info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Leishmaniasis bij Honden: Symptomen, Behandeling en Preventie

Leishmaniasis is een van de typische mediterrane ziekten waarmee honden besmet kunnen raken. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme is het besmettingsrisico nog steeds zeer hoog, vooral in Zuid-Europa. Er zijn nu echter ook geïsoleerde gevallen van leishmaniasis bij honden in Nederland.

Als de ziekte niet wordt gediagnosticeerd en behandeld, eindigt de ziekte meestal met de dood van de getroffen honden. U moet dus weten op welke symptomen u moet letten, hoe u besmetting kunt voorkomen en hoe u leishmaniasis bij uw hond kunt behandelen.

Wat is leishmaniasis?

Leishmaniasis is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door eencellige bloedparasieten (leishmaniasis). Als uw hond besmet raakt met leishmaniasis, nestelt de protozoa in de macrofagen (asferische cellen) van zijn organisme.

Daar vermenigvuldigen ze zich, vernietigen de celwanden en dringen verder door in het lichaam van de viervoeter, waar ze cellen in de milt, de lymfeklieren, de lever en het beenmerg kunnen aanvallen.

Van de drie verschillende vormen van leishmaniasis in Europa is viscerale leishmaniasis de meest voorkomende. Het treft vooral organen zoals de lever en de milt.

Leishmaniasis levenscyclusdiagram

Hoe is een hond besmet met leishmaniasis?

Vlinders en zandvliegen zijn verantwoordelijk voor de overdracht van leishmaniasis naar honden. Als een besmette mug uw hond bijt, kunnen de ziekteverwekkers tijdens het bloedzuigen zijn organisme binnendringen.

Momenteel komen zandvliegen vooral voor in de warme gebieden rond de Middellandse Zee, zodat het risico van besmetting met leishmaniasis daar bijzonder hoog is. Maar omdat de temperaturen al jaren stijgen, verspreiden zich ook in Duitsland steeds meer zandvliegen. Zelfs als het aantal gevallen nog steeds erg laag is, is het heel goed mogelijk dat uw hond hier besmet raakt met leishmaniasis.

Leishmaniasis bij honden: deze symptomen komen voor

Na een incubatieperiode van twee maanden tot enkele jaren kan uw hond de eerste niet-specifieke symptomen van een infectie met leishmaniasis krijgen. Het is op dit moment niet mogelijk om conclusies te trekken over een specifieke ziekte.

De eerste tekenen van leishmaniasis bij honden kunnen de volgende symptomen zijn:

 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Gewichtsverlies

Als u op dit moment geen actie onderneemt, kan de infectie met leishmaniasis zich vervolgens manifesteren met verdere symptomen:

 • Haaruitval
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Bloedige uitwerpselen
 • Schubben op lichaam en gezicht
 • Bloedneuzen
 • Een sterke groei van de poten
 • Een opvallend pijngevoelige buik

Als de leishmaniasis van uw hond niet wordt behandeld, is de kans groot dat hij de ziekte niet overleeft en bezwijkt aan nierfalen.

Overigens vertonen honden die in de risicogebieden leven vaak geen symptomen van leishmaniasis omdat hun lichaam antilichamen heeft gevormd om hen te beschermen.

Diagnose van leishmaniasis bij honden

Als u bang bent dat uw hond besmet is geraakt met leishmaniasis, moet u geen tijd verliezen en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Na een extern onderzoek van het dier en een gesprek met u waarin hij u vraagt of u met uw hond naar Zuid-Europa bent gereisd, controleert de dierenarts of verdere tests nodig zijn.

Om leishmaniasis bij uw hond te diagnosticeren, neemt de dierenarts een weefselmonster van het beenmerg of de lymfeklieren van de vierbenige vriend. Als alternatief kan hij ook een bloedonderzoek uitvoeren.

Leishmaniasis bij honden: behandeling en kansen op herstel

Een volledige genezing van de leishmaniasis bij uw hond is helaas niet mogelijk, omdat de leishmania stevig in zijn cellen is ingebed. Bij de behandeling van de ziekte gaat het er dus om de symptomen zoveel mogelijk te verminderen. Als uw hond in een vroeg stadium is gediagnosticeerd en behandeld voor leishmaniasis, kan blijvende schade meestal worden voorkomen.

In ieder geval in het buitenland zijn er een aantal geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van leishmaniasis. Aangezien deze in Duitsland echter niet zijn goedgekeurd, moet uw dierenarts zijn toevlucht nemen tot alternatieven.

Aandacht bij de behandeling met Allopurinol

Als uw hond wordt behandeld voor leishmaniasis met Allopurinol, is het belangrijk dat u een laag-paars hondenvoer gebruikt om de vierbenige vriend te voeden. Dit komt omdat het innemen van de medicatie de afbraak van purine in zijn lichaam voorkomt. Hierdoor neemt het risico op blaasontsteking en de vorming van urinestenen toe.

Om deze reden raden wij onze laagzuivere hondenvoeding met insecteneiwitten in de rassen Landgut-Schmaus (Landgoedfeest) en Naturgut-Schmaus (Natuurlijk Feest) aan, evenals onze Heide-Schmaus (Heide Feest) met wilgerlam en konijn voor honden met leishmaniasis.

Daarnaast kan een voedingssupplement met Bellfor Immuun helpen het immuunsysteem van uw hond te versterken en hem helpen de leishmaniasis-infectie te overleven.

Natuurlijke hulp tegen diarree bij leishmaniasis

Honden met leishmaniasis lijden vaak aan ernstige diarree. Om deze klachten tegen te gaan en de spijsvertering van de viervoeter te ondersteunen, adviseren wij een voedingssupplement met Gastro Relax.

Bellfor Gastro Relax is een volledig natuurlijk preparaat speciaal ontwikkeld om diarree bij honden te verlichten. Als onderdeel van de behandeling van leishmaniasis kan het dus een nuttige aanvulling zijn op de maatregelen die de dierenarts heeft genomen.

Manieren om uw hond te beschermen tegen leishmaniasis

Omdat leishmaniasis bij uw hond niet volledig kan worden genezen en zelfs fataal kan zijn, moet u alles in het werk stellen om infectie te voorkomen.

In dit verband raden wij u ten zeerste af om uw hond mee te nemen als u naar het zuiden reist. Het risico op leishmaniasis is in Nederland nog steeds vele malen lager.

Als dit niet mogelijk is, moet u ten minste de volgende regels volgen:

 • Geen overnachting in de openlucht (zandvliegen zijn 's nachts actief).
 • Houd de ramen 's nachts gesloten of bevestig een muskietennet.
 • Gebruik een insectenwerend middel met afstotende werking.

Wij raden u aan om Bellfor ZEComplete te gebruiken als insectenwerend middel. De bereiding van insectenvet en diverse plantaardige oliën wordt gekenmerkt door een bijzonder hoog gehalte aan laurinezuur. Laurinezuur heeft een afschrikkend effect op muggen, wat het risico op zandvliegenbeten en dus een infectie met leishmaniasis aanzienlijk vermindert.

Omdat Bellfor ZEComplete een puur natuurproduct is, is het gebruik ervan in de vorm van spray of smakelijke koekjes volledig ongevaarlijk voor uw hond.

Leishmaniasis bij honden: alles wat u nodig heeft in een oogopslag

Leishmaniasis is een besmettelijke ziekte die honden kan treffen, vooral in de warme streken van Zuid-Europa. De ziekte kan levensbedreigend zijn en kan niet volledig genezen worden.

Als hondeneigenaar moet u daarom bijzonder veel belang hechten aan preventie. Om te voorkomen dat uw hond gebeten wordt door zandvliegen, de belangrijkste dragers van leishmaniasis, raden wij het gebruik van Bellfor ZEComplete aan als een natuurlijk alternatief voor chemische insectenwerende middelen.

Als uw hond last heeft van leishmaniasis, kan onze Leishmaniasis Set het immuunsysteem helpen versterken en zo het effect van de medicatie ondersteunen. Als de behandeling vroeg wordt gestart, zijn de symptomen van leishmaniasis bij uw hond zeer waarschijnlijk goed onder controle.

Leishmaniasis set

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

20.99 EUR
8.4 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
30.99 EUR
7.75 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
23.55 EUR
9.81 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
10.46 EUR
104.57 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
63.84 EUR
59.65 EUR
11.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
Black friday
Black Friday
2022
Fram till slutet av Black Friday
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
Black friday
bellfore motive