info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Braken bij Honden: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Spijsverteringsproblemen zoals braken zijn niet ongewoon bij honden. Ze kunnen vele oorzaken hebben en moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Hieronder vindt u de mogelijke oorzaken van braken bij honden en wat u kunt doen om ze te behandelen.

Mogelijke oorzaken van braken bij honden

Braken bij Honden

Net als diarree kan braken bij honden talloze oorzaken hebben. Het is daarom niet altijd eenvoudig om de exacte trigger te bepalen.

Naast onschadelijke oorzaken, zoals de consumptie van bedorven voedsel, kan misselijkheid ook wijzen op levensbedreigende problemen, zoals maagverdraaiing of vergiftiging.

Het is daarom erg belangrijk dat u de symptomen van uw viervoeter serieus neemt en de precieze oorzaak van het overgeven bij uw hond tot op de bodem uitzoekt.

Acuut en chronisch braken bij honden

Als u wilt weten wat de oorzaak van het ongemak van uw hond is, moet u eerst een onderscheid maken tussen acuut en chronisch braken. Acute betekent dat uw huisdier maar één keer hoeft te braken, terwijl chronisch braken een blijvend probleem is dat zich steeds opnieuw voordoet.

Oorzaken van acuut braken bij honden

Acuut braken kan verschillende oorzaken hebben bij honden, die in ieder geval gedeeltelijk levensbedreigend kunnen zijn.

Mogelijke redenen voor acuut braken bij honden zijn onder andere:

 • Te snel eten
 • Eten van bedorven hondenvoer
 • Voerintoleranties
 • Voerveranderingen
 • Vreemde voorwerpen ingeslikt
 • Buitensporige stress
 • Hitteberoerte
 • Schommelingen in de hormonale balans
 • Een acute gastritis
 • Vergiftiging
 • Overbelasting
 • Bijwerkingen van geneesmiddelen
 • Geestelijke problemen

Oorzaken van chronisch braken bij honden

Chronisch braken kan ook verschillende oorzaken hebben bij honden, en in dit geval kunt u er meestal vanuit gaan dat de oorzaak van het probleem een ernstig probleem is dat behandeling vereist.

Mogelijke oorzaken van chronisch braken bij honden zijn onder andere:

 • Hart- en vaatziekten
 • Suikerziekte
 • Tumoren
 • Maagzweren
 • Chronische ontsteking van het maagslijmvlies
 • Chronische darmontsteking zoals IBD
 • Een ontstoken alvleesklier
 • Parvovirus
 • Hondenziekte
 • Leishmaniasis
 • Leptospirose
 • Een plaag met Giardia
 • Een wormbesmetting

Braken bij de hond kan een zaak zijn voor de dierenarts

Braken bij honden is niet altijd een reden om zich ernstige zorgen te maken over het dier. Als de maagklachten bijvoorbeeld alleen werden veroorzaakt door het eten van bedorven voedsel, verdwijnen de symptomen meestal vrij snel vanzelf. Een dag vasten is meestal genoeg.

Het is echter anders als er naast braken andere symptomen optreden of als uw hond steeds opnieuw moet braken. In dit geval is de kans groot dat er een ernstig gezondheidsprobleem is en een bezoek aan de dierenarts is dan ook onvermijdelijk.

Let op als uw hond zonder succes probeert te braken

Het is trouwens bijzonder haastig wanneer uw hond tevergeefs probeert te braken, zijn maag opzwelt en het dier in een staat van shock valt. In dit geval kan uw hond een maagknobbel hebben.

Deze aandoening is levensbedreigend en kan alleen worden behandeld met onmiddellijke chirurgie. Vooral grote rassen hebben vaak last van een verdraaiing van de maag.

Braken bij honden komt vaak voor in combinatie met diarree

In veel gevallen komt braken bij honden samen met diarree voor. Als dit het geval is met uw hond, kan een voedingssupplement met Gastro Relax nuttig zijn. Het preparaat bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is door ons samen met dierenartsen speciaal ontwikkeld voor honden met diarree.

De zorgvuldig uitgebalanceerde samenstelling van Bellfor Gastro Relax zorgt voor een uitstekende werking en zorgt tegelijkertijd voor een goede verteerbaarheid van het poeder.

Voorkomen van braken bij honden

Gezien de talloze mogelijke triggers is het nauwelijks mogelijk om braken bij honden volledig te voorkomen. Er zijn echter een aantal dingen die u kunt doen om braken te voorkomen en die niet alleen een positief effect hebben op de spijsverteringsproblemen, maar ook op de algehele gezondheid van uw hond.

Hondenvoer van hoge kwaliteit voor een goed functionerende spijsvertering

Om het braken bij de hond tegen te gaan, is de voeding van de viervoeter natuurlijk van bijzonder groot belang. Hoogwaardig hondenvoer uit het Bellfor-assortiment helpt u ervoor te zorgen dat uw hond wordt gevoerd op een manier die geschikt is voor zijn soort.

Natuurlijke ingrediënten in de voedselkwaliteit garanderen een goede verteerbaarheid en zorgen tegelijkertijd voor een optimale voedingstoevoer. Voor honden die gevoelig zijn voor voeding raden wij onze hypoallergene hondenvoeding met insecteneiwit van de larven van de zwarte soldaatvlieg aan.

Onze natte en droge voeding met insectenproteïne is licht verteerbaar en heeft bijna geen allergiepotentieel. Het is ideaal voor voedselallergieën en -incompatibiliteit en voor honden met IBD.

Vermijd stress en overbelasting

Net als mensen kunnen ook honden last hebben van stress en overbelasting. Beide zijn een grote belasting voor het lichaam en het immuunsysteem van het dier en kunnen onder andere leiden tot braken. Als eigenaar moet u daarom uw uiterste best doen om onnodige stress voor uw hond te vermijden.

Als dit in bepaalde situaties niet mogelijk is, adviseren wij een voedingssupplement met Bellfor Immuun. Het natuurlijke preparaat bevat tal van waardevolle voedingsstoffen en kan het immuunsysteem van uw hond tijdens stress en overbelasting ondersteunen.

Het serieus nemen van voorzorgsmaatregelen

Braken bij honden kan ook worden veroorzaakt door verschillende ziekten en een parasitaire plaag. Om deze triggers te vermijden, moet u de nodige aandacht besteden aan het onderwerp preventie.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om vaccinaties tegen ziekten zoals hondenziekte en parvovirus en regelmatige ontworming van uw hond. Voor het laatste raden wij u aan om Bellfor te gebruiken voor Vermal Poeder. De natuurlijke ingrediënten van dit preparaat zorgen voor een wormvijandige darmomgeving zonder het lichaam van uw hond onnodig te belasten.

Daarnaast is het zinvol om de nieren van uw hond regelmatig te ondersteunen met Bellfor Nierkracht voor ontgifting. Op deze manier zorgt u ervoor dat de functionaliteit van dit vitale filterorgaan behouden blijft en vermijdt u tegelijkertijd een andere mogelijke oorzaak van braken bij de hond.

Braken bij honden - onze conclusie

Zoals u kunt lezen, kan braken bij honden zeer verschillende oorzaken hebben en kan het ondanks alle preventieve maatregelen niet altijd vermeden worden. Het is daarom belangrijk dat u de symptomen serieus neemt en bij twijfel niet aarzelt om een dierenarts te raadplegen.

De dierenarts kan de exacte oorzaak achterhalen en de nodige maatregelen nemen. In dit verband moet u zich bewust zijn van het feit dat snelle actie in sommige gevallen zelfs het leven van uw hond kan redden.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
59.62 EUR
52.86 EUR
12.24 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
38.70 EUR
33.54 EUR
12.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
54.38 EUR
37.51 EUR
14.16 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive