info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Basenji: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Basenji

Basenji

De Basenji is een middelgrote hond die oorspronkelijk uit Centraal Afrika komt. Hij wordt deels ook wel Congo Terrier genoemd en is door de FCI opgenomen in groep 5, sectie 6 (honden van het oorspronkelijke type). Het beschermheerschap van de Basenji is overgenomen door Groot-Brittannië.


De Basenji werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond. Hij bewijst echter ook een lieve en pientere gezinshond te zijn, die alleen voorwaardelijk wordt aanbevolen voor beginners.

Geschiedenis van de Basenji

Aangenomen wordt dat de Basenji afstamt van de oude Egyptische Tesern of hun voorouders. Zijn oorspronkelijke thuis is Centraal-Afrika, waar hij als jachthond werd en nog steeds wordt gebruikt door de inboorlingen.


De eerste exemplaren van de Basenji bereikten echter pas in de tweede helft van de 19e eeuw Groot-Brittannië, nadat ze door onderzoekers in Afrika waren ontdekt. 


In feite begon het fokken volgens een uniforme rasstandaard pas in de jaren dertig van de vorige eeuw.


In 1977 werd uiteindelijk een Duitse fokkerijvereniging opgericht met de 1e Basenji Klub Deutschland e.V. Terwijl de Basenji nog steeds een belangrijke rol speelt in de jacht in zijn oorspronkelijke thuisland, is het in Europa en de VS een pure show- en gezelschapshond.

Kenmerken van de Basenji

De levensverwachting van de Basenji is meestal 12 tot 16 jaar. Hij is een van de honden van het oorspronkelijke type en blaft, in tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten, nauwelijks. In plaats daarvan zijn zijn typische geluiden meer een mengeling van jodelen en gorgelend gelach. 


Van buitenaf lijkt de Basenji op een Spitz. Reuen bereiken een schouderhoogte van 43 centimeter en een gewicht van 11 kilogram. De vrouwtjes groeien tot ongeveer 40 centimeter en wegen 9,5 kilogram. 


De Basenji's lichaamsbouw is in balans met een korte rug en diepe borstkas. Hij is vrij groot en heeft een sterke nek, een platte kop van gemiddelde breedte en een sterke kaak met een schaargebit. 


De Basenji draagt zijn kleine puntige oren rechtop. Zijn amandelvormige ogen zijn donker en schuin geplaatst. Volgens de rasstandaard moeten ze een ondoorgrondelijke uitdrukking hebben.


De Basenji heeft een korte en dichte vacht met een mooie glans. De poten, de borst en het puntje van de staart van de Basenji vertonen altijd witte aftekeningen. Daarnaast kan de vacht van de Basenji rood en wit, zwart en wit, bruin en wit en gestroomd zijn.

Basenji natuur en karakter

De Basenji is een zeer zelfbewuste en intelligente hond. Hij is zeer onafhankelijk en heeft de neiging om vrij koppig te zijn. Een strenge opvoeding is echter geen oplossing. Omdat het alleen maar leidt tot het ongehoorzaam en verlegen worden van de Basenji. 


De opvoeding van de Basenji is dus eerder voor meer ervaren hondenbezitters. Het moet gedaan worden met voldoende liefde en empathie. Als dit lukt, zal de Basenji een sympathieke en ongecompliceerde kamergenoot blijken te zijn die een hechte relatie met zijn eigenaar opbouwt. 


Thuis is de Basenji meestal relatief rustig. Hij observeert zijn omgeving altijd met waakzame ogen. Tegenover vreemden toont hij zich meestal afstandelijk. Zodra het naar buiten gaat, openbaart zich de grote bewegingsdrang van de Basenji in de vorm van uitbundig ravotten en uitgebreide ontdekkingstochten in de omgeving.


Een bijzonder kenmerk van de Basenji is overigens de grote netheid, die bijna net zo goed is als het verzorging van een kat.

Activiteiten met de Basenji

Activiteiten met de Basenji

Hoewel er niet zoveel dieren zijn als vroeger, wordt de Basenji nog steeds gebruikt als jachthond in zijn thuisland. In Europa en de VS heeft hij echter geen betekenis voor de jacht. In plaats daarvan geniet hij van een toenemende populariteit als gezins- en gezelschapshond.


In ervaren handen is hij zeer geschikt voor dit doel. Aanstaande eigenaren moeten zich er echter altijd van bewust zijn dat de Basenji niet alleen geen typische hond is, maar ook veel beweging en beroep vergt.


Naast lange wandelingen met gemeenschappelijk ravotten en spelen, zijn hondensporten perfect geschikt om te voldoen aan de behoeften van de actieve viervoeter. Hier kan hij zich bijvoorbeeld met agility of coursing uitleven, hoewel beide niet door alle dieren even goed worden geaccepteerd.

Basenji-gerelateerde ziekten

Hoewel de Basenji een levendig en actief viervoeter is, is er een verhoogd risico op een aantal ziekten. Potentiële eigenaars moeten daarom hun puppy's uitsluitend bij gerenommeerde fokkers kopen.

Basenji is onder andere gevoelig voor de volgende gezondheidsproblemen:

  • Basenji's lijden relatief vaak aan navel- of liesbreuken.
  • Ziekten van het maag-darmkanaal zijn een veelvoorkomend probleem in dit ras.
  • Oogziekten (vooral colobomen en staar) kunnen ook vrij vaak voorkomen in de Basenji.
  • Nogal wat dieren hebben ook last van urinewegaandoeningen.

Het juiste dieet voor de Basenji

Een evenwichtige voeding is essentieel voor het welzijn van uw Basenji en voor het voorkomen van gezondheidsproblemen.


Aangezien de Basenji een lichte neiging tot overgewicht heeft, is het ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid voedsel die u eet geschikt is voor uw behoeften. Wat dit precies betekent hangt onder andere af van de leeftijd en de activiteiten van je viervoeter.


Los daarvan raden wij u aan om uw Basenji ons hondenvoer te voeden met insecteneiwit, dat uw Basenji voorziet van een optimale toevoer van belangrijke eiwitten en andere voedingsstoffen. Tegelijkertijd is het voer bijzonder licht verteerbaar en ook licht verteerbaar voor voedingsgevoelige dieren.


Als u spijsverteringsproblemen heeft, raden wij u aan om dit aan te vullen met Bellfor Shiimun Gastro. De natuurlijke bereiding op basis van shiitake kan helpen bij het verminderen van diverse klachten, zoals diarree, winderigheid of maagpijn.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

4.29 EUR
10.73 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive