info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Uw Hond heeft Chocolade gegeten: waarom dit Levensgevaarlijk is

Uw Hond heeft Chocolade gegeten

Voor de meeste eigenaren is hun hond niet zomaar een huisdier, maar een trouwe vriend en een belangrijk lid van het gezin. Daarom worden de viervoeters vaak in de watten gelegd en verzorgd.


Ten eerste is er niets verwerpelijks aan. Maar goedbedoelde lekkernijen zoals chocolade kunnen de gezondheid van uw hond ernstig schaden. Hieronder leggen we uit waarom dit zo is, welke gevolgen het kan hebben als uw hond chocolade heeft gegeten en hoe u in deze situatie juist moet handelen.

Waarom chocolade giftig is voor honden

Als uw hond chocolade heeft gegeten, kan dit leiden tot een levensbedreigende chocoladevergiftiging. Dit komt door de theobromine die in de chocolade zit. Theobromine is een alkaloïde die onder andere een stemmingsverhogend en stimulerend effect heeft.


Tegelijkertijd heeft de inname van theobromine echter ook potentieel toxische effecten. In het menselijk lichaam zorgen bepaalde enzymen ervoor dat de theobromine relatief snel wordt afgebroken en er geen schadelijke effecten optreden.


Honden hebben deze enzymen echter niet, dus het afbraakproces verloopt veel trager en het is erg gevaarlijk voor uw hond om chocolade te eten.

Welke dosis veroorzaakt chocoladevergiftiging bij honden

Van welke consumptiehoeveelheid uw hond daadwerkelijk in levensgevaar verkeert, hangt in wezen af van twee factoren. Ten eerste speelt de grootte van uw viervoeter een rol en ten tweede het type chocolade dat uw hond heeft gegeten.


Dit komt omdat er zeer grote verschillen zijn in het theobrominegehalte tussen de verschillende cacaoproducten. In gedroogd cacaopoeder (28,5 mg/g) en pure chocolade (16mg/g) bijvoorbeeld is het theobrominegehalte bijzonder hoog. Donkere chocolade daarentegen bevat slechts ongeveer 5,7 mg/g en melkchocolade slechts 2,3 mg/g.


De dosis theobromine in verhouding tot het gewicht van het dier is uiteindelijk bepalend voor de gezondheidseffecten. Een dodelijke dosis voor honden is 300 mg per kilo lichaamsgewicht.


Een Duitse Dog of een Mastiek zal daarom waarschijnlijk niet direct lijden aan een levensbedreigende theobrominevergiftiging door het eten van een kleine hoeveelheid chocolade, terwijl een Yorkshire Terrier kan sterven aan een halve reep pure chocolade.

Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden

Als een hond chocolade heeft gegeten, duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat de eerste symptomen van mogelijke vergiftiging optreden. Na 12 tot 36 uur ontwikkelt de theobromine in het lichaam van de viervoeter zijn volle werking en zijn de symptomen volledig ontwikkeld.

Een lichte chocoladevergiftiging is merkbaar bij honden met de volgende symptomen:

 • Onrust en nervositeit
 • Braken
 • Diarree
 • Ernstige dorst
 • Een opgezwollen maag

Bij een ernstige chocoladevergiftiging zijn ook de volgende symptomen aanwezig:

 • Bevende en krampende aanvallen
 • Verhoogde urineproductie
 • Bewustzijnsverstoringen
 • Hartritmestoornis
 • Tachycardie
 • Kortademigheid

Ernstige chocoladevergiftiging kan leiden tot fataal hartfalen bij honden. Vooral oudere viervoeters en dieren die al last hebben van problemen met het hart- en vaatstelsel lopen gevaar.

Wat te doen als een hond chocolade heeft gegeten?

Als uw hond chocolade heeft gegeten, moet u in geen geval wachten tot de eerste tekenen van vergiftiging zich voordoen, maar neem onmiddellijk contact op met een dierenarts of een nabijgelegen dierenkliniek.


Als de chocolade te lang niet is gegeten, heeft u de mogelijkheid om erger te voorkomen door hem houtskooltabletten te geven. Deze binden een deel van de giftige stoffen voordat ze in het lichaam in werking kunnen treden.


U moet uw hond echter niet aanzetten tot braken. Door zijn progressieve verzwakking bestaat het risico dat het braaksel in zijn longen terechtkomt en hem verstikt.


Als het al een tijdje geleden is dat uw hond chocolade heeft gegeten, zijn er geen zinvolle EHBO-maatregelen meer te nemen. Concentreer u in dit geval op het zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen van uw huisdier.

Ondersteuning van de diagnose en behandeling van chocoladevergiftiging bij honden

Om de dierenarts te helpen met de verzorging van uw viervoeter, is het een goed idee om de verpakking van de chocolade die de hond heeft gegeten mee te nemen. Dit zal de dierenarts helpen om in te schatten hoeveel theobromine er in het lichaam van het dier zit.


Als uw hond niet alleen de chocolade heeft gegeten, maar ook delen van de verpakking, is het essentieel dat u de dierenarts informeert. Dit komt omdat de ingeslikte vreemde voorwerpen kunnen leiden tot extra complicaties, zoals gevaarlijke darmobstructie bij uw hond.

Chocoladevergiftiging bij honden vermijden

Chocoladevergiftiging bij honden vermijden

Chocolade is zeer giftig voor honden. Als eigenaar is het daarom uw verantwoordelijkheid om uw viervoeter daartegen te beschermen.


Informeer alle leden van uw gezin hierover en zorg ervoor dat chocolade en andere producten die cacao bevatten altijd buiten het bereik van uw hond worden bewaard.


Laat je hond nooit chocolade proeven. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat zeer kleine hoeveelheden hem direct vergiftigen, kunnen ze hem laten proeven en het risico vergroten dat hij zichzelf in de toekomst op een onopgemerkt moment helpt.


Dit geldt ook voor hondenchocolade. Dit bevat zeer weinig theobromine. Uw hond kan het echter niet onderscheiden van normale chocolade. In plaats daarvan zal hij leren dat deze bruine delicatesse heerlijk is en dat de consumptie ervan in principe is toegestaan.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

watsapp-button-icon
bellfore motive