info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Duitse Spitz: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Duitse Spitz

Duitse Spitz

De Duitse Spitz is een oud hondenras uit Duitsland. Het ras wordt gefokt in vijf verschillende rassen, die door de FCI in groep 5, sectie 4, worden ingedeeld. Daar deelt de Duitse Spitz de rasstandaard nr. 97.

Geschiedenis van de Duitse Spitz

De Duitse Spitz behoort tot de oudste hondenrassen. Aangenomen wordt dat hun voorouders al enkele duizenden jaren geleden door mensen werden bewaard.


Het Duitse Spitz was lange tijd zeer populair en wijdverspreid. Ze werden onder andere gewaardeerd als betrouwbare waakhonden. 


Omdat ze potentiële indringers met luid geblaf aangaven, werden ze echter al snel als blaffers beschouwd.


In de loop van de tijd verloor het Duitse Spitz steeds meer aan belang en verdween het bijna volledig. Pas in de 20e eeuw werden de inspanningen om deze traditionele honden te fokken weer opgevoerd.


Toch behoren de Duitse Spitz nog steeds tot de zeldzame rassen. De twee variëteiten middelgrote en grote Spitz staan zelfs op de lijst van bedreigde inheemse rassen.

Kenmerken en variëteiten van Duitse Spitz

Duitse Spitz heeft een spitse snuit en kleine driehoekige oren, waardoor het een beetje op een vos lijkt. Ze dragen hun weelderig behaarde staart gebogen over hun rug.


Duitse Spitz hebben een dichte, lange vacht bestaande uit een gewatteerde ondervacht en een lange, vooruitstekende bovenvacht. Afhankelijk van de variëteit kan hun vacht wit, bruin, zwart, grijs bewolkt, oranje of andere kleuren zijn.

Duitse Spitz wordt veredeld in de volgende vijf variëteiten:

 • Pomeranian bereikt een schouderhoogte van 18 tot 24 centimeter.
 • Miniature Spitz groeit tot een hoogte van 24 tot 30 centimeter.
 • Midden Spitz bereikt een schouderhoogte van 30 tot 38 centimeter.
 • Grote Spitz wordt 42 tot 50 centimeter hoog.
 • Wolfsspitz bereiken een schouderhoogte van 43 tot 55 centimeter.

Met betrekking tot het lichaamsgewicht is in de rasstandaard voor Duitse Spitz alleen bepaald dat deze moet overeenkomen met de grootte van de dieren. Afhankelijk van het ras varieert het gewicht tussen minder dan drie kilo voor de Miniature Spitz en ongeveer 20 kilo voor de Large en Wolfsspitz.

Duitse Spitz karakter en natuur

Duitse Spitz karakter en natuur

Duitse Spitz zijn waakzame honden die vandaag de dag nog steeds recht doen aan hun oorspronkelijke doel. Daarom zijn ze nogal wantrouwig tegenover vreemden.


Duitse Spitz bouwt echter graag een zeer nauwe relatie op met hun eigenaars. Deze intelligente dieren brengen graag tijd door met hun familie. Ze worden beschouwd als geduldig en vriendelijk in de omgang met kinderen. Duitse Spitz zijn zeer goed in staat om te leren. Hun opvoeding is meestal onproblematisch. Het moet echter net zo serieus worden genomen met de kleine als met de grote rassen.

Activiteiten met Duitse Spitz

Duitse Spitz zijn levendige en actieve honden. Dit geldt zowel voor een compacte dwergspitz als voor een grote of wolfspitz. Wie kiest voor een Duitse Spitz moet dus zeker in gedachten houden dat dit geen gezellige schoothondje is.


Uitgebreide wandelingen mogen niet ontbreken in het dagelijks leven van het ras. Daarnaast zijn denksporten en hondensporten zeer geschikt om de intelligente viervoeter zowel mentaal als fysiek uit te dagen.

De volgende hondensporten zijn onder andere geschikt voor Duitse Spitz:

Duitse Spitz ziekten

Duitse Spitz bereiken een leeftijd tot 15 jaar. Ze worden over het algemeen beschouwd als robuuste en gezonde honden. Toch zijn er verschillende ziekten die vaker kunnen voorkomen.

Eigenaren van Duitse Spitz moeten rekening houden met de volgende gezondheidsproblemen:

 • Zoals vele middelgrote tot grote hondenrassen kunnen Wolf en Large Spitz af en toe last hebben van heupdysplasie.
 • Dwerg, kleine en middelgrote Spitzhonden hebben een verhoogd risico op patella luxatie.
 • Alle Duitse Spitzhonden kunnen last hebben van haaruitval (alopecia), die niet te herleiden is tot een specifieke oorzaak.
 • Bij de Wolfsspitz komt overactiviteit van de bijschildklier (primaire hyperparathyroïdie) relatief vaak voor.
 • Misvormde tanden en problemen zoals tandsteen komen vrij vaak voor, vooral in de kleinere rassen van het ras.
 • Door hun gevoelige oren hebben Duitse Spitz de neiging om een verhoogde neiging tot oorontsteking te hebben.

De juiste voeding van Duitse Spitz

Of het nu gaat om Miniatuur Spitz of Grote Spitz - een evenwichtige voeding is essentieel voor een gezond hondenleven. De energiebehoefte wordt bepaald door het gewicht, de leeftijd en het activiteitenniveau van de viervoeter.


De kleinere variëteiten van de Duitse Spitz hebben dus natuurlijk aanzienlijk minder voedsel nodig dan hun grotere soortgenoten om goed te worden voorzien.


Hoe dan ook, u moet altijd op een goede kwaliteit letten bij het kopen van voer. In het assortiment van Bellfor vindt u hoogwaardige nat- en droogvoer in verschillende soorten.

Daarnaast kunnen de volgende verzorgingsproducten en voedingssupplementen in bepaalde situaties nuttig zijn voor Duitse Spitz:

Met het speciale Bellfor voedingsconcept kunt u uw Duitse Spitz van jongs af aan voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen die het nodig heeft voor een lang en gezond hondenleven.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
677.53 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive