info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Gastritis bij Honden: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Gastritis bij honden: wat is het?

Gastritis komt relatief vaak voor bij honden. Het kan zowel acuut als chronisch zijn en kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt.


Hieronder leert u hoe u gastritis bij uw hond kunt herkennen, welke behandelingen veelbelovend zijn en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Gastritis bij honden: wat is het?

Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies van de hond. Het komt voor wanneer de normaal bestaande beschermlaag beschadigd is en maagzuur de maagwanden kan aantasten.


Doordat histamines vrijkomen als gevolg van een ontsteking van het maagslijmvlies, nemen de symptomen na verloop van tijd toe. Aanvankelijk komt gastritis alleen acuut voor bij honden. Als er geen behandeling wordt gegeven, ontwikkelt het zich vroeg of laat tot chronische gastritis.

Oorzaken van gastritis bij honden

Als een hond last heeft van gastritis, kunnen er vele redenen zijn. Naast voedselintoleranties kan de oorzaak ook een aantasting door darmparasieten of overmatige stress zijn.


Daarnaast kan de ontsteking van het maagslijmvlies van de hond worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen, het inslikken van vreemde lichamen en verschillende ziekten of het eten van sneeuw in de winter.

Het opsporen van gastritis bij honden

De symptomen van gastritis bij honden zijn vergelijkbaar met die van een gewone gastro-intestinale infectie. Veel hondenbezitters zullen het daarom waarschijnlijk moeilijk vinden om een diagnose te stellen.

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat uw hond last heeft van gastritis:

  • Ernstig braken
  • Diarree
  • Zuur
  • Maagpijnen
  • Galafscheiding in braaksel

In het geval van chronische gastritis, verliezen de aangetaste honden ook gewicht door een gebrek aan eetlust. Bovendien wordt de vacht van het dier dof en worden zijn slijmvliezen merkbaar bleker naarmate de ziekte vordert.


Als er bloed in het braaksel zit, geeft dit aan dat de viervoeter gastritis en een maagzweer heeft. Dit geldt ook voor zwarte uitwerpselen, een typisch teken van oud bloed uit de maag.

Honden met gastritis zijn een zaak voor de dierenarts

Als u gastritisverschijnselen bij uw hond opmerkt, is een bezoek aan de dierenarts onvermijdelijk. De dierenarts kan een echografie van de maag en bloedonderzoek uitvoeren voor de diagnose.


Als er sprake is van een chronische gastritis, zijn meestal verdere tests nodig om de oorzaak te vinden. In dit geval zal de dierenarts onder andere de bovenste dunne darm en maag onderzoeken en uw hond onderzoeken op verschillende ziekteverwekkers.

Behandeling van acute en chronische gastritis bij honden

De maatregelen die nodig zijn om de gastritis van uw hond te behandelen hangen grotendeels af van het verloop van de ziekte. Acute gastritis vereist een andere procedure dan chronische gastritis.

Behandeling van een acute gastritis bij honden

Bij acute gastritis bestaat de behandeling voornamelijk uit vasten. Om de maag te kalmeren, wordt de aangetaste hond gedurende 24 uur niet gevoederd. Gedurende deze tijd is het belangrijk om de hond van voldoende water te voorzien.


Indien nodig kan er ook een remedie tegen misselijkheid worden toegediend aan het dier. Acute gastritis bij honden kan meestal goed worden behandeld en binnen één tot twee weken volledig worden genezen. Als de hond te veel vocht heeft verloren door braken en diarree, kan het nodig zijn om de hond te behandelen met een infuus.

Behandeling van chronische gastritis bij honden

De behandeling van chronische gastritis daarentegen is vaak ingewikkelder. Dit komt doordat het verschillende oorzaken kan hebben, die elk verschillende maatregelen vereisen. Terwijl de behandeling van chronische gastritis gepaard moet gaan met een ontwormingskuur vanwege bijvoorbeeld parasieten, kan een infectie de toediening van antibiotica vereisen.


Als de dierenarts geen exacte oorzaak kan vaststellen, wordt bij de behandeling van chronische gastritis meestal een combinatie van immunosuppressiva zoals cortison en tabletten gebruikt, die de productie van maagzuur remmen. Daarnaast is een verandering in de voeding aan te raden. Chronische gastritis kan ook goed worden behandeld. Het kan echter enkele maanden duren voordat uw hond volledig genezen is.

Gastro Relax als ondersteuning tegen diarree

Om de diarree veroorzaakt door gastritis bij uw hond tegen te gaan, adviseren wij een voedingssupplement met Bellfor Gastro Relax. Dankzij de speciale samenstelling is dit natuurlijke preparaat een effectief middel tegen diarree bij honden en is daarom ideaal als ondersteuning van een diergeneeskundige behandeling.

Het voorkomen van gastritis bij honden

Honderd procent bescherming tegen gastritis is natuurlijk niet mogelijk. Toch is gastritis een hondenziekte die met enige zorg zeer betrouwbaar voorkomen kan worden. Als u de kans op gastritis bij uw hond wilt verminderen, moet u de oorzaken van de ziekte in wezen tegengaan.


Dit betekent onder andere dat u buitensporige stress voor uw viervoeter moet vermijden. Het is ook belangrijk om uw hond te vaccineren, omdat bepaalde ziekteverwekkers, zoals hondenziektevirussen, tot gastritis kunnen leiden.


Zorg er ook voor dat u uw hond snel behandelt met wormen of Giardia of in het beste geval voorkomt dat ze zich in de eerste plaats voordoen. Hiervoor bevelen wij Bellfor Vermal aan, dat dankzij zijn natuurlijke ingrediënten ook geschikt is voor profylactisch gebruik.

Het juiste dieet voor gastritis bij honden

Last but not least moet u zich ook bewust zijn van het belang van voeding in verband met gastritis bij honden. Een hoogwaardig hondenvoer kan het risico op voedselallergieën en intoleranties aanzienlijk verminderen.


Dit heeft niet alleen een positief effect op het welzijn van uw hond, maar vermindert ook de kans op gastritis.


Ons hypoallergene hondenvoer op basis van insecten is bijzonder goed verteerbaar. Het insecteneiwit dat erin zit, afkomstig van de larven van de zwarte soldaatvlieg, wordt zeer goed verdragen en heeft een hoge verteerbaarheid.


Het is daarom het ideale alternatief voor dieren die gevoelig zijn voor voeding en kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de preventie van gastritis bij uw hond.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
59.62 EUR
52.86 EUR
12.24 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
38.70 EUR
33.54 EUR
12.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
54.38 EUR
37.51 EUR
14.16 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive