info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Uw Hond eet Stenen: mogelijke Oorzaken en Tips

Hond eet Stenen

Gezien de vreemde eetgewoonten van sommige viervoeters is het duidelijk om honden omnivoren te noemen.


Het is immers niet ongewoon dat een hond bijvoorbeeld stenen eet of een grote eetlust heeft voor andere oneetbare dingen.


Desalniettemin zijn honden zogenaamde semi-carnivoren, waarvan het voedsel voornamelijk uit dierlijke vetten en eiwitten moet bestaan.


Hoe dan ook, het is noch normaal, noch ongevaarlijk voor uw hond om stenen te eten. Als eigenaar moet u daarom dit ongewone gedrag serieus nemen en zo snel mogelijk een halt toeroepen.


We leggen u hieronder uit hoe u dit kunt doen.

Waarom eet een hond stenen?

Bij pups kan het eten van stenen meestal worden toegeschreven aan de nieuwsgierigheid van de kleine viervoeters. Maar wanneer een volwassen hond stenen eet, is dit geen normaal gedrag dat in de aard van de viervoeter zit.


In plaats daarvan is het een duidelijke gedragsstoornis die door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Het is mogelijk dat uw hond zich verveelt of onvoldoende gestimuleerd wordt door samen spelletjes te doen of zelfs te sporten.


Vooral bij dieren die in een kennel worden gehouden en vrijwel de hele dag alleen gelaten worden, kunnen dergelijke afwijkingen vrij vaak worden waargenomen. Vaak eet een hond dan niet alleen stenen, maar bijt hij ook op andere voorwerpen in zijn omgeving.


Naast verveling en onderuitputting kan het ook zijn dat het eten van stenen wordt veroorzaakt door het zogenaamde pica syndroom. Dit is een ernstige eetstoornis, waardoor uw hond de neiging heeft om alles te eten. Naast stenen kan dit ook sokken, schuim en vele andere oneetbare dingen zijn.

Ondervoeding als trigger voor het eten van stenen

Een andere mogelijke reden voor het eten van stenen bij honden kan onvoldoende voeding zijn. Het is mogelijk dat de viervoeter belangrijke voedingsstoffen mist, die hij op andere manieren probeert op te nemen.


Maar misschien eet de hond ook wel stenen omdat hij gewoonweg niet genoeg te eten krijgt en dus honger heeft. Ook al is deze oorzaak voor het eten van stenen relatief zeldzaam, het is in dit verband de moeite waard om eens te kijken naar het eten van de viervoeter.

Waarom is het gevaarlijk als uw hond stenen eet?

Als uw hond stenen eet, moet u hier nooit onzorgvuldig over zijn. Omdat de consumptie van onverteerbare vreemde stoffen verbonden is met een enorm gezondheidsrisico voor uw viervoeter.


Natuurlijk zijn stenen normaal gesproken niet giftig. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze echter vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal.


Terwijl kleine stenen gewoon weer kunnen worden uitgescheiden, kunnen grotere stenen dan bijvoorbeeld een gevaarlijke darmobstructie bij uw hond veroorzaken of zijn slokdarm verstoppen.


In deze gevallen kan een operatie om het vreemde lichaam te verwijderen meestal niet worden vermeden.


Zelfs als uw hond de stenen niet opeet, maar er alleen op kauwt, is dit niet zonder gevaar. Dit komt omdat de tanden van de hond overmatig zijn geschaafd en in het ergste geval zelfs kunnen afbreken.

Wat te doen als een hond stenen eet?

Zoals u kunt zien, is het allesbehalve onschadelijk als uw hond stenen eet. Daarom is het essentieel dat u ervoor zorgt dat uw viervoeter zo snel mogelijk aan dit gedrag went.


Zorg ervoor dat uw hond zich niet verveelt en hou hem bezig met samen spelen als u met hem gaat wandelen. Het terughalen van een bal of een stok is net zo afleidend als een zoekspel.


Daarnaast moet u nadenken over de vraag of u de hondensport wilt uitproberen met uw viervoeter. Van gehoorzaamheid over drijfbal tot agility is er voor vrijwel iedere hond wel iets passends te vinden.

Het juiste voedsel kan het eten van stenen tegengaan

Naast voldoende activiteit tegen verveling is het aan te raden om de voeding van een hond die stenen eet te controleren. Dit betekent in de eerste plaats dat u moet controleren of u uw viervoeter de juiste porties geeft.


U moet er echter ook voor zorgen dat het hondenvoer van uw keuze van overtuigende kwaliteit is en uw hond van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet.


Wij raden u dan ook aan om te vertrouwen op het Bellfor-voedingsconcept. In ons assortiment vinden kwaliteitsbewuste hondenbezitters alles wat ze nodig hebben voor soort-geschikte hondenvoeding.


Van de Chihuahua tot de Duitse Dog bieden wij een passende oplossing voor alle rassen. Daarnaast hebben we tal van gezonde hondensnacks in het assortiment. Deze zijn ideaal als beloning, bijvoorbeeld, terwijl u uw hond afweert van het eten van stenen.

Wat te doen als een hond stenen heeft gegeten?

Als uw hond al stenen heeft gegeten, is het belangrijk dat u hem goed in de gaten houdt en, als er iets verdachts aan de hand is, direct naar een dierenarts gaat. Immers, niet elk ingeslikt vreemd voorwerp komt aan de andere kant uit en problemen zoals darmobstructie kunnen in het ergste geval fataal zijn.


Mogelijke symptomen waarvan u zich in dit verband bewust moet zijn, zijn onder meer braken, vermoeidheid, een opgeblazen maag of zelfs een gebrek aan ontlasting.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
22.36 EUR
15.67 EUR
39.17 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive