info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Werkhondentest: Afdelingen, Prestatieniveaus en Voeding

Werkhondentest

De utility dog test is een werktest, waarin sportieve geleide viervoeters hun bekwaamheid bewijzen, evenals een prestatietest voor de utility dog sport.


Tot het jaar 2011 konden hondengeleiders het onderzoek op nationaal niveau doen volgens de voorschriften van de VDH. Tot dan toe heette het de eventing test voor werkhonden.


Sinds 2012 bestaat er echter een uniforme internationale examenregeling (IPO), die door alle aangesloten verenigingen van de FCI is aangenomen.

Wat zijn werkhonden?

Nutshonden zijn die dieren die door hun eigenaars worden gebruikt om bepaalde activiteiten uit te voeren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de jacht, de politie of voor het zoeken naar personen.


Bij werkhonden zijn de lichamelijke en karakterkwaliteiten van de viervoeters van bijzonder belang, omdat zij in de eerste plaats de hun toevertrouwde taken betrouwbaar moeten vervullen. Daarnaast is het belangrijk dat werkhonden bereid zijn om te leren en gehoorzaam te zijn.

De volgende rassen zijn bijvoorbeeld klassieke hulphonden:

De deelname aan een IPO-test is echter niet alleen voorbehouden aan typische werkhonden, maar in principe ook mogelijk met andere hondenrassen. Het examenreglement legt hier uitdrukkelijk geen beperkingen op, maar bepaalt alleen dat de deelnemende honden moeten kunnen voldoen aan de eisen van de IPO.

De verschillende afdelingen van het IPO-werkhondenonderzoek

Bij de werkhondentest volgens het IPO moeten de deelnemende honden hun bekwaamheid op drie verschillende gebieden bewijzen. Deze gebieden worden afdelingen genoemd en omvatten tracking, ondergeschiktheid en bescherming.


Terwijl de viervoeter zijn reukzin moet gebruiken bij het spoorwerk, moet in de afdeling ondergeschiktheid worden aangetoond dat de hond zijn baasje gehoorzaamt en zijn commando's feilloos uitvoert.


In de afdeling bescherming moet de viervoeter verschillende taken van een beschermhond onder de knie krijgen en bijvoorbeeld een voortvluchtige of ook een aanval met de bewakers plaatsen om af te weren.


In elke afdeling worden maximaal 100 evaluatiepunten toegekend, zodat er maximaal 300 punten kunnen worden behaald in de werkhondentest. Om te slagen voor de test moet ten minste 70 procent van het totale aantal punten worden behaald.

De prestatieniveaus voor de werkhondentest zijn de volgende

Het onderzoek van de werkhond kan op drie verschillende niveaus worden uitgevoerd. Deze worden IPO 1, IPO 2 en IPO 3 genoemd en omvatten elk tests in alle drie de afdelingen van de werkhondensport.


Om toegelaten te worden tot de werkhondentest is een voldoende gezelschapshondentest vereist, samen met de bijbehorende karaktertest. Bovendien moet de viervoeter gezond zijn en de minimumleeftijd voor het betreffende prestatieniveau hebben bereikt.

Leeftijdsvereisten voor deelname aan de utility dog test:

  • 18 maanden voor IPO 1
  • 19 maanden voor IPO 2
  • 20 maanden voor IPO 3

Nutshondensport als een veeleisend beroep

Nutshondensport als een veeleisend beroep

De utility dog sport en de bijbehorende utility dog tests zijn bij uitstek geschikt voor de werklast van het leren en het werk gewillig zijn vierbenige vrienden. Omdat de veelzijdige taken, die de hond daarbij moet vervullen, voor elke hoeveelheid afwisseling zorgen en de deelnemende dieren zowel fysiek als mentaal vereisen.


Daarnaast verbetert de utility dog sport de relatie tussen hond en eigenaar en draagt het bij aan het feit dat de viervoeter zijn eigenaar ook in grensgebieden leert gehoorzamen.

Tests met werkhonden en de juiste voeding

Hoewel de utility dog sport natuurlijk leuk is voor uw viervoeter, moet u niet vergeten dat de fysieke activiteiten tegelijkertijd ook verbonden zijn met een niet te onderschatten belasting.


Het is daarom belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de voeding van uw hond en hem tijdens zijn werkhondentest optimaal te ondersteunen met de juiste voeding. In dit verband is het bijzonder belangrijk om rekening te houden met het toegenomen energieverbruik van het dier.


Om dit te dekken, adviseren wij glutenvrije Bellfor Premium PUR Aktiv droogvoer. Het voer bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en wordt gekenmerkt door een bijzonder hoog aandeel vlees en vis.


Bovendien voorziet het uw viervoeter van extra energie in de vorm van licht verteerbare koolhydraten uit rijst en maïs, zodat hij de uitdagingen in de werkhondensport gemakkelijk aankan.

Hoe zorg je voor een optimale eiwitvoorziening?

Het is niet voldoende om zich te beperken tot een goede hondenvoeding en een voldoende hoeveelheid drinkwater voor maximale prestaties in de werkhondensport. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om te zorgen voor een adequate eiwitvoorziening.


Dit komt omdat de fysieke belasting die gepaard gaat met de voorbereiding van en deelname aan nutshondentesten onvermijdelijk leidt tot een verhoogde eiwitbehoefte van uw hond.


Wij raden u daarom aan om de dagelijkse voeding van uw sportieve viervoeter aan te vullen met Bellfor Fitness Poeder. Het natuurlijke preparaat voorziet uw hond van alle essentiële aminozuren en waardevolle vitaminen en mineralen en levert zo een belangrijke bijdrage aan een snelle regeneratie en optimale bescherming van de spieren.


Banner met sport hondenvoer

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.92 EUR
52.31 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive