info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Drijfbal: een Hondensport die geschikt is voor actieve Viervoeters

Drijfbal

Veel hondenrassen, die oorspronkelijk als werkdieren werden gefokt, worden tegenwoordig voornamelijk als gezin en als gezelschapshond gehouden. Hondensport is de perfecte manier om deze dieren op de juiste manier in te zetten en ze zowel mentaal als fysiek uit te dagen.


Een zeer populaire sport, waarvoor vooral middelgrote tot grote dieren met een grote bewegingsdrang geïnspireerd kunnen worden, is bijvoorbeeld drijfbal.


Waar het bij drijfbal om gaat, welke uitdagingen u tijdens de training kunt verwachten en of uw hond geschikt is voor deze sport, leert u in het volgende. We zullen ook uitleggen hoe u de gezondheid en vitaliteit van uw hond optimaal kunt ondersteunen met de juiste voeding.

Oorsprong van Drijfbal

Drijfbal is een vrij jonge hondensport, die in 2003 is ontwikkeld door de Nederlandse hondentrainer Jan Nijboer als een soort geschikte bezigheid voor onderbenutte herdershonden. Ondertussen is de sport ook zeer populair bij de eigenaren van vele andere rassen.


Toch is de verwijzing naar het hoeden van honden nog steeds zeer duidelijk merkbaar door de namen van de gebruiksvoorwerpen die in de drijfbal worden gebruikt. Het speelveld wordt weiland genoemd, de ballen worden schapen genoemd en de poort wordt poort genoemd.

Hoe Drijfbal werkt

Een voldoende groot gazon oppervlak is vereist als trainingsruimte. Hierop wordt een doelpunt met een hoogte van twee meter en een breedte van drie meter gezet. Voor het doel worden acht gymnastiekballen van verschillende grootte met een diameter van 45 tot 85 centimeter geplaatst. De afstand tot het doel is minimaal 15 tot 20 meter en de ballen zijn gerangschikt in de vorm van een driehoek met de punt weg van het doel.


Het is de taak van de hond om alle acht de ballen achter elkaar in het doel te bewegen. Idealiter begint de hond met de bal bovenaan de driehoek. Voor dit doel mag hij zijn hele lichaam gebruiken en de ballen bewegen met zijn poten, zijn snuit of zijn lichaam. Of hij ze dicht bij hem rolt of duwt is ook aan hem.


Uw taak beperkt zich tot het sturen en motiveren van uw viervoeter met akoestische signalen en handsignalen. Je mag niet actief ingrijpen in de actie en de ballen zelf aanraken. Het einde van de driftbal is de zogenaamde neerwaartse positie, die je hond parallel aan het doel moet innemen. 

Drijfbal toernooien voor ambitieuze honden en eigenaren

Drijfbal toernooien voor ambitieuze honden en eigenaren

Drijfbal heeft zich inmiddels ook als toernooisport gevestigd. Volgens de regels van de VDH is het mogelijk om deel te nemen in verschillende prestatieklassen, waarbij alle deelnemende dieren minimaal 12 maanden oud moeten zijn.


Daarnaast zijn honden ingedeeld in verschillende grootte- en prestatieklassen, zodat zowel kleinere rassen (met navenant kleinere gymnastiekballen) als beginnende en oudere honden aan drijfbaltoernooien kunnen deelnemen.


De hondengeleider is in het doelgebied tijdens de wedstrijd, wat altijd twee runs is, en de hond heeft 10 minuten om de ballen over de doellijn te bewegen. Fouten tijdens de run kunnen leiden tot strafpunten of zelfs diskwalificatie.

Dit is belangrijk bij drijfbaltraining

Natuurlijk, acht ballen in een doel duwen klinkt gemakkelijk voor je. Voor uw hond is de ongewone taak in het begin een niet te onderschatten uitdaging. Het kan dus even duren totdat je viervoeter zich de drijfbalsequenties eigen maakt en begrijpt wat je van hem verwacht.


Maar als u bij het oefenen op een aantal punten let, is het slechts een kwestie van tijd totdat uw hond enthousiast is en bij elke drijfbaltraining het beste van zichzelf geeft.


Zachte snacks Bellfor Soft-Snacks

Allereerst is het belangrijk dat je viervoeter oplettend is en leert om voorzichtig met de ballen om te gaan. Natuurlijk moet hij ze zo snel mogelijk in het doel krijgen. Maar hij moet ze niet vernietigen. Als uw hond tijdens de drijfbaltraining in de ballen begint te bijten, moet u het zo snel mogelijk stoppen.


Start de drijfbaltraining met een lange sleepriem en een harnas. Na een tijdje kunt u zonder beide en beperkt u zich tot gebaren en akoestische signalen bij het aansturen van de viervoeter.

Beloningen voor Drijfbal

In principe wordt de drijfbal tijdens de loopjes zonder de gave van traktaties en indien nodig alleen een voerpop als motivatiehulpmiddel gebruikt. Maar natuurlijk moet u uw viervoeter na een geslaagde ronde belonen met een passende hondensnack.


Wij raden u aan om hiervoor gezonde traktaties te gebruiken, zoals onze lekkere zachte snacks. De graanvrije traktaties worden gekenmerkt door een hoog gehalte aan dierlijke proteïnen en zijn daarom ideaal als een soort passende beloning voor drijfbaltraining of gewoon voor tussendoor.

Drijfbal is niet geschikt voor alle honden

Gezien de grootte en het gewicht van de ballen die in Drijfbal worden gebruikt, is het vanzelfsprekend dat deze sport niet geschikt is voor alle honden.


Maar ook al had Jan Nijboer oorspronkelijk vooral ongebruikte herdershonden als Border Collies en Australian Shepherds in gedachten tijdens de ontwikkeling van Drijfbal, toch geeft dit soort hondensport veel dieren plezier.


Natuurlijk zijn er geen bijzonder kleine rassen zoals Teckels en dwergpoedels, slanke windhonden of onsportieve Engelse Bulldogs. Zolang je viervoeter groot en sterk genoeg is om een gymnastiekbal met een diameter tot 85 centimeter over een langere afstand te bewegen, is de kans groot dat je hem precies zijn smaak zal raken met een drijfbal.

Drijfbal en een dieet op maat van uw behoeften

Voor de gezondheid van uw hond is het essentieel dat u aandacht besteedt aan een gezonde voeding, waarbij u rekening houdt met de behoefte van uw viervoeter. Dit geldt in het bijzonder voor dieren die bijzonder actief zijn in de hondensport, zoals drijfbal.


Omdat fysieke activiteiten voor het lichaam van uw viervoeter een extra belasting betekenen en onder andere leiden tot een verhoogde energiebehoefte, die u moet dekken met een aangepaste voeding.

Onze voedingsaanbevelingen, om uw viervoeter met de Drijfbal te ondersteunen

Zorg ervoor dat uw hond voldoende calorieën krijgt met een hoogwaardig hondenvoer, zoals Bellfor Premium PUR Aktiv met een hoog vleesgehalte. Daarnaast raden wij u aan om te letten op een optimale eiwitvoorziening van de atletisch actieve viervoeters.


Dit is bijzonder eenvoudig met Bellfor Fitness Poeder. Het natuurlijke voedingssupplement bevat insecteneiwit als een goed getolereerde bron voor alle essentiële aminozuren, maar ook gedroogde bananen en witte chiazaden als leverancier van belangrijke vitaminen en mineralen.


Fitness Poeder van Bellfor is daarom ideaal voor het ondersteunen van de dagelijkse voeding van uw hond die actief is in drijfbal en het leveren van een waardevolle bijdrage aan een snelle regeneratie, hoge prestaties en spierbehoud.


Banner met sport hondenvoer

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive