info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Miniature Spitz: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Miniature Spitz

Miniature Spitz

De Miniature Spitz is de op één na kleinste vertegenwoordiger van de Duitse kant. Het wordt gekenmerkt door zijn aanhankelijke en vriendelijke aard.


Deze kenmerken maken de Kleinspitz tot een uitstekende familiehond.

Geschiedenis van de Miniature Spitz

De Miniature Spitz is een van de vijf bekende soorten van de Duitse Spitz. Naast de Pomeriaan is het de kleinste vertegenwoordiger van het ras. Spitzen zijn een oud hondenras waarvan de voorouders waarschijnlijk enkele eeuwen geleden werden gehouden.


In het begin was de Miniature Spitz vooral verspreid in het gebied van Mannheim. Deze omstandigheid leidde ertoe dat hij deels ook Mannheim Spitz werd genoemd.


Door veranderingen in de landbouw en het verdwijnen van de paardenkoetsen verloor de toen wijdverbreide Spitz steeds meer aan belang, waardoor ook de Kleinspitz steeds zeldzamer werd.


Intussen waarderen echter steeds meer hondenliefhebbers de kleine, aanpasbare viervoeter. Volgens de puppystatistieken van de VDH ligt het geboortecijfer van de Miniature Spitz de laatste tijd rond de 150 tot 250 dieren per jaar.

Kenmerken van de Miniature Spitz

Met een schouderhoogte van 24 tot 30 centimeter is de Miniature Spitz een kleine hond. Het gewicht, waarvoor de rasstandaard geen bindende specificatie maakt, is navenant laag. In de regel weegt een Kleinspitz ongeveer 4,5 kilo.


Afgezien van zijn grootte lijkt de Kleinspitz op de andere rassen van het ras. Het heeft een puntige snuit en kleine, driehoekige oren en donkere, amandelvormige ogen. Zijn brutale uitdrukking is brutaal en doet een beetje denken aan een vos.


De vacht van de Miniature Spitz bestaat uit dichte ondervacht en lange, uitstekende toplagen. Op de hals vormt het een karakteristieke manen. Zijn staart is ook dicht gecoat.


De rasstandaard maakt het mogelijk dat de Miniature Spitz de vachtkleuren zwart, bruin, wit, oranje en grijze wolk heeft. Maar ook andere kleuren zijn toegestaan.

Miniature Spitz karakter en temperament

Miniature Spitz karakter en temperament

De Miniature Spitz is een trouwe en attente metgezel. Het heeft een sterk waakinstinct en wijst de eigenaar betrouwbaar op de opvallende kenmerken van zijn omgeving.


De Miniature Spitz is temperamentvol en nieuwsgierig. Hij is niet agressief of timide. De opvoeding en het onderwijs van kleinere trucs is ongecompliceerd dankzij zijn buitengewone intelligentie en zijn grote bereidheid om te leren.


De Miniature Spitz streeft ernaar zijn eigenaar te behagen en brengt zijn tijd liever dicht bij zijn familie door. Het contact met de kinderen is probleemloos, wat hem tot een uitstekende familie- en gezelschapshond maakt. Het veelvuldig blaffen van de Miniature Spitz kan echter af en toe een probleem zijn, vooral in een gehuurd appartement. Met een beetje oefening kan deze gewoonte echter vrij goed worden doorbroken.

Activiteiten met de Miniature Spitz

De Miniature Spitz is aanpasbaar en voelt zelfs in een klein stadsappartement zeer comfortabel aan. Toch is hij geen hond die tevreden is met korte wandelingen. Voldoende werkgelegenheid is erg belangrijk voor de Miniature Spitz.


Naast denkwerkzaamheden is de ene of de andere hondensport ook zeer geschikt om de compacte viervoeter geestelijk en lichamelijk bezig te houden.


Gehoorzaamheid, hondendansen of agility zijn hier mogelijk, mits de hindernissen zijn aangepast aan de grootte van de honden. Bovendien kan de Miniature Spitz gemakkelijk geïnspireerd worden om kleinere trucjes te leren.

Miniature Spitz ziekten

Onder goede omstandigheden bereikt de Miniature Spitz gemakkelijk een leeftijd van 14 tot 15 jaar. Maar ook al wordt hij in principe beschouwd als een robuuste en gezonde hond, toch zijn er enkele rastypische ziektes waar toekomstige eigenaren van op de hoogte zouden moeten zijn.

Onder de gezondheidsproblemen die vaker voorkomen in de Miniature Spitz zijn:

  • Patelladislocaties kunnen in verschillende mate van ernst voorkomen.
  • Misplaatste tanden zijn niet ongewoon in de Miniature Spitz en worden vaak geassocieerd met andere problemen zoals tandsteen.
  • Af en toe treedt haaruitval (alopecia) op, waarvoor geen exacte oorzaak kan worden vastgesteld.

Zolang alopecia niet voorkomt, is de vacht van de Miniature Spitz verrassend gemakkelijk te verzorgen, gezien de lengte. Regelmatig borstelen is in de meeste gevallen voldoende om te voorkomen dat de haarvacht mat wordt.

De juiste voeding van de Miniature Spitz

Naast aandacht en werkgelegenheid speelt voeding een belangrijke rol in het welzijn van de Miniature Spitz. Een gezond hondenvoer zonder granen en kunstmatige toevoegingen is de beste manier om te zorgen voor een voedingsstoffenvoorziening die aan de eisen voldoet.


Wij raden u aan om de Miniature Spitz te voeden met ons favoriete menu voor natvoer. Deze lekkere voeding is verkrijgbaar met lamsvlees, kip of als een hypoallergene variant op basis van insecten. Dit laatste is ideaal voor honden met voederallergieën en -intoleranties.


Om de gezondheid van de Miniature Spitz optimaal te ondersteunen, kan het ook raadzaam zijn om het dieet aan te vullen met speciale voedingssupplementen.

Voor de Miniature Spitz bevelen wij de volgende producten uit ons assortiment aan:

Met het doordachte voedingsconcept van Bellfor heeft u alles wat u nodig heeft voor de juiste verzorging van uw Miniature Spitz.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive