info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Rattengif: het onderschatte Gevaar voor uw Hond

Rattengif: het onderschatte Gevaar

Van giftige planten tot huishoudelijke schoonmaakmiddelen en giftig aas, er zijn tal van manieren waarop een hond vergiftigd kan worden. Een bijzonder verraderlijk gif waarmee honden helaas om verschillende redenen in contact kunnen komen is rattengif.


Als uw hond rattengif heeft gegeten, is dit een levensbedreigende noodsituatie die onmiddellijk door een dierenarts moet worden behandeld.


Zonder medische zorg is de consumptie van rattengif zeer waarschijnlijk fataal voor uw hond of op zijn minst blijvend schadelijk.


Hieronder leggen we uit hoe u uw hond kunt beschermen tegen rattengif, welke symptomen zich voordoen in het geval van een vergiftiging en wat u in dergelijke gevallen moet doen.

Rattengif is ook een gevaar voor honden

Normaal gesproken wordt rattengif van nature gebruikt om rattenplagen te bestrijden en de verspreiding van het vervelende ongedierte tegen te gaan.


Hiervoor wordt het meestal gebruikt als lokaas, wat ratten verwarren met voedsel. Het toxische effect van rattengif is echter niet beperkt tot ratten, maar ontwikkelt zich ook bij andere dieren, zoals roofvogels of honden. Omdat het gif niet altijd is voorzien van de juiste waarschuwingen, bestaat er een zeker risico dat uw hond per ongeluk rattengif binnenkrijgt tijdens het wandelen.


Daarnaast gebruiken hondenhaters helaas altijd vergiftigd aas om de hond doelgericht te schaden. Deze bevatten vaak rattengif naast andere schadelijke stoffen.

Waarom rattengif bijzonder verraderlijk is voor honden

In de meeste gevallen bevat rattengif coumarinederivaten die het metabolisme van vitamine K verstoren en zo de vorming van bloedstollingsfactoren verstoren. Als gevolg daarvan treden er massale interne bloedingen op, die uiteindelijk tot de dood leiden.


Aangezien ratten uiterst voorzichtig zijn en nauwelijks iets zouden eten als een soortgenoot direct na consumptie zou overlijden, is de werkzame stof zodanig gemodificeerd dat de dodelijke werking ervan wordt vertraagd.


Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ratten, maar ook voor andere dieren. Als uw hond rattengif heeft gegeten, kan het daarom enkele uren of zelfs dagen duren voordat de symptomen zich voordoen, afhankelijk van het lichaamsgewicht en de ingenomen dosis. Tot die tijd kan het rattengif zich ongehinderd in het lichaam van uw hond verspreiden.

Hoe beschermt u uw hond tegen rattengif

Een ander probleem met rattengif is dat het in veel verschillende vormen beschikbaar is. Wie een rattenplaag wil bestrijden, kan kiezen tussen onder andere pellets, granen of pasta's.


In veel gevallen is het rattengif gekleurd met voedingskleurstoffen. Het kan bijvoorbeeld roze, blauw, rood, groen of zelfs vrij onopvallend bruin zijn. Het is daarom vaak niet eenvoudig om het rattengif onmiddellijk te herkennen en de hond ertegen te beschermen.


Daarom is het des te belangrijker dat je je viervoeter goed in de gaten houdt als je met hem gaat wandelen en ervoor zorgt dat hij niets eet wat hij op de grond vindt.


In dit verband had je viervoeter van jongs af aan moeten leren dat hij alleen mag eten als je hem dat toestaat.

Symptomen van rattenvergiftiging bij honden

Welke gevolgen de consumptie van rattengif heeft voor uw hond en hoe lang het duurt voordat de vergiftiging merkbaar wordt, hangt vooral af van het type vergif en de ingenomen hoeveelheid. Het kan enkele uren of zelfs dagen duren voordat de eerste symptomen zich voordoen.

Rattenvergiftiging manifesteert zich met name bij uw hond met de volgende symptomen:

 • Braken
 • Diarree
 • Bloed in de ontlasting
 • Bloed in de urine
 • Onrust
 • Cyanose van de tong
 • Bleek tandvlees
 • Kortademigheid
 • Spiertrilling
 • Krampen
 • Neusbloedingen
 • Hartritmestoornis
 • Apathie
 • Bewusteloosheid

Houtskooltabletten tegen rattengif bij honden

De mogelijkheden, die voor u beschikbaar zijn in het geval van vergiftiging als houder voor de eerste opvang van uw viervoeter, zijn zeer beperkt. Hoewel het toedienen van koolstoftabletten kan helpen om ten minste een deel van het rattengif in het lichaam van uw hond te binden, is het niet altijd mogelijk om het gif met een eenvoudige tablet te behandelen.


Dit werkt echter alleen als uw hond net het rattengif heeft gegeten. Als uw hond al vergiftigingsverschijnselen vertoont, is het meestal te laat voor koolstoftabletten, omdat het gif zich al door het lichaam heeft verspreid.

Honden die rattengif hebben gegeten moeten naar de dierenarts gaan

Als uw hond rattengif heeft gegeten, moet u zo snel mogelijk naar een dierenarts of dierenkliniek. Voor een goede verzorging dient u uw aankomst vooraf telefonisch aan te kondigen.


Om de dierenarts te helpen bij de behandeling kunt u, indien mogelijk, een monster van het rattengif dat uw hond heeft ingenomen meenemen. Dit maakt het voor de dierenarts gemakkelijker om de noodzakelijke maatregelen te bepalen en verhoogt de kans dat uw hond de vergiftiging met rattengif zonder blijvende schade overleeft.

Prognose voor honden die rattengif hebben ingenomen

De gevolgen van de consumptie van rattengif voor uw hond zijn uiteindelijk afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst bepalen de hoeveelheid ingeslikt gif en het gewicht van uw viervoeter hoe sterk het rattengif in het lichaam van uw hond werkt.


Daarnaast speelt ook de tijd tussen inname en het nemen van tegenmaatregelen een belangrijke rol. Hoe eerder u uw hond naar de dierenarts brengt nadat hij rattengif heeft gegeten, hoe groter de kans is dat hij de vergiftiging overleeft en geen blijvende schade oploopt.

Ondersteuning van het immuunsysteem van uw hond

Nadat de dierenarts voor uw hond heeft gezorgd en hopelijk de vergiftiging met rattengif onder controle heeft gekregen, is het belangrijk om de verdediging van de viervoeter te versterken.


Wij raden Shiimun Immuun aan om het immuunsysteem te ondersteunen. Dit hoogwaardige voedingssupplement voorziet uw hond van waardevolle voedingsstoffen uit shiitake-paddenstoelen en andere natuurlijke ingrediënten.


Op deze manier kan Shiimun Immunn bijdragen aan een snel herstel van uw hond en het herstel na rattenvergiftiging optimaal ondersteunen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive