info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Dogtrekking: wanneer Hond en Eigenaar op Zwerftocht gaan

Dogtrekking

Dogtrekking in het Nederlands betekent hondenwandelen, dat wil zeggen langeafstandswandelen met de hond. De hondensport is vooral populair in veel van landen, zoals Polen, België en Oostenrijk, maar wordt ook steeds populairder in Nederland.


Wat een trekking met een hond is, wat uw hond moet kunnen en hoe de uitrusting eruit moet kunnen zien voor een gemeenschappelijke tocht, leert u hieronder. We zullen ook uitleggen waarom de voeding van uw hond zo belangrijk is tijdens de trekking en waar u op moet letten bij het voeren van uw hond.

Wat is een trekking met een hond?

Kortom, een trekking met de hond is gewoon een lange wandeling met de hond. Lang betekent in dit verband dat de afgelegde afstand ten minste 80 kilometer bedraagt, die meestal binnen één tot twee dagen wordt afgelegd.


Voor kortere afstanden tussen de 40 en 80 kilometer spreekt men daarentegen van een hondenwandeling, waarbij het verschil met een dogtrekking beperkt blijft tot de afgelegde afstand. In het geval van grote hoogteverschillen op de tocht kan de afstand ook enigszins worden verkleind, zowel tijdens het wandelen met de hond als tijdens het wandelen met de hond.

Zo werkt het dogtrekking met de hond

Als u graag veel tijd in de natuur doorbrengt en uw hond graag met u meeneemt, dan wordt u beloond voor uw inspanningen, niet in de laatste plaats met het uitzicht op prachtige landschappen.


Net als bij de Canicross is de hond verbonden met zijn tweebenige metgezel, die hiervoor een buikriem draagt, door een treklijn tijdens de trekking van de hond. De lijn heeft een schokdemper en is meestal twee tot drie meter lang.


Dogtrekking is dus in principe een discipline uit de hondensport, ook al ligt de nadruk minder op dynamiek en snelheid, maar op het uithoudingsvermogen en de diepgang van de hond is duidelijk lager.


De paden, zoals de paden worden genoemd in de dogtrekking, worden meestal alleen of in groepen met maximaal vier teams van mens en hond gedaan. Gewoonlijk wordt slechts één kaart gebruikt als oriëntatie, vandaar dat voor een trektocht met de hond enige ervaring in het lezen van kaarten nodig is.

Voor welke honden is Dogtrekking geschikt?

Ook al is de snelheid van de trekking van honden in vergelijking met de meeste andere hondensporten beheersbaar, de last van lange marsen mag niet worden onderschat.


Dogtrekking is daarom zeker niet geschikt voor elke hond. Een mopshond of een teckel zal nauwelijks in staat zijn om zo'n lange afstand af te leggen, terwijl een jacht- of herdershond in zijn element kan zijn tijdens uitgebreide omzwervingen door de natuur en de bloesems.

Dogtrekking vereist training

Dogtrekking vereist training

Echter, ongeacht het exacte ras, Dogtrekking gaat in principe over uw hond die gezond is en een bepaald niveau van fitheid heeft. Het is daarom raadzaam om te trainen voordat je een afstand van 80 kilometer of meer durft aan te gaan.


Begin met langere rondes en vergroot geleidelijk de afstand die u hebt afgelegd. Een trekking met een hond moet immers leuk zijn voor u en uw hond en u niet volledig overbelasten.

Dogtrekking als wedstrijdsport

De laatste jaren heeft Dogtrekking zich steeds meer gevestigd als een competitieve sport. Op deze evenementen kunnen ambitieuze wandelaars met elkaar wedijveren en proberen het parcours in zo kort mogelijke tijd af te ronden.


Hiervoor ontvangen alle deelnemers een kaart en een routebeschrijving van de organisator. Om er zeker van te zijn dat alle teams de geplande route lopen en nergens een kortere weg nemen, moeten ze onderweg meerdere controleposten passeren.


Ook al wordt het aan elke eigenaar overgelaten om te beslissen hoe serieus hij het onderwerp van de trekking met de hond wil nemen, de toernooien bieden op zijn minst ervaren hondensporters een geweldige kans om andere wandelaars te leren kennen en zelfs om samen met een van de andere deelnemers de tocht te leiden.

De juiste uitrusting voor Dogtrekking

Als je een trektocht met de hond wilt maken, heb je uitrusting nodig. Immers, zowel de hond als zijn baasje moet alles wat belangrijk is tijdens de lange wandeling krijgen. Allereerst moet u een geschikte treklijn met een buikriem en een geschikt tuigje voor uw hond kopen.


Je hebt ook stevige wandelschoenen nodig om je veilig off-road te houden. Het is geen goed idee om een trekking met eenvoudige sportschoenen of ander ongeschikt schoeisel uit te proberen.

Daarnaast is voor het wandelen met de hond de volgende uitrusting nodig, die meestal verplicht is voor wedstrijden:

  • Een EHBO-kit 
  • Een slaapzak en een matje
  • Een kaart van de route
  • Een koplamp
  • Geschikte hondenschoenen als pootbescherming
  • Water voor u en uw hond
  • Kom en hondenvoer

Pootbescherming en verzorging na Dogtrekking

Door de lange marsen op afgelegen routes vraagt de Dogtrekking veel van de poten van uw hond. Het is daarom gebruikelijk dat bij evenementen geschikte hondenschoenen worden voorgeschreven. Daarnaast is het zinvol om de poten van uw hond met een zalfje te verzorgen.


Wij raden u aan om de Bellfor Potenbescherming Zalf te gebruiken voor dit doel. Geselecteerde ingrediënten zoals bijenwas en kokos- en insectenvet zorgen ervoor dat de rijke zalf de gespannen poten van uw hond na een trektocht optimaal beschermt en kleine scheurtjes in de huid effectief tegengaat.

Hondentochten en de juiste voeding

Natuurlijk heeft uw hond een leuke hondentrekking en geniet hij van de tijd die hij met u kan doorbrengen. U moet echter niet vergeten dat de lange wandelingen ook een extra last met zich meebrengen.


Een voeding volgens uw behoeften is daarom essentieel voor honden die een trekking doen met de hond. In dit verband moet u bijzondere aandacht besteden aan de verhoogde energiebehoefte die de uitgebreide fysieke activiteiten met zich meebrengen.


De beste manier om dit te bedekken is met een hoogwaardig droogvoer zoals Bellfor Premium PUR Aktiv. Het voer bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en bevat veel vlees en vis. Bovendien voorziet het uw viervoeter van waardevolle koolhydraten uit maïs en rijst, die hem dienen als energieleverancier voor hondentochten.

Eiwitten voor een snelle regeneratie

Naast een algemene hogere energiebehoefte betekent een trekking met de hond ook dat uw hond extra eiwitten nodig heeft. Deze dienen hem om de spieren te onderhouden, de regeneratie te bevorderen en uw viervoeter te ondersteunen om gezond en efficiënt te blijven in de toekomst.


Wij raden u daarom aan om de dagelijkse voeding van uw hond aan te vullen met Bellfor Fitness Poeder. Het natuurlijke preparaat met insecteneiwit, chiazaden en gedroogde bananen zorgt voor een optimale toevoer van alle essentiële aminozuren en is daarom de perfecte keuze voor honden die bezig zijn met het trekken van honden.


Banner met sport hondenvoer

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
184.8 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive