info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Wandelen met de hond: tips voor succesvolle tochten met een viervoeter

Veel mensen brengen hun vrije tijd graag door in de natuur, waar wandeltochten een ontspannen tijd beloven om mee bij te tanken. De meeste hondenbezitters willen bij hun tochten niet afzien van het gezelschap van hun viervoeter en nemen daarom hun hond mee uit wandelen. 

Jonge honden mogen niet rennen


Waarom wandelen niet met elke hond een goed idee is en wat u verder nog voor uw reis in acht moet nemen, leggen wij hieronder uit. 

Heeft u uw hond tijdens het wandelen onder controle? 

In principe moet u uw hond tijdens het wandelen de hele tijd onder controle kunnen hebben. Een goede training en zekere beheersing van de belangrijke basiscommando’s zoals ‘hier’ en ‘blijf’ zijn onmisbaar om u veilig door het gebied te kunnen bewegen. 

Jonge honden mogen niet mee uit wandelen worden genomen

Als uw hond nog zeer jong is, moet u hem nog niet mee uit wandelen nemen. Dat geldt ook als uw kleine viervoeter al zeer goed naar u luistert. De lange afstanden te voet vormen namelijk een grote belasting voor de gewrichten van de hond.


Is deze nog in de groei, dan kan een herhaaldelijke overbelasting in het ergste geval tot blijvende problemen met het bewegingsapparaat leiden. Wacht u daarom liever tot uw viervoeter volgroeid is en zijn gewichten volledig ontwikkeld zijn en beperk het bewegingsaanbod zolang op basis van de leeftijd.

Wandelen met de hond: niet met alle rassen een goed idee 

Gezamenlijke wandelexcursies kunnen ook voor uw hond een welkome afwisseling in het dagelijks leven zijn. Dit geldt echter niet voor alle viervoeters. Want sommige rassen zijn er simpelweg niet voor gemaakt om lange afstanden aan één stuk te lopen.


Met een Engelse buldog of een mopshond op wandeltocht te gaan, blijkt in de praktijk bijvoorbeeld een slecht idee. Een hond die van wandelen houdt, zoals bijvoorbeeld een husky, zal u qua conditie bij het wandelen daarentegen zonder problemen overtreffen. 


Voor u uw hond uit wandelen neemt, moet u zich daarom goed afvragen, of uw viervoeter aan de fysieke vereisten daarvoor voldoet. In deze context spelen naast het ras natuurlijk ook de leeftijd en eventuele aanwezige gezondheidsproblemen zoals gewrichtsziekten van de hond een rol. 

Wandeltochten met de hond zorgvuldig plannen 

Als u van plan bent om met uw hond op wandeltocht te gaan, is een goede planning natuurlijk essentieel. Ten slotte moet u niet alleen voor uzelf zorgen, maar u er ook zeker van stellen dat uw viervoeter goed verzorgd is.  


Wilt u een reis van meerdere dagen maken en 's nachts in een hut verblijven, dan is het bijvoorbeeld raadzaam om vooraf zeker te stellen, dat men bij het onderkomen van uw keuze ook honden accepteert. 


Let er bovendien op, dat uw viervoeter de geplande route goed af kan. Want al is uw hond nog zo goed ter been, hij kan natuurlijk niet klimmen. Bij hoge temperaturen is het daarnaast belangrijk, dat u niet de hele tijd in de volle zon wandelt en uw hond de mogelijkheid geeft om af te koelen, zodat hij geen hitteberoerte oploopt. 

De juiste uitrusting voor het wandelen met de hond 

Naast het plannen van uw routen en eventuele voorgenomen overnachtingen moet u zich er natuurlijk ook van verzekeren, dat u aan alle noodzakelijke uitrustingsstukken denkt. Wat u precies nodig heeft, hangt in eerste instantie van de geplande lengte van de wandeling af. 


Een hondenriem, stevig schoeisel en waterdichte kleding mogen natuurlijk in geen geval ontbreken. Hondenschoenen kunnen afhankelijk van de ondergrond van uw route zinvol zijn. U moet er beslist op letten dat uw hond tijdens het wandelen goed op ze kan lopen. Afgezien daarvan is het aan te raden, voor de zekerheid een EHBO-set voor uzelf en uw hond mee te nemen. 


Andere items die u bij langere wandelingen in uw bagage zou moeten hebben, zijn bijvoorbeeld een zaklamp, een regenjas, een warm dekje voor uw hond (afhankelijk van het ras en zijn gevoeligheid voor kou) en kampeeruitrusting voor u en uw hond als u 's nachts niet in een hut wil overnachten. 

Bellfor expertstip: bescherming tegen teken niet vergeten 

Afhankelijk van de regio die u voor uw wandeling heeft uitgekozen, kan het zijn dat het risico op een tekenbeet zeer groot is. Aangezien teken bij uw hond tot gevaarlijke ziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen leiden, moet u het onderwerp bescherming tegen teken in dat geval niet verwaarlozen.


Naast een tekentang waarmee u de parasieten zo nodig kunt verwijderen, raden wij u hiertoe ook aan om voor Bellfor ZEComplete te kiezen. ZEComplete wordt speciaal als natuurlijke bescherming tegen teken voor honden ontwikkeld en is voor uw viervoeter dankzij het afzien van chemische bestanddelen zeer goed te verdragen. 


Bellfor ZEComplete in de webshop bekijken

Aan de maaltijden van uw hond denken

Natuurlijk moet u niet alleen zorgen voor uw eigen fysieke welzijn, maar ook nadenken over de maaltijden van uw hond. Genoeg water om te drinken is een absolute must. Afhankelijk van de lengte van uw wandeltocht heeft u bovendien een toereikende hoeveelheid hondenvoer nodig, om uw viervoeter onderweg van te voorzien. 


Vooral bij langere reizen is het handig om droogvoer mee te nemen, aangezien het lang houdbaar is en in vergelijking met natvoer makkelijker te vervoeren is. Als uw hond normaal gesproken enkel natvoer eet, moet u hem er echter voor uw wandeling aan droogvoer laten wennen, aangezien het anders onderweg tot spijsverteringsproblemen kan leiden. Let er bovendien op, dat droogvoer slechts weinig vocht bevat en uw viervoeter daarom meer moet drinken. 


Daarnaast mogen natuurlijk ook een paar gezonde hondentraktaties niet ontbreken, waarmee u uw hond tijdens het wandelen tussendoor een klein plezier kunt doen. 

Bellfor Pfotenschutz (pootbescherming) voor de verzorging van de poten na de wandeltocht 

Het samen wandelen zal uw hond veel plezier doen. Tegelijkertijd vormt het ook een zware belasting voor de poten van uw viervoeter. Na uw reis is een adequate verzorging van de hondenpoten daarom bijzonder belangrijk. 


We bevelen u hiervoor Bellfor Pfotenschutz (pootbescherming) aan. De natuurlijke zalf bevat geselecteerde ingrediënten zoals insectenvet, calendula en bijenwas. 


Het leent zich perfect om de belaste poten van uw hond na het wandelen te verzorgen en problemen zoals kleine scheurtjes in de huid blijvend tegen te gaan. 


Bellfor Pfotenschutz (pootbescherming) in de webshop bekijken.

Bezigheden voor de hond tijdens de wandeling

Natuurlijk valt er voor u en uw hond tijdens het wandelen veel te ontdekken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat u daarom compleet van het aanbieden van aanvullende bezigheden kunt en moet afzien. Met activiteiten zoals kleine zoek- of apporteerspelletjes maakt u de reis voor uw viervoeter spannend en gevarieerd. 

Volg de lokale regels omtrent verplicht aanlijnen 

Als u met uw hond gaat wandelen, moet u zich vanzelfsprekend aan de lokaal geldende regels houden. Dat geldt ook niet in de laatste plaats voor het verplicht aanlijnen. 


Juist met het oog op andere mensen of andere dieren in de omgeving is het belangrijk, dat u deze opvolgt. Bedenk u daarbij ook dat sommige honden een zeer sterk uitgesproken jachtdrift hebben en zeker weg kunnen lopen, als ze onderweg een haas of een andere vermeende prooi ruiken. 


Wilt u uw viervoeter toch wat ruimte geven, dan is het raadzaam om naast een normale hondenriem ook een sleeplijn mee te nemen. 

Wandelen met de hond – onze conclusie 

Zoals u ziet, zijn er bij het wandelen met de hond enige dingen waar u op moet letten, om voor een geslaagde tocht te zorgen. Met de juiste planning en het opvolgen van enige belangrijke regels, stelt u zeker dat zowel uzelf, als ook uw viervoeter een goede tijd heeft en dat u bij de wandeltocht niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

17.49 EUR
7 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
184.8 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
3.29 EUR
8.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
2.29 EUR
11.45 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive