info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Pancreatitis (Ontsteking van de Alvleesklier) bij Honden

Pancreatitis bij Honden

De technische term voor de alvleesklier is pancreas. Als uw hond een alvleesklierontsteking heeft, wordt dit ook wel pancreatitis genoemd.


Ontsteking van de alvleesklier is een ernstige aandoening die bij uw hond een aantal klachten kan veroorzaken en in het ergste geval zelfs kan leiden tot orgaanfalen.


Hieronder leggen we u de mogelijke oorzaken van alvleesklierontsteking uit, hoe u de ziekte kunt herkennen en wat er nodig is om uw viervoeter te behandelen.

Taken van de alvleesklier en vormen van alvleesklierontsteking bij honden

De alvleesklier maakt deel uit van het spijsverteringssysteem van uw hond en is de belangrijkste spijsverteringsklier in zijn lichaam.


Het is met name verantwoordelijk voor de productie van enzymen die nodig zijn voor de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het produceert echter ook hormonen, zoals insuline.


Als uw hond lijdt aan alvleesklierontsteking, zorgen de vrijkomende spijsverteringsenzymen ervoor dat de alvleesklier zichzelf verteert. Deze vorm van pancreatitis kan zowel acuut als chronisch voorkomen, hoewel de symptomen van chronische pancreatitis altijd tussendoor verdwijnen.

Mogelijke oorzaken van pancreatitis bij honden

Er zijn tal van oorzaken die kunnen leiden tot alvleesklierontsteking bij honden. Het is vaak niet mogelijk voor de dierenarts om een exacte trigger te bepalen. In dit geval spreekt men van een idiopathische pancreatitis.

Pancreatitis bij honden kan onder andere door de volgende factoren worden veroorzaakt of op zijn minst worden gestimuleerd:

 • De toediening van bepaalde drugs
 • Een te hoog vetgehalte in hondenvoer
 • Verwondingen aan de alvleesklier als gevolg van een ongeval
 • Een verspreiding van andere ontstekingsziekten, zoals IBD
 • Een tijdelijke lage bloedstroom tijdens de algehele anesthesie

Bovendien kan pancreatitis bij honden in zeldzame gevallen ook worden veroorzaakt door een besmettelijke ziekte.

Symptomen van alvleesklierontsteking bij honden

Als een hond een alvleesklierontsteking heeft, is dit te merken aan de vele klachten. Welke symptomen zich voordoen hangt af van de ernst en het type van de alvleesklierontsteking.


Hoewel een licht verloop van de alvleesklierontsteking bij uw hond simpelweg kan leiden tot verlies van eetlust en een verhoogde behoefte aan rust, kunnen ernstige vormen van alvleesklierontsteking zich ook manifesteren als ernstiger symptomen.

Afhankelijk van het verloop van de ziekte kan een alvleesklierontsteking bij de hond onder andere de volgende symptomen veroorzaken:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Braken
 • Koorts
 • Geel gekleurde slijmvliezen
 • Uitdroging
 • Hartritmestoornis 
 • Gewichtsverlies

Vooral bij acute alvleesklierontsteking kan vaak worden geconstateerd dat honden door buikpijn herhaaldelijk de zogenaamde gebedshouding aannemen. De viervoeter rekt zijn voorpoten naar voren op dezelfde manier als bij het strekken en drukt zijn borst met gestrekte achterpoten op de grond.

Honden met alvleesklierontsteking moeten naar de dierenarts

Honden met alvleesklierontsteking moeten naar de dierenarts

Als u vermoedt dat uw hond een alvleesklierontsteking heeft, raden wij u aan om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan uw viervoeter onderzoeken en controleren of u gelijk heeft in uw vermoeden.


Hiervoor zal hij of zij een bloedonderzoek uitvoeren waarbij hij of zij onder andere het niveau van het enzym pancreatische lipase zal meten. Als de niveaus verhoogd zijn, is dit een teken dat uw hond daadwerkelijk alvleesklierontsteking heeft.


Daarnaast wordt meestal gebruik gemaakt van ultrasoon onderzoek als onderdeel van de diagnose. Een biopsie, waarbij een klein stukje van de alvleesklier wordt verwijderd, is ook mogelijk, maar in de meeste gevallen niet nodig.

Behandeling van pancreatitis bij honden

Om pancreatitis bij uw hond te behandelen, zal de dierenarts zich vooral richten op het verlichten van de symptomen. Indien mogelijk zal hij eerst stoppen met het innemen van de medicijnen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pancreatitis.


Daarnaast is de toediening van pijnstillers gebruikelijk bij de behandeling van honden met pancreatitis. Indien nodig krijgt uw huisdier ook een infuus om het vochtverlies door diarree en braken te compenseren.


Desondanks is het essentieel dat uw hond die aan alvleesklierontsteking lijdt, een verteerbaar hondenvoer met een licht verteerbare dierlijke eiwitbron en licht verteerbare koolhydraatbronnen, zoals aardappelen en zoete aardappelen. De behandeling met antibiotica daarentegen is controversieel, omdat het voordeel ervan voor honden met pancreatitis niet onomstotelijk is bewezen.

Prognose voor honden met pancreatitis

Afhankelijk van de ernst van de alvleesklierontsteking zou u al na enkele dagen een verbetering van de toestand van uw viervoeter moeten opmerken. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de symptomen echter enkele weken aanhouden en zelfs een klinische behandeling vereisen.


Als de alvleesklierontsteking al aanzienlijke orgaanschade heeft veroorzaakt, kan de ziekte in het ergste geval fataal zijn. U moet zich er ook van bewust zijn dat chronische alvleesklierontsteking bij honden vaak een levenslange behandeling vereist.

Onze voedingsadviezen voor honden met pancreatitis

Onze voedingsadviezen voor honden met pancreatitis

Zoals u kunt zien, is het krijgen van alvleesklierontsteking een serieuze zaak voor uw hond. Het succes van de behandelingsmaatregelen hangt niet in de laatste plaats af van de keuze van een zo goed mogelijk verteerbaar en licht verteerbaar voedsel.


Mocht uw hond last hebben van alvleesklierontsteking, dan raden wij u daarom onze rassen aan met insecteneiwitten van de larven van de zwarte soldaatvlieg. Dit graanvrije voedsel wordt niet alleen bijzonder goed verdragen, maar overtuigt ook door zijn uitstekende verteerbaarheid van de eiwitten die het bevat.

Voor uw hond met pancreatitis kunt u kiezen uit de volgende producten:

Natuurlijke hulp bij diarree

Diarree is een van de meest voorkomende symptomen die pancreatitis bij honden veroorzaakt. Om de bijbehorende symptomen te verlichten en mogelijke gevolgen zoals een tekort aan voedingsstoffen en vochtverlies tegen te gaan, adviseren wij de getroffen honden Bellfor Gastro Relax in te nemen als voedingssupplement.


Dit natuurlijke preparaat is zeer licht verteerbaar en is ook zeer effectief tegen diarree. Bellfor Gastro Relax is daarom het ideale product om de behandeling van pancreatitis bij uw hond te ondersteunen.

Een sterke verdediging bevordert de genezing van de alvleesklierontsteking van de hond

Hoe beter het immuunsysteem van uw hond werkt, hoe gemakkelijker het lichaam zich kan herstellen en hoe sneller uw huisdier de alvleesklierontsteking heeft overleefd zonder blijvende schade. Daarom is het belangrijk dat u, naast het kiezen van het juiste voer, iets doet om de verdediging van uw hond te versterken.


Met Bellfor Shiimun Immuun hebben we hiervoor een zeer speciaal voedingssupplement ontwikkeld, gebaseerd op de shiitake die bekend staat als de koning van de medicinale paddenstoelen. Shiitake wordt in de traditionele Aziatische natuurgeneeskunde al lange tijd gebruikt om het immuunsysteem te versterken.


In Bellfor's Shiimun Immuun ontvouwt het zijn effect in combinatie met andere geselecteerde ingrediënten, zoals biergist, en kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan de ondersteuning van het immuunsysteem bij honden met pancreatitis.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
68.99 EUR
6.9 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.29 EUR
10.73 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
59.62 EUR
52.86 EUR
12.24 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
38.70 EUR
33.54 EUR
12.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
54.38 EUR
37.51 EUR
14.16 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive