info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hond smakt: mogelijke redenen en tips voor hondenbezitters

Als een hond smakt, is dat niets ongebruikelijks. In veel gevallen is er helemaal geen reden tot bezorgdheid. Het kan echter ook zo zijn, dat het smakken bij honden door een gezondheidsprobleem veroorzaakt wordt. 


Als uw hond opvallend veel smakt, moet u dat niet negeren. Welke oorzaken voor de constante smakgeluiden verantwoordelijk kunnen zijn en wat u ertegen kunt doen, leggen wij hieronder uit. 

Hond smakt

Een ontspannen hond smakt

Het komt voor dat een hond smakt terwijl hij uitrust of juist in slaap valt. In dit geval hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken om het welbevinden van uw viervoeter.

Het smakken is zeer normaal en wijst erop, dat uw hond zeer ontspannen is. 

Daarom kan het smakken bij honden ook voorkomen, terwijl ze met hun eigenaar knuffelen en door hem geaaid worden.

Als u in deze situatie bij uw hond smakgeluiden hoort, moet u dat als een compliment zien. Want het smakken is een duidelijk teken, dat uw viervoeter zich in uw buurt op zijn gemak voelt. 

Hond smakt vanwege zijn voeding 

Het anticiperen op voer is een andere onschadelijke reden voor smakken bij honden. Als uw viervoeter bijvoorbeeld een bijzonder smakelijke hondentraktatie in het vooruitzicht heeft, is het zeer normaal dat het spreekwoordelijke water hem in de mond loopt en de hond smakt. 

In dit geval hoeft u zich natuurlijk geen zorgen te maken. Want zelfs al hebben sommige hondenrassen in deze situatie de neiging veel te kwijlen, het gaat om een volkomen normale reactie, die niets met eventuele gezondheidsproblemen te maken heeft. 

Een hond smakt vanwege resten voer in zijn bek 

Het kan ook voorkomen, dat bij een hond etensresten tussen zijn tanden blijven hangen. Deze kunnen de viervoeter zeker storen, waardoor hij door te smakken probeert, om het weer weg te krijgen. 

Dat is in principe niet slecht. Als uw hond echter over een lange tijdsperiode smakt, kan het zinvol zijn, om een blik in zijn bek te werpen. Want niet verwijderde etensresten kunnen op den duur tandziekten veroorzaken. Een regelmatige tandverzorging is bij honden daarom net zo belangrijk als bij ons mensen. 

Hond smakt vanwege ziekte in de bek of keel

Helaas is smakken bij honden niet altijd onschuldig. In enkele gevallen kan het ook om een aanwijzing voor aanwezige problemen in de bek of in de keel van de viervoeter gaan. 


Onder de mogelijke klachten, die in dit geval in aanmerking komen, vallen bijvoorbeeld tandvleesontstekingen, afgebroken tanden of simpelweg tandplak.

Wees u ervan bewust, dat dergelijke ziekten voor uw viervoeter zeer pijnlijk kunnen zijn. Het smakken van uw hond is daarbij nog het geringste probleem. Om deze reden is het belangrijk, dat u tijdig een dierenarts bezoekt, om uw hond vakkundig te laten behandelen. 

Natuurlijke tandverzorging voor een gezond hondengebit

In het ideale geval laat u het zover niet komen en zorgt u er met een adequate tandverzorging voor, dat het gebit van uw hond permanent gezond blijft. In het assortiment van Bellfor vindt u voor dit doel twee geschikte producten: Dental Sticks en Dental Pulver (tandenpoeder).

Beide tandverzorgingsproducten bevatten natuurlijke bestanddelen en lenen zich perfect voor een milde en toch effectieve tandreiniging bij honden.  

Smakken bij honden met maag-darmklachten 

Maag-darmklachten zijn nog een mogelijke oorzaak, die u in overweging moet nemen, als uw hond smakt. Deze kunnen deels relatief onschuldig zijn. Het is echter evengoed denkbaar, dat het een onderliggende aandoening aan het spijsverteringsstelsel betreft, die een dringende behandeling door een dierenarts behoeft. 

Smakken kan bij honden onder andere op de volgende problemen met het spijsverteringsstelsel wijzen: 

Als uw hond door spijsverteringsproblemen smakt, zult u normaal gesproken daarnaast nog andere symptomen opmerken. Daaronder vallen bijvoorbeeld winderigheid, diarree, overgeven of ook het meer eten van gras. 

Tips voor een gezonde spijsvertering bij de hond

Spijsverteringsklachten kunnen bij honden talrijke oorzaken hebben. In principe moet u erop letten, uw hond een hondenvoer te geven dat zo goed mogelijk te verdragen is.  

Wij bevelen voor honden met een gevoelige spijsvertering hondenvoer op insectenbasis aan. Het insecteneiwit uit de larven van zwarte soldatenvliegen (Hermetia illucens) dat het bevat, is licht verteerbaar en ook voor voedingsgevoelige viervoeters goed te verdragen. 

Zo nodig kan daarnaast een voedingssupplement met Shiimun Gastro zinvol zijn. Het natuurlijke preparaat op basis van shiitake kan dankzij zijn speciale samenstelling eraan bijdragen, de spijsvertering te bevorderen en klachten, die zich bij de hond onder andere door smakken kenbaar maken, tegen te gaan. 

Levensgevaarlijke oorzaken voor smakken bij de hond

In sommige gevallen kan smakken bij honden helaas ook op een levensgevaarlijk noodgeval duiden. Dat geldt bijvoorbeeld bij een zogeheten maagkanteling, waarbij de maag van de viervoeter om zijn eigen as draait en zo de voorziening van zuurstof en bloed onderbreekt. 

Honden met een maagkanteling moeten onmiddellijk geopereerd worden. Maar zelfs dan sterft bijna 30 procent van alle getroffen viervoeters aan mogelijke complicaties. 

Vooral grote hondenrassen zijn bijzonder vatbaar voor het krijgen van een maagkanteling. Om hun maag niet te overbelasten is het daarom raadzaam, hun voer in meerdere porties op te delen. Daarnaast kan de keuze voor een koudgeperst hondendroogvoer erbij helpen, het risico op een maagkanteling te verkleinen. 

Smakken bij honden met diabetes

Bij honden met diabetes is vaker smakken eveneens geen zeldzaamheid. Hoewel diabetes in tegenstelling tot een maagkanteling niet acuut levensbedreigend is, is het belangrijk om de ziekte tijdig te diagnosticeren en passende maatregelen te nemen.  

Doorgaans kunt u ervan uitgaan, dat u uw viervoeter in het geval van een diabetesdiagnose blijvend insuline toe moet dienen en u ook bij zijn voeding op moet letten. Zolang u tijdig met de behandeling begint, valt diabetes meestal goed onder controle te krijgen, zodat uw smakkende hond een grotendeels normaal en symptoomvrij leven kan leiden.  

Wat helpt tegen smakken bij de hond?

Of u iets tegen het smakken van uw hond moet doen, hangt van de precieze oorzaak af. Bij een hond die enkel smakt als hij ontspannen is, hoeft u niet in te grijpen.  

Treedt het smakken daarentegen in combinatie met andere klachten op, dan kan een bezoek aan de dierenarts raadzaam zijn. Deze kan uw viervoeter onderzoeken en aan de hand van zijn bevindingen vaststellen, of en hoe u hem behandelen moet. 

Mogelijkerwijs moet er bij uw smakkende hond een kapotte tand getrokken worden. Maar misschien is het toedienen van antibiotica noodzakelijk, om een aanwezige maag-darm infectie tegen te gaan. 

Als de oorzaak kan worden weggenomen, duurt het doorgaans niet lang, tot het constante smakken bij uw hond weer verdwijnt. 
Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive