info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hond drinkt veel: veelvoorkomende Oorzaken en belangrijke Tips voor Eigenaren

Hond drinkt veel

Als een hond veel drinkt, zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Dit is niet altijd een reden tot bezorgdheid. In veel gevallen heeft de buitensporige dorst volkomen onschadelijke redenen. Het is echter ook mogelijk dat uw hond veel drinkt vanwege ernstige gezondheidsproblemen en dat uw huisdier door een dierenarts moet worden onderzocht.


In het volgende artikel zullen we uitleggen wat de oorzaken zijn van de toegenomen dorst bij honden en vanaf wanneer u zich zorgen moet maken over de gezondheid van uw viervoeter.

Hoeveel moet een hond drinken?

Hoeveel een hond normaal gesproken moet drinken hangt af van verschillende factoren. De hoeveelheid vloeistof die nodig is, wordt onder andere bepaald door het weer, het activiteitsniveau en het gewicht van uw viervoeter.


Als vuistregel kunt u aannemen dat uw hond tussen de 40 en 100 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag moet drinken. Voor een dier van vijf kilo betekent dit 200 tot 500 ml, terwijl een hond van 20 kilo tot twee liter water per dag nodig heeft.

Onschuldige redenen waarom een hond veel drinkt

Als uw hond ineens veel meer drinkt dan normaal, hoeft dit niet per se te duiden op een gezondheidsprobleem. Want vaak heeft de dorst van je viervoeter een volkomen onschadelijke oorzaak, dus je hoeft geen actie te ondernemen.

De onschadelijke oorzaken die ervoor zorgen dat honden veel drinken zijn onder andere:

  • Hoge temperaturen in de zomer 
  • Fysieke activiteiten zoals hondensport
  • Omschakeling van natvoer naar droogvoer

In de zomer drinken honden meer

Hoge temperaturen in de zomer leiden er onvermijdelijk toe dat uw hond veel drinkt. Dit is volkomen normaal. Zorg er in dit geval voor dat je viervoeter altijd vers water ter beschikking heeft om zijn dorst te lessen.

Fysiek actieve honden drinken veel

Het is vergelijkbaar met fysieke inspanning, zoals bijvoorbeeld in de hondensport. Een hond die regelmatig oefent in behendigheid en dergelijke drinkt meestal veel meer dan een soortgenoot met minder beweging.

Droogvoer leidt tot meer dorst bij honden

Zelfs als u besluit om over te stappen van natvoer naar droogvoer, zult u al snel merken dat uw hond ineens veel meer drinkt. Dit is eenvoudigweg te wijten aan het beduidend hogere vochtgehalte van het natte voedsel, dat gemakkelijk de helft van de vochtbehoefte van uw huisdier kan dekken.

Een zieke hond drinkt vaak veel

Helaas is het heel goed mogelijk dat uw hond overmatig drinkt als gevolg van een ernstig gezondheidsprobleem en zijn dorst is daarom een symptoom van ziekte.

Enkele van de ziekten die ervoor zorgen dat honden te veel drinken zijn onder andere:

  • Nierproblemen
  • Diabetes
  • Cystitis

Honden met nierziekte drinken veel

De nieren zijn een essentieel filterorgaan dat ervoor zorgt dat het lichaam van uw hond wordt gereinigd van schadelijke stoffen. Als de nieren een beperkte capaciteit hebben, wordt dit nierinsufficiëntie genoemd.


Nierinsufficiëntie leidt tot een verhoogde concentratie van schadelijke stoffen in het lichaam en manifesteert zich door klachten zoals verlies van eetlust, vermoeidheid en frequent plassen. Het zorgt er ook voor dat uw hond veel drinkt.


Honden met nierinsufficiëntie hebben een speciale voeding nodig die de nieren ontlast. Wij adviseren u hiervoor te vertrouwen op onze rassen met insecten-eiwit, die dankzij hun hoge biologische waarde een relatief laag eiwitgehalte hebben.

De volgende variëteiten zijn beschikbaar voor honden met nierproblemen:

Daarnaast raden wij aan om regelmatig te ontgiften met Bellfor Nierkracht als preventieve maatregel en ondersteunende behandeling.

Als een hond veel drinkt, kan dit wijzen op diabetes

Steeds meer honden lijden aan diabetes. De stofwisselingsziekte wordt gekenmerkt door stoornissen in de insulineproductie. Als gevolg daarvan is het organisme van je viervoeter niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Honden met diabetes drinken veel en moeten heel vaak tegelijk plassen. Daarnaast behoren gewichtsverlies en fysieke zwakte tot de typische symptomen van de ziekte.


Honden met diabetes moeten meestal dagelijks insuline krijgen. Daarnaast is een koolhydraatarm dieet, zoals ons favoriete natvoer menu, noodzakelijk.

Honden met blaasontsteking drinken veel

Vergeleken met nierinsufficiëntie of diabetes is blaasontsteking relatief ongevaarlijk. Toch is het uiterst onaangenaam voor de getroffen dieren.


Als uw hond een blaasontsteking heeft, is het belangrijkste symptoom frequent plassen, wat meestal slechts enkele druppels oplevert. Bovendien drinken honden met blaasontsteking vaak een merkbare hoeveelheid.

Vergiftiging kan ervoor zorgen dat een hond veel drinkt

Vergiftiging is niet ongewoon bij honden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de consumptie van reinigingsmiddelen, giftig voedsel en planten, of zelfs door specifiek ontworpen giftig aas.


Afhankelijk van het type vergif kan vergiftiging bij de hond zich manifesteren door braken en diarree, maar ook door krampen, verlamming en apathie. Daarnaast drinken honden met een vergiftiging vaak veel.


Vergiftiging is een ernstig medisch noodgeval, dat in veel gevallen levensbedreigend kan zijn. Als u vermoedt dat uw hond zwaar drinkt vanwege een vergiftiging, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Wanneer de overmatige dorst van uw hond een geval is voor de dierenarts

Als u merkt dat uw hond veel drinkt en u zijn dorst niet kunt verklaren door onschuldige factoren zoals een verandering van het voer of hoge temperaturen in de zomer, is een bezoek aan de dierenarts altijd aan te raden.


Wanneer de overmatige dorst van uw hond een geval is voor de dierenarts

Dit geldt vooral als je viervoeter plotseling niet meer zindelijk is en opvallend vaak naar buiten wil, of als je naast de dorst nog andere klachten opmerkt die wijzen op ziekte of zelfs vergiftiging.

Hond drinkt veel - onze conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er veel redenen die ervoor kunnen zorgen dat uw hond te veel drinkt. De dorst van je viervoeter is niet altijd een reden tot zorg. Toch moet u de vochtbehoefte van uw hond in de gaten houden en indien nodig een dierenarts raadplegen voor de veiligheid.


Wij raden u ook aan op het zoutgehalte te letten bij het kopen van hondenvoer. Dit komt omdat sommige producten een hoger zoutgehalte hebben om vocht te binden en de hoeveelheid uitwerpselen te verminderen. Een hoog zoutgehalte zorgt er echter niet alleen voor dat uw hond veel drinkt, maar vormt ook een enorm gezondheidsrisico.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
68.99 EUR
6.9 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.29 EUR
10.73 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive