gewrichtskom
  • Gewrichtskraakbeen
  • Gewrichtsvloeistof
  • Gewrichtskapsel
  • Banden

De uiteinden van de beide botten die in het gewricht bij elkaar komen, worden gewrichtskop en gewrichtskom genoemd. Die zijn allebei met een laag gewrichtskraakbeen bedekt. Tussen de kraakbeenlagen bevindt zich dan weer de gewrichtsvloeistof. Het gewrichtskapsel vorm de omhulling van het hele gewricht. De banden houden de beweging binnen het bedoelde bereik en zorgen samen met de spieren voor stabiliteit.

Taken en samenstelling van het gewrichtskraakbeen

Gewrichtskraakbeen bestaat vooral uit een zogenaamde extracellulaire matrix. Hierin bevinden zich de kraakbeencellen die onder andere collageen, hyaluronzuur, glycosaminoglycanen en chondroïtinesulfaat aanmaken. Deze stoffen zijn op hun beurt weer nodig om de extracellulaire matrix te bouwen.


De taak van gewrichtskraakbeen is om een glad oppervlak te maken en de wrijving in gewrichten te minimaliseren. Omdat kraakbeen in tegenstelling tot botten veel elastischer is, dient het bovendien als schokdemper en vangt het krachten op die bijvoorbeeld bij rennen en springen ontstaan.    

Structuur en samenstelling van gewrichtsvloeistof

Gewrichtsvloeistof is een stroperige vloeistof die ook wel synoviaal vocht genoemd wordt. Deze bestaat vooral uit hyaluronzuur, glucose en water. Ook de gewrichtsvloeistof helpt bij het opvangen van schokken. Bovendien is haar taak om een direct contact van de kraakbeenlagen met elkaar te voorkomen en om te zorgen voor een extra wrijvingsvermindering.


Een gewricht zonder voldoende gewrichtsvloeistof is goed te vergelijken met een auto die gebruikt wordt zonder motorolie. Het wordt niet voldoende gesmeerd, zodat de verschillende delen (in dit geval kraakbeen en botten) heel snel verslijten.


Bij het verminderen van de wrijving speelt met name hyaluronzuur een beslissende rol. Want het glycosaminoglycaan hyaluronzuur is in staat om grote hoeveelheden water te binden en zo voor de noodzakelijke geleiachtige consistentie van de gewrichtsvloeistof te zorgen.

Gezonde gewrichten zijn niet vanzelfsprekend

Zowel voor het kraakbeen als voor de gewrichtsvloeistof is het nodig dat de stoffen die zich erin bevinden, steeds opnieuw vernieuwd worden. Idealiter verloopt dat ook zonder problemen. Maar deze functie neemt af bij toenemende ouderdom, wat op termijn tot diverse problemen en ziektes kan leiden.


Daarbij komen verdere factoren als te hoge belastingen, een slechte voeding en overgewicht. Deze vormen ook een risico voor de gezondheid van de gewrichten.


Bovendien bestaat er ook door erfelijke aanleg een verhoogde kans op meerdere gewrichtsaandoeningen.


Het meest komen naast acute klachten als artritis vooral chronische gewrichtsziektes, als artrose en heupdysplasie, voor. Als ze niet behandeld worden, leiden zulke ziektes tot een toenemende bewegingsbeperking en kunnen ze onder omstandigheden zelfs een verlamming van het betroffen gewricht veroorzaken.

Overgewicht belast de gewrichten van de hond

Natuurlijk kan de genetische samenstelling van een hond niet worden beïnvloed. Toch kunt u als eigenaar bijdragen aan het gezond houden van de gewrichten van uw viervoeter.


Een evenwichtige voeding en het vermijden van overgewicht zijn in dit verband bijzonder belangrijk. Als uw hond te dik is, is een dieet niet alleen zinvol met betrekking tot de gewrichten.


Een combinatie van een verminderde hoeveelheid voedsel en een voedingssupplement met ons dieetpoeder Shiimun Slim zorgt ervoor dat uw viervoeter snel weer zijn ideale gewicht bereikt.

Gewrichtsziekten leiden vaak tot een lang lijden

Helaas weten veel hondeneigenaren uit eerste hand welke gevolgen zieke gewrichten kunnen hebben voor aangetaste honden.


Vooral bij chronische klachten verwacht de viervoeter vaak een lange en pijnlijke beproeving, waarbij de functionaliteit van de gewrichten steeds minder wordt en de levenskwaliteit van de hond steeds meer wordt beperkt.


Het is niet altijd mogelijk om de klachten succesvol te behandelen, zodat de therapeutische maatregelen van de dierenarts zich gedeeltelijk beperken tot het verlichten van de symptomen en slechts een poging wordt gedaan om verdere schade aan de gewrichten van de hond te voorkomen.

Hond met Gelenke & Knochen

Voedingssupplementen voor de gewrichten van de hond

Steeds meer eigenaren wenden zich tot speciale voedingssupplementen voor honden ter ondersteuning van de diergeneeskundige verzorging van gewrichten met bepaalde ingrediënten.


Dergelijke preparaten bevatten bijvoorbeeld stoffen als collageen, hyaluronzuur, glucosamine of chondroïtinesulfaat, die een rol spelen bij de elasticiteit van het gewrichtskraakbeen en de gewrichtsvloeistof. Deze kunnen, afhankelijk van het product, individueel of als een combinatie van verschillende ingrediënten aan de hond worden toegediend.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive