info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Kleine Münsterländer: Hondenvoer en Rasportret

Kleine Münsterländer

De Kleine Münsterländer is een middelgrote hond uit Duitsland. Het is een klassieke jachthond, die door jagers vooral wordt gewaardeerd vanwege zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid.


Dankzij zijn vriendelijke en evenwichtige karakter is de Kleine Münsterländer, die ingedeeld is door de FCI in groep 7, sectie 1 (Continental Pointing Dogs), en ook geschikt is als gezinshond.

Geschiedenis van de Kleine Münsterländer

De zuivere fokkerij van de Kleine Münsterländer is ongeveer tussen 1902 en 1907 begonnen. De boswachter Edmund Löns, die verantwoordelijk was voor de fokkerij, noemde de honden eerst Heidewachtel en gebruikte de toen beschikbare vogelhonden voor de fokkerij.


Lange tijd was er onenigheid over de naam van het ras, waardoor individuele clubs zich afsplitsten en zich vervolgens weer verenigden.


Edmund Löns gaf eigenlijk altijd de voorkeur aan de naam Heidewachtel. Maar hij kon zich er uiteindelijk niet mee laten gelden.


In 1934 kwamen de twee verenigingen Deutscher Wachtel Klub en Verein Münsterländer Vorstehhunde na een tijdelijke scheiding weer bij elkaar en kwamen uiteindelijk de naam Kleine Münsterländer Vorstehhund overeen.


De Kleine Münsterländer is nog steeds een populaire jachthond, die momenteel wordt gebruikt voor de jacht in de bossen, vooral in Noorwegen, Frankrijk en Zweden. In de loop der jaren heeft hij zich echter ook ontwikkeld tot een populaire gezinshond, niet in de laatste plaats door het aantrekkelijke uiterlijk van het ras.

Kenmerken van de Kleine Münsterländer

Van de Duitse wijzende honden is de Kleine Münsterländer de kleinste vertegenwoordiger in zijn soort. Volgens de rasstandaard moeten reuen een schouderhoogte van ongeveer 54 centimeter bereiken, terwijl teven ongeveer 52 centimeter moeten bereiken. Een maximale afwijking van twee centimeter is toegestaan voor de Kleine Münsterländer van beide geslachten, zowel naar boven als naar beneden.


Het gewicht van de Kleine Münsterländer ligt niet vast en ligt normaal gesproken tussen 17 en 25 kilogram. Het varieert afhankelijk van de grootte en het geslacht, waarbij de vrouwtjes meer aan de onderkant van het bereik zitten.


Het lichaam van de Kleine Münsterländer lijkt harmonieus. Hij heeft een goed ontwikkelde spiermassa en een stevige huid. De tamelijk platte kop van de Little Munsterlander laat slechts een kleine stop zien. Zijn snuit is sterk, de lippen zijn strak en de snuit is recht. De grote oren van de Little Munsterlander hangen naar beneden en zijn dicht behaard.


De dichte vacht van het ras is middelmatig lang. De haren liggen dicht bij elkaar. Ze kunnen zowel glad als licht golvend zijn. De Little Münsterlander wordt gefokt in de kleuren grijs of wit met bruine aftekeningen in verschillende vormen en maten.

Kleine Münsterländer karakter en temperament

Aan de hand van zijn karakter wordt al snel duidelijk dat de Kleine Münsterländer vanaf het begin voor de jacht zijn gefokt. De middelgrote dieren kenmerken zich door een uitgesproken werklust. Ze zijn intelligent en in staat om te leren en blijken zeer sterke zenuwen te hebben bij gebruik als jachthond.


Daarnaast worden de Kleine Münsterländer als evenwichtig en stabiel beschouwd. Hij is temperamentvol en open-minded, zonder dat hij gevoelig is voor overmatige nervositeit. Consistentie en leiderschap moeten worden benadrukt in zijn opleiding. Overmatige hardheid moet echter worden vermeden.


In de omgang met kinderen laat de kleine Münsterländer, die een zeer hechte band met zijn eigenaars opbouwt, zich van zijn vriendelijke kant zien. Zelfs het samenleven met andere huisdieren werkt meestal zonder problemen. De Kleine Münsterländer zouden echter al op puppy leeftijd aan hen moeten wennen, indien mogelijk.

Activiteiten met de Kleine Münsterländer

Activiteiten met de Kleine Münsterländer

Hoewel de Kleine Münsterländer in principe een trouwe familiehond is, moeten de eigenaren de grote bewegingsdrang van het ras niet onderschatten. Hij is immers een jachthond die fysiek en mentaal bezig wil zijn.


Als de Kleine Münsterländer niet gebruikt wordt voor de jacht op eenden of andere watervogels, is het daarom zeer belangrijk om hem passende alternatieven aan te bieden.


Als u heeft besloten om een Kleine Münsterländer als gezinshond aan te schaffen, raden wij u aan om te kiezen voor de hondensport ten behoeve van de werkgelegenheid. Dit geeft u de mogelijkheid om uw actieve metgezel op volle capaciteit te gebruiken en optimaal tegemoet te komen aan de typische behoeften van zijn ras.

De volgende hondensporten zijn onder andere geschikt voor de Kleine Münsterländer:

Daarnaast kunt u uw viervoeter met grote waarschijnlijkheid ook voor het onderwerp waterwerk inspireren. Want kleine Münsterlanders houden van water en komen meestal zonder enige schroom de koele nattigheid tegen.


Tegen deze achtergrond is een training als reddingshond voor waterredding zeker een mogelijkheid. U moet echter geen hoge verwachtingen hebben van zijn capaciteiten als waakhond bij uw Kleine Münsterländer. Want daarvoor is hij gewoonweg te vriendelijk voor vreemden.

Kleine Münsterlander ziekten

De Kleine Münsterländer is een robuuste hond, die een gemiddelde leeftijd van 12 tot 13 jaar bereikt. Met betrekking tot de vachtverzorging is er niets bijzonders te overwegen. Af en toe eens borstelen is voldoende.


Helaas heeft de Kleine Münsterländer, ondanks zijn prestaties, een zeker risico op bepaalde ziekten. Zo zijn zijn grote, harige oren bijzonder gevoelig voor ontstekingen en zijn diverse huidproblemen niet ongewoon.


In zeldzame gevallen komen ook oogziekten en heupdysplasie voor. Beide kunnen grotendeels worden uitgesloten met een zorgvuldige selectie van dieren voor de fokkerij.

Bellfor hondenvoer voor de kleine Münsterlander tegen een speciale prijs

Een evenwichtige voeding die gericht is op de behoeften van de viervoeter is zeer belangrijk voor de Kleine Munsterlander. Het helpt namelijk gezondheidsproblemen te voorkomen en bevordert het welzijn van de beweeglijke hond optimaal.


Daarom hebben wij voor u een zeer speciale set voor de Kleine Munsterlander samengesteld met hondenvoer en andere Bellfor producten, die u bij ons in de online shop tegen een speciale prijs kunt kopen.

De voedingset voor de kleine Munsterlander in één oogopslag

Onze spaarset voor de Kleine Munsterlander bevat Bellfor Heide-Schmaus, een hoogwaardig droogvoer zonder graan, dat uw viervoeter voorziet van een adequate hoeveelheid dierlijke eiwitten en zich kenmerkt door een goede verteerbaarheid.


De set bevat ook onze smakelijke Heide-Happen, die ideaal zijn als gezonde traktatie voor tussendoor, en het natuurlijke voedingssupplement Bellfor Immune, dat uw Kleiner Münsterländer voorziet van vele waardevolle voedingsstoffen voor een sterk immuunsysteem.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
677.53 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive