info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

De Tanden van de Hond

De Tanden van de Hond

Net als mensen zijn honden volledig tandeloos bij de geboorte. Na een paar weken laten de pups hun melktanden groeien, die later worden vervangen door permanente tanden.

In dit artikel leggen we uit hoeveel tanden honden hebben, hoe hun tanden verschillen van die van mensen en hoe u tandproblemen met uw viervoeter kunt voorkomen.

De melktanden van de hond

De melktanden breken door bij honden tussen de derde en zesde week van hun leven. Het bestaat uit 28 tanden. In vergelijking met de permanente tanden zijn de melktanden duidelijk puntiger dan de permanente tanden. In de onder- en bovenkaak groeien twee hoektanden, zes snijtanden en zes kiezen.

De permanente tanden van de hond

Vanaf de vierde tot en met de zevende levensmaand ervaren honden een zogenaamde tandwisseling. Gedurende deze tijd vallen de melktanden van de viervoeter geleidelijk uit en worden vervangen door de permanente tanden.

In totaal heeft een hond 42 tanden. In de bovenkaak zitten twee hoektanden, zes snijtanden en 12 molaren, terwijl de onderkaak twee extra molaren (in totaal 14 molaren) heeft.

Vergeleken met mensen heeft een hond tien extra tanden.

Kenmerken van het gebit bij honden

De tanden van honden zijn heel anders dan de onze. De grootste van de kiezen in de bovenkaak wordt ook wel de rippertand genoemd. Zijdelingse kauwbewegingen zijn nauwelijks mogelijk met de kaak van een hond.

Vooral de hoektanden, die ook wel hoektanden of haakbeten worden genoemd, zijn bijzonder sterk ontwikkeld. De wangen zijn vrij puntig en hebben slechts zeer kleine kauwvlakken. Dit maakt ze ideaal om botten te bijten.

Taken van de verschillende tanden bij honden

De verschillende tanden van de hond zijn door hun samenstelling en vorm perfect geschikt voor zeer specifieke taken:

  • Ook al is het normaal gesproken niet meer nodig voor gedomesticeerde honden, de taak van de hoektanden is om de prooi van de hond vast te pakken en vast te houden tijdens de jacht.
  • Ze worden ondersteund door de voorkiezen, die vrij klein zijn en daarom een gat vormen.
  • De grote wangentanden (hoektanden) in de boven- en onderkaak zijn geschikt voor het splijten van vleesstukken en het vermalen van voedsel.
  • Met zijn achterste wangentanden kunnen honden hun botten goed verbrijzelen.
  • Met hun platte en kleine snijtanden kunnen honden vleesresten van grotere botten afbijten.

De verandering van tanden bij honden 

De tandwisseling bij honden vindt plaats van ongeveer de vierde tot de zevende levensmaand en kan tot drie maanden duren. De exacte tijd en duur is voornamelijk afhankelijk van het ras. In de regel is de tandwisseling bij grote honden sneller dan bij kleine honden.

De tandwisseling is een complex proces waarbij de kiem van de permanente tand begint te groeien en op de wortel van de melktand erboven drukt. Hierdoor sterft de wortel af, valt de tand uit en ontstaat er ruimte voor de nieuwe tand, die in de opening kan uitgroeien.

Mogelijke problemen tijdens tandwissel bij honden

boze hond

In veel gevallen is de tandwisseling bij honden volledig glad en onopvallend. Een deel van de gevallen melktanden wordt ingeslikt of ligt gewoon op de grond. Er kunnen echter ook klachten zijn.

Vooral melktanden die niet uitvallen kunnen grote problemen veroorzaken bij honden tijdens het wisselen van tanden. Hierdoor groeit de permanente tand naast de melktand uit en staat deze scheef.

Dit kan onder andere worden veroorzaakt door erfelijke factoren of verstoringen in de kaakgroei, waardoor vooral kleinere hondenrassen worden getroffen. 

Als dergelijke klachten zich voordoen tijdens de tandwisseling, is dit zeer pijnlijk voor de aangetaste hond en kan het merkbaar zijn door koorts, diarree, verlies van eetlust en gewichtsverlies. In de meeste gevallen moet de melktand dan door een dierenarts worden verwijderd.

Hoe houdt u de tanden van uw hond gezond?

Honden zijn afhankelijk van een goed functionerend gebit. Daarom is tandverzorging niet alleen tijdens het wisselen van tanden van groot belang. Net als bij de mens draagt ook het regelmatig poetsen van de tanden aanzienlijk bij aan de gezondheid van het gebit van de hond.

Het is daarom het beste om je viervoeter er al op jonge leeftijd aan te laten wennen. Gebruik een hondentandenborstel en speciale tandpasta voor honden om uw tanden te poetsen. U kunt ook een menselijke tandenborstel gebruiken als deze de juiste maat heeft en zachte haren heeft.

Menselijke tandpasta is daarentegen niet geschikt voor honden en kan hun tanden beschadigen. Naast het dagelijks poetsen van uw tanden, raden wij u aan uw hond te voorzien van geschikte kauwartikelen voor zijn tanden. Deze bevorderen de speekselafscheiding, helpen plak en voedselresten te verwijderen en versterken ook de kaakspieren van het dier. Omdat honden een natuurlijk kauwinstinct hebben, worden kauwsnacks meestal zeer goed geaccepteerd.

Bellfor Dental Sticks voor een gezond gebit van de hond

Als u wilt dat kauwsnacks bijdragen aan de gezondheid van het gebit van uw hond, is het belangrijk dat u zorgt voor een goede kwaliteit. Onze Dental Sticks zijn de juiste keuze voor u. De smakelijke kauwsnack bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

Geselecteerde ingrediënten zoals peterselie, insecteneiwit, diatomeeën en algen zorgen ervoor dat de Bellfor-tandstokjes niet alleen lekker en verteerbaar zijn, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van de tanden van uw hond.

Bestel Bellfor Dental Sticks en profiteer van het natuurlijke kauwinstinct van uw hond voor tandverzorging.

Bellfor Dental Care poeder tegen tandplak en tandsteen

Met Bellfor Dental Care poeder bieden wij een ander product in ons assortiment dat u op een natuurlijke manier ondersteunt bij het reinigen van de tanden van uw hond. Omdat ons tandheelkundige verzorgingspoeder gemakkelijk kan worden gemengd met het voer van de hond, heeft de toepassing geen extra tijd nodig.

De ingrediënten, zoals algen en diatomeeënaarde, helpen de vorming van tandsteen en tandplak tegen te gaan.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
16.26 EUR
162.59 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive