info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Dalmatiërs: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Dalmatiër

Dalmatiër

De Dalmatiër is een middelgrote hond uit Kroatië. De FCI noemt hem bij de rennende en zweterige honden in groep 6, sectie 3 (verwante rassen). Het ras zou vrijwel overal ter wereld bekend moeten zijn, vooral vanwege het karakteristieke vachtpatroon.


Deze intelligente en levendige dieren zijn populaire familiehonden geworden en zijn vooral geschikt voor actieve eigenaren die voldoende tijd hebben om hun Dalmatiër bezig te houden.

Geschiedenis van de Dalmatiër

De Dalmatiër dankt zijn naam aan het kustgebied van Dalmatië in het huidige Kroatië, dat over het algemeen wordt beschouwd als de oorsprong van het ras. De exacte herkomst van de Dalmatiër is echter onduidelijk.


In sommige graven van Egyptische farao's werden beelden gevonden van honden die lijken op de huidige Dalmatiër. Andere veronderstellingen gaan er zelfs van uit dat de dieren oorspronkelijk uit India kwamen en vandaar via Egypte naar de rest van het Middellandse-Zeegebied.


Het is echter niet meer mogelijk om vast te stellen of dit daadwerkelijk de voorouders van de Dalmatiër zijn. Hoe dan ook, de Dalmatiër zou een van de oudste hondenrassen kunnen zijn.

In Engeland was de aantrekkelijke en wendbare viervoeter soms een zeer populaire metgezel voor koetsen, waardoor hij vandaag de dag nog steeds door veel ruiters in hoog aanzien staat.

Kenmerken van de Dalmatiër

De Dalmatiër is een middelgroot hondenras. Mannelijke exemplaren bereiken een schofthoogte van 56 tot 62 centimeter en een lichaamsgewicht van ongeveer 27 tot 32 kilogram, terwijl teven een hoogte van ongeveer 54 tot 60 centimeter bereiken en 24 tot 29 kilogram wegen.


De gemiddelde levensverwachting van de Dalmatiër is ongeveer 10 tot 13 jaar, wat binnen het normale bereik ligt voor honden van deze grootte.


Het lichaam van de Dalmatiër is slank en evenwichtig. De rug is recht en de schouders zijn voorzien van sterke spieren. Zijn middelgrote oren zijn hoog aangezet en hangen dicht bij zijn hoofd. De ronde ogen van de Dalmatiër zijn donkerbruin of amberkleurig, afhankelijk van de vachtkleur.


Het meest karakteristieke kenmerk is echter zonder twijfel het unieke patroon van de vacht. Alle dalmatiërs hebben een witte grondkleur en hebben een wisselend aantal zwarte of leverbruine vlekken over hun hele lichaam, afhankelijk van het dier.

Dalmatiër aard en karakter

Dalmatiërs zijn heel bijzondere honden, niet alleen wat betreft hun uiterlijk, maar ook wat betreft hun aard. Omdat het ras wordt beschouwd als zeer gevoelig, waarmee rekening moet worden gehouden in het dagelijkse contact met de viervoeters.


De opvoeding van een Dalmatiër vraagt dus veel lof en liefde, terwijl overmatige ontberingen helemaal niet goed worden ontvangen. Daarnaast blijkt de Dalmatiër een vriendelijke en knuffelige metgezel te zijn, die desondanks een uitgesproken zelfvertrouwen heeft en goed in staat is om zijn huis te bewaken.


Als het om werkgelegenheid gaat, is het belangrijk om het juiste evenwicht te vinden. Aan de ene kant heeft de Dalmatiër behoefte aan zowel mentale als fysieke uitdagingen. Aan de andere kant kan hij ook op stimulerende verzadiging reageren met overprikkeling en nervositeit.


Desalniettemin is de Dalmatiër een uitstekende gezinshond als hij op de juiste manier wordt behandeld, een nauwe band met zijn baasjes opbouwt en ook goed omgaat met kinderen.

Activiteiten met de Dalmatiër

Activiteiten met de Dalmatiër

Dalmatiërs zijn zeer intelligent en hebben ook een hoog uithoudingsvermogen. In het dagelijks leven moet rekening worden gehouden met deze twee kenmerken en moeten zowel hun uitgesproken bewegingsdrang als hun geest worden ondersteund.


Uitgebreide wandelingen, waarbij de viervoeter voldoende uitloop heeft, zijn verplicht bij het houden van een Dalmatiër. Daarnaast is het zinvol om de viervoeter bezig te houden met geschikte activiteiten zoals hondensport.


De dalmatiër vervult de taken die hem daar te wachten staan meestal met veel enthousiasme en een grote bereidheid om te leren. Dit is vooral waar als het niet alleen gaat om het bewijzen van zijn loopprestaties.

Onder de hondensporten die geschikt zijn voor dalmatiërs zijn bijvoorbeeld:

Dalmatische aandoeningen

Wat voor veel rashonden geldt, geldt helaas ook voor de Dalmatiër. De dieren zijn in principe zeer fit en efficiënt. Ze hebben echter een verhoogd risico op enkele typische rassenziekten, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Dalmatiërs kunnen onder andere last hebben van de volgende gezondheidsproblemen:

  • Zoals studies hebben aangetoond, komt doofheid zeer vaak voor bij dalmatiërs en kan helaas niet op betrouwbare wijze worden uitgesloten bij het fokken van de dieren tot nu toe.
  • Het dalmatiërsyndroom is een genetische aandoening in de purine stofwisseling van dalmatiërs, die leidt tot een verhoogde vorming van blaas- en nierstenen.
  • Het dalmatiër-brons syndroom veroorzaakt een ontsteking van de haarfollikels, vooral in het gebied van de rug, die zich onder andere manifesteert door bronskleurige vlekken in de vacht en haaruitval.
  • Demodicosis is een vorm van schurft die wordt veroorzaakt door haarfollikelmijten en komt relatief vaak voor bij dalmatiërs met een verzwakt immuunsysteem.

Bellfor dog food for the Dalmatian at a special price

With a balanced diet, you not only promote the well-being of your Dalmatian, but also make a valuable contribution to the prevention of diseases.


To support you in feeding your Dalmatian in a species-appropriate way, we have put together a special food set for Dalmatians with dog food and other suitable products from Bellfor. You can order the set in our shop at a special price.

Our food set for your Dalmatian at a glance

Due to the described genetic disorder of the purine metabolism, Dalmatians need a low-purine dog food. Our savings set therefore contains Bellfor Landgut-Schmaus and Landgut-Menü, wet and dry foods based on insects, which are characterised by their good digestibility and low purine content.


As a healthy treat for in-between meals, the set also contains our grain-free Landgut Bites with insects. These are also low in purine and therefore ideally suited for your Dalmatian's diet.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
50.00 EUR
40.97 EUR
9.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
30.30 EUR
28.25 EUR
8.07 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive