info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Gingivitis bij Honden: identificeren en behandelen van Gingivitis

Gingivitis bij Honden

Veel honden lijden aan gingivitis. Sommige rassen zijn er bijzonder gevoelig voor. Hoe dan ook, gingivitis, zoals de medische term voor gingivitis bekend is, is uiterst pijnlijk voor getroffen dieren.


In het volgende gedeelte wordt uitgelegd wat de mogelijke oorzaken zijn van gingivitis bij uw hond en welke symptomen het kan veroorzaken. We zullen u ook uitleggen welke behandelings- en preventiemogelijkheden er zijn.

Typische symptomen van gingivitis bij honden

Een net begonnen gingivitis is moeilijk te herkennen voor hondeneigenaren. Dit komt omdat het in eerste instantie nauwelijks merkbaar is door de zichtbare symptomen. Als uw hond een sterke slechte adem heeft, kan dit het eerste teken van gingivitis zijn.


Als je niet op tijd handelt, is het slechts een kwestie van tijd voordat de symptomen steeds erger worden. Na een tijdje kan gingivitis worden geïdentificeerd door zowel in de mond te kijken als door het gedrag van de hond.

Gingivitis bij honden kan zich onder andere uiten in de volgende symptomen:

 • Ernstige halitose
 • Bloedig of purulent speeksel
 • Eenzijdig kauwen
 • Regelmatig krabben in de mond
 • Weigering van gedroogd voer
 • Grommen van de voedingsschotel
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Gezwollen, roodbruin tandvlees
 • Blootgestelde tandhalzen
 • Losse tanden

Als de ontsteking van het tandvlees al zeer vergevorderd is, kan het zelfs gebeuren dat de hond individuele tanden verliest.

Diagnose van gingivitis bij honden

Als u één of zelfs meerdere van de bovengenoemde symptomen bij uw hond herkent, is het waarschijnlijk dat uw hond last heeft van een ontsteking van zijn tandvlees. Als dit het geval is, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts.


Immers, hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe eerder uw hond over de ontsteking heen is en hoe kleiner de kans is dat er secundaire ziekten of chronische klachten ontstaan.


De dierenarts kan het gebit van uw hond onderzoeken en de exacte oorzaak van de gingivitis vaststellen. Afhankelijk van de diagnose kunnen dan de juiste behandelingsmaatregelen worden bepaald.

Mogelijke oorzaken van gingivitis bij honden

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor gingivitis bij honden. In veel gevallen vormt zich eerst tandplak, die zonder regelmatige tandverzorging snel in tandsteen verandert.


Omdat tandsteen bij honden leidt tot een verhoogde kolonisatie van bacteriën in de mond, is het slechts een kwestie van tijd voordat het tandvlees ontstoken raakt. Kleine wondjes in de mond bevorderen in dit geval de ontwikkeling van gingivitis.


Andere factoren die tandvleesontsteking bij honden kunnen veroorzaken zijn een tekort aan voedingsstoffen, tumoren in de mond, bestaande misvormde tanden en sommige auto-immuunziekten.

Behandeling van de ontsteking van het tandvlees bij honden

Behandeling van de ontsteking van het tandvlees bij honden

Om gingivitis bij honden met succes te behandelen, is het noodzakelijk om de exacte oorzaak te identificeren en te elimineren. Bij kleine klachten is het af en toe voldoende om de mond te behandelen met een ontstekingsremmend middel. Als de viervoeter bijvoorbeeld last heeft van cariës of ontstoken tandwortels, zullen de aangetaste tanden waarschijnlijk moeten worden verwijderd. Anders is het praktisch onmogelijk om de gingivitis permanent uit te roeien.


Voor honden met tandsteen is er in de meeste gevallen geen professionele gebitsreiniging mogelijk. Om dit te kunnen doen, moet de dierenarts de hond onder algehele narcose brengen. Dan worden tanden en tandvleeszakken gereinigd en de tanden van de viervoeter gepolijst.


Afhankelijk van de oorzaak kan voor de behandeling van gingivitis bij de hond ook de toediening van antibiotica nodig zijn. De viervoeter moet dit dan meestal over meerdere dagen doen.

Prognose voor honden met gingivitis

Hoe goed de kansen op herstel voor honden met gingivitis zijn, hangt vooral af van het tijdstip van de behandeling en de ernst van de gingivitis. Mits u en uw viervoeter snel naar de dierenarts gaan, moeten zijn of haar klachten normaal gesproken gemakkelijk te behandelen zijn.


Om een herhaling van gingivitis te voorkomen, zult u in de toekomst echter meer aandacht moeten besteden aan de tandverzorging van uw hond. Anders is de kans groot dat de behandeling geen blijvend succes wordt.

Vermijd ontsteking van het tandvlees bij honden

Idealiter moet u voorkomen dat het tandvlees van uw hond vanaf het begin ontstoken raakt. Naast de regelmatige controles bij de dierenarts is een zorgvuldige tandverzorging bijzonder belangrijk.


Zorg er in dit verband voor dat het hondenvoer van uw keuze geen extra suiker bevat. Daarnaast kunnen speciale hondenkauwen helpen om de tanden van uw hond te reinigen en klachten te voorkomen.


Voor dit doel raden wij u aan om Dental Sticks van Bellfor te gebruiken. De speciale samenstelling van de natuurlijke kauwsnack zorgt voor het vrijkomen van enzymen die het mogelijk maken de tanden van de hond grondig te reinigen en de ontwikkeling van tandvleesontsteking effectief tegen te gaan.

Ons alternatief voor het poetsen van de tanden van uw hond

Regelmatig tandenpoetsen met een geschikte tandenborstel en speciale tandpasta voor honden helpt om voedselresten en tandplak tijdig te verwijderen.


Op deze manier kan het risico op problemen zoals tandvleesontsteking aanzienlijk worden verminderd. Tegelijkertijd brengt het poetsen van de tanden echter ook veel inspanning met zich mee. Het wordt ook niet door alle honden geaccepteerd.


Daarom hebben we Bellfor Dental Poeder ontwikkeld als het perfecte alternatief. Bellfor Dental Poeder hoeft maar één keer per dag in het voer van de hond te worden gemengd en de speciale ingrediënten zorgen voor een effectieve verwijdering van tandplak en tandsteen.

Gingivitis bij honden - onze conclusie

Gingivitis is zeer onaangenaam voor uw hond. Zonder een snelle behandeling kan het zelfs leiden tot het verlies van tanden en zo de levenskwaliteit van uw viervoeter blijvend aantasten.


Het is daarom het beste om het tandvlees van uw hond niet vanaf het begin een kans op gingivitis te geven en te zorgen voor een blijvend gezond gebit met de natuurlijke tandverzorgingsproducten van Bellfor.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive