info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Voorkomen en verwijderen van Tandsteen bij Honden

Tandsteen is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan in principe bij alle rassen voorkomen. Echter, kleine rassen met smalle tanden of een smalle kaak hebben vaak last van tandsteen. Wij zullen u uitleggen hoe tandsteen bij honden voorkomt, welke gevolgen het kan hebben en hoe het verwijderd kan worden. U leert ook welke preventieve maatregelen succesvol zijn gebleken.

Hoe ontwikkelt tandsteen zich bij honden?

Na het eten blijft het voer aan de tanden van de hond kleven. Deze vermengen zich met bacteriën en speeksel en vormen plaque. Als de plak niet wordt verwijderd, worden minerale bestanddelen van het speeksel van de hond afgezet en vormen ze een vaste laag die bekend staat als tandsteen.

Tandsteen detecteren bij honden

Tandsteen bij Honden

De vorming van tandsteen bij honden begint altijd aan de basis van de tanden. Van daaruit spreiden de geelachtige verkleuringen zich uit tot de volledige tand bedekt is met een gele of grijsbruine laag.  Meestal worden meerdere tanden van de hond aangevallen door tandsteen. In sommige gevallen kunnen zelfs bijna alle tanden van het dier worden aangetast.

Mogelijke gevolgen van tandsteen bij honden

Wat in eerste instantie alleen een optisch probleem kan zijn, verspreidt zich snel. Voor uw hond heeft tandsteen ernstige gevolgen op de lange termijn.

Als tandsteen niet wordt verwijderd bij honden, kan het de volgende problemen veroorzaken:

  • Ontsteking van het tandvlees
  • Halitose
  • Bloedend tandvlees
  • Verzwaarde tanden
  • Tanduitval
Daarnaast gaan tandproblemen bij honden gepaard met ernstige pijn, wat vaak leidt tot een weigering om de aangetaste dieren te voeren!

Bovendien kunnen onbehandelde tandproblemen zoals parodontosis en tandbederf zich in de loop van de tijd over het hele vierpotige organisme verspreiden, wat hartaandoeningen en lever- en nierschade kan veroorzaken.

Dus tandsteen bij honden is niet iets wat je lichtvaardig moet nemen. Omdat alleen een tijdige verwijdering kan voorkomen dat erger wordt en de tandheelkundige gezondheid van het dier op de lange termijn kan garanderen.

Het verwijderen van tandsteen bij honden

Eenmaal aanwezig kan de tandsteen meestal niet meer worden verwijderd door de tanden te poetsen, maar alleen in het kader van een professionele tandreiniging door de dierenarts.

De tandsteen wordt meestal verwijderd door middel van echografie, waarbij de hond gedurende de behandeling onder algemene verdoving is. Na de ultrageluidreiniging worden de tandvleeszakken gereinigd en de tanden gepolijst. Als alternatief voor echografie kan tandsteen ook mechanisch verwijderd worden bij honden. Bij kleinere oppervlakken kan het zelfs voldoende zijn om de tandsteen er gewoon af te schrapen.

Voorkomen van tandsteen bij honden

Zoals u kunt zien, gaat het verwijderen van tandsteen voor uw hond gepaard met veel stress en een zware algemene verdoving. Om de viervoeter deze marteling te besparen, moet u voldoende aandacht besteden aan het onderwerp preventie. Dagelijkse gebitsverzorging is onmisbaar voor een permanent gezond gebit van een hond. Dit omvat het regelmatig poetsen van de tanden met een geschikte tandenborstel en speciale tandpasta voor honden. Bovendien kan het kauwen van snacks en speelgoed helpen om plak en voedselresten te verwijderen en zo de vorming van tandsteen tegen te gaan.

Het voedsel is ook belangrijk

Om tandsteen bij honden te voorkomen, is het vaak aan te raden om over te schakelen van natvoer naar droogvoer, omdat dit minder tandplak zou moeten veroorzaken. Een merkbaar verschil kan echter niet worden bereikt.

Om het gebit van uw hond gezond te houden, raden wij u aan om alleen hoogwaardig hondenvoer zonder suiker of granen te gebruiken, zoals u bijvoorbeeld vindt in het Bellfor-assortiment. Op deze manier kunt u de vorming van tandplak verminderen. Maar ook dit is geen vervanging voor de dagelijkse tandheelkundige zorg.

Tandheelkundige zorg met Bellfor

Bij Bellfor zijn we ons natuurlijk bewust van het belang dat gezonde tanden hebben voor honden. Om deze reden omvat ons assortiment niet alleen natuurlijk hondenvoer zonder suiker, maar ook speciale producten voor de tandverzorging.

Met Shiimun Dental kunt u het gebit van uw hond op betrouwbare wijze reinigen zonder uw toevlucht te hoeven nemen tot een tandenborstel en hondentandpasta. Het natuurlijke voedingssupplement kan gewoon in een beetje water worden geweekt en met het voer van uw hond worden gemengd.

Dankzij de speciale samenstelling zorgt Shiimun Dental voor een doeltreffende reiniging van de tanden zonder dat het te veel tijd in beslag neemt. De ingrediënten van het licht verteerbare preparaat ondersteunen de gezondheid van tanden en tandvlees en helpen tegelijkertijd om een onaangename slechte adem bij uw hond tegen te gaan.

Tartaar bij honden - het belangrijkste in één oogopslag

Hoewel tandsteen eigenlijk heel zichtbaar is bij honden, wordt het vaak genegeerd door hondenbezitters en afgedaan als een onschuldige cosmetische smet. Uiterlijk na het lezen van dit artikel weet u dat dit een grote fout is. Tandsteen kan ernstige ongemakken en pijn veroorzaken bij uw hond. Het is daarom essentieel om bestaande tandsteen grondig te laten verwijderen en te voorkomen dat het zich opnieuw vormt door middel van adequate tandheelkundige verzorging.

Met onze Shiimun Dental Powder heeft u hiervoor een tandverzorgingsproduct in de gebruikelijke goede Bellfor kwaliteit tot uw beschikking.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
16.26 EUR
162.59 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive