info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

De ziekte van Addison bij Honden

De ziekte van Addison bij Honden

De Ziekte van Addison is een potentieel levensbedreigende ziekte die ook honden kan treffen. Als de ziekte echter tijdig wordt herkend en behandeld, is een grotendeels normaal leven voor getroffen viervoeters normaal gesproken mogelijk.


In het volgende leert u wat de oorzaak is van de Ziekte van Addison bij honden en welke symptomen erop kunnen wijzen dat ze ziek zijn. Daarnaast leggen we uit welke behandelingsmogelijkheden er zijn voor uw viervoeter.

Ontwikkeling van de Ziekte van Addison bij honden

De Ziekte van Addison wordt vooral gekenmerkt door vernietiging of aantasting van de functionaliteit van de bijnieren. Hun functie is normaal gesproken het produceren van vitale glucocorticoïden en mineralocorticoïden. Mineralocorticoïden zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de kalium- en natriumbalans in het lichaam.


Als ze afwezig zijn, heeft dit onder andere invloed op de hartfunctie en de waterhuishouding van de hond. Glucocorticoïden spelen een rol in de energieproductie en stressperceptie.


Bij honden met de Ziekte van Addison treedt een tekort aan deze twee hormonen op, dat zonder behandeling in het ergste geval fataal kan zijn voor de aangetaste dieren.

Verschillende soorten bij honden

Er zijn verschillende vormen van de Ziekte van Addison bij honden. Er is een primaire, een secundaire en een iatrogene vorm van de ziekte van Addison.

Primaire Ziekte van Addison bij honden

De primaire de Ziekte van Addison komt vooral bij honden voor. Het vindt zijn oorsprong in de bijnieren en kan zowel in een typische als in een atypische vorm voorkomen.


Als uw hond lijdt aan de typische primaire Addison-ziekte, wordt dit vooral geassocieerd met een tekort aan mineralocorticoïden. Dit leidt tot een verhoging van het kaliumgehalte en een verlaging van het natriumgehalte. Deze aandoening kan een levensbedreigende Addison's crisis bij honden veroorzaken.


De Ziekte van Addison, een atypische primaire ziekte, ontbreekt daarentegen vooral aan glucocorticoïden. Dit veroorzaakt geen Addison-crisis. Het is echter mogelijk dat de atypische Addison-ziekte zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een typische primaire Addison-ziekte.

Secundaire Ziekte van Addison bij honden

In tegenstelling tot de primaire Addison-ziekte wordt de secundaire Addison-ziekte niet veroorzaakt door een disfunctie van de bijnieren, maar door de hypofyse of de hypothalamus in de hersenen van de hond.


In dit geval kan de trigger bijvoorbeeld een hersentumor zijn. De symptomen die optreden zijn meestal vergelijkbaar met die van de primaire Addison-ziekte bij honden.

De Ziekte van Addison bij honden

De ziekte van Addison wordt bij honden veroorzaakt door de toediening of plotselinge terugtrekking van corticosteroïden.


Als een hond door een ziekte gedurende een langere periode passende preparaten krijgt, sluit zijn organisme zijn eigen productie.


Het kan enkele maanden duren voordat de capaciteit van de bijnieren aan het einde van de therapie weer normaal is. Om iatrogene Addison's disease te voorkomen is het daarom belangrijk om de toegediende dosis langzaam te verminderen.

Mogelijke triggers voor de Ziekte van Addison bij honden

De exacte oorzaken van de Ziekte van Addison bij honden zijn nog niet definitief opgehelderd. Het bewijs suggereert echter dat een verscheidenheid aan triggers verantwoordelijk kan zijn voor de ziekte.


Mogelijke triggers voor de Ziekte van Addison bij honden

Momenteel wordt aangenomen dat auto-immuunziekten, die het weefsel van de bijnieren vernietigen, een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen ook tumoren en doorbloedingsstoornissen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Addison.


Bovendien lijken sommige hondenrassen een verhoogd risico te lopen om de ziekte van Addison te ontwikkelen.

De volgende honden worden beschouwd als bijzonder gevoelig voor de ziekte van Addison:

Detecteer de Ziekte van Addison bij honden

De Ziekte van Addison manifesteert zich bij honden door een aantal symptomen. De exacte symptomen die optreden zijn afhankelijk van de hormonen die een tekort hebben.

De typische symptomen van de Ziekte van Addison bij honden zijn onder andere:

De Addison-crisis bij honden

Een primaire typische de Ziekte van Addison kan een zogenaamde Addison-crisis bij honden veroorzaken. Dit is een plotselinge staat van shock die fataal is zonder onmiddellijke behandeling.

Honden met de Ziekte van Addison zijn een geval voor de dierenarts

Als u vermoedt dat uw hond lijdt aan de ziekte van Addison, is een bezoek aan de dierenarts essentieel. De dierenarts kan verschillende bloedonderzoeken uitvoeren, waaronder het controleren van het kalium- en natriumgehalte.


Als er discrepanties zijn, kan dit een eerste aanwijzing zijn voor problemen met de bijnieren. Om de ziekte van Addison bij uw hond te diagnosticeren, is de volgende stap dat de dierenarts een hormoontest uitvoert.


Het is ook gebruikelijk om het hart en de longen te controleren op eventuele schade. Hiervoor maakt de dierenarts gebruik van beeldvormende diagnostiek zoals röntgenfoto's en echografieën.

Behandeling en prognose voor honden met de Ziekte van Addison

De Ziekte van Addison heeft geen genezing. De behandeling van uw hond moet daarom permanent zijn. Voor dit doel krijgt uw viervoeter synthetische hormonen om het gebrek aan productie in zijn eigen lichaam te compenseren.


Als uw hond heeft geleden onder een Addison's disease crisis, is een onmiddellijk infuus nodig om het natrium- en kaliumgehalte te normaliseren.


Onder normale omstandigheden kan de Ziekte van Addison bij honden op deze manier vrij goed worden aangepakt. Afhankelijk van de onderliggende ziekte kan de prognose voor uw hond echter slechter zijn.

Preventie van de Ziekte van Addison bij honden

Helaas is het nauwelijks mogelijk om de ziekte van Addison te voorkomen. Als hondenbezitter heb je geen invloed op de meeste oorzaken, zoals auto-immuunziekten of genetische aanleg.


Echter, als uw hond wordt behandeld met corticosteroïden als gevolg van een ziekte, moet u ervoor zorgen dat deze geleidelijk worden uitgefaseerd. Dit geeft het lichaam de mogelijkheid om zijn eigen productie aan te passen en u kunt in ieder geval de ontwikkeling van iatrogene Addison's disease bij uw hond voorkomen.

Het tegengaan van spijsverteringsproblemen bij honden met de ziekte van Addison

Spijsverteringsproblemen zoals diarree en braken behoren tot de typische symptomen die de Ziekte van Addison bij honden veroorzaakt.


Om deze symptomen tegen te gaan, raden wij u aan het dieet van uw viervoeter aan te vullen met Shiimun Gastro.


Shiimun Gastro is ons natuurlijk voedingssupplement ter bevordering van een gezonde spijsvertering. De bereiding bevat geselecteerde ingrediënten zoals shiitake, anijs en kurkuma.


Shiimun Gastro is natuurlijk geen vervanging voor de toediening van synthetische hormonen. Echter, in ieder geval bij honden met de ziekte van Addison kan het supplement helpen de spijsverteringsproblemen te verlichten en het welzijn te verbeteren.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
59.62 EUR
52.86 EUR
12.24 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
38.70 EUR
33.54 EUR
12.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
54.38 EUR
37.51 EUR
14.16 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive