info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondenvoer met een laag purine gehalte - wanneer heeft het zin

Er zijn verschillende redenen waarom een hond een laag-purine dieet moet worden gevoerd. Maar wat zijn purines, wat bevatten ze precies en wanneer moet je purinearm hondenvoer kopen? We zullen deze vragen hieronder beantwoorden.

Wat is purine?

Purine is een organische verbinding die belangrijk is voor de bouw van nieuwe cellen en genetisch materiaal bij zowel mensen als honden.

Purines zijn te vinden in veel voedingsmiddelen. Hun aandeel is zeer hoog, vooral in slachtafval. Daarnaast bevatten veel vleessoorten, zoals rundvlees en peulvruchten, echter ook een aanzienlijke hoeveelheid purine.

Wanneer purine wordt afgebroken, wordt urinezuur geproduceerd. Dit is heel normaal en geen reden tot bezorgdheid. Onder bepaalde omstandigheden kan het echter gebeuren dat urinezuur niet in de vereiste mate uit het lichaam wordt uitgescheiden en dat er gezondheidsproblemen ontstaan.

Wanneer moeten honden een laag purine dieet krijgen?

Er zijn verschillende redenen waarom een laag purine dieet wordt aanbevolen voor honden. Naast ziekten kunnen dit bijvoorbeeld ook genetische afwijkingen zijn.

Een purinearm dieet voor Dalmatiërs

Dalmatiër

De Dalmatiër heeft een genetisch defect dat voorkomt dat het purine van zijn voedsel naar allantoïne verteert. In plaats daarvan wordt het alleen omgezet in urinezuur. Dit leidt tot een verhoogd urinezuurgehalte, wat op zijn beurt het risico op nieren en blaasstenen verhoogt.

Dit kan ernstige pijn veroorzaken bij aangetaste honden, urineproblemen en zelfs nierkoliek. Om deze reden moeten Dalmatiërs over het algemeen een laagzuivere voeding krijgen. Dit is de enige manier om deze problemen van meet af aan te vermijden.

Laag purinedieet voor leishmaniasis

Leishmaniasis is een ziekte die vooral honden in het Middellandse Zeegebied treft. Het wordt overgedragen door de zandmug, die de ziekteverwekkers draagt en ze doorgeeft aan de hond tijdens het zuigproces.

Als een hond eenmaal leishmaniasis heeft ontwikkeld, is het meestal niet mogelijk om de ziekte volledig te genezen. De parasieten blijven in de cellen van het lichaam en vermenigvuldigen zich daar verder. Dit kan leiden tot tal van klachten.

De symptomen van leishmaniasis omvatten onder andere:

  • Koorts
  • Diarree
  • Haaruitval
  • Schubbige uitslag
  • Vermoeidheid
  • Bloed in ontlasting
  • Zwelling van de lymfeknopen
  • Overmatige klauwgroei

Zonder behandeling kan leishmaniasis er uiteindelijk toe leiden dat uw hond sterft aan nierfalen.

Behandeling van Leishmaniasis met Allopurinol

Het actieve bestanddeel allopurinol wordt normaal gesproken toegediend aan honden voor de behandeling van leishmaniasis. Dit voorkomt dat het organisme van de vierbenige vriend in staat is om purines te synthetiseren.

Aangezien de Leishmania deze voedingsstof nodig heeft, kunnen ze zich niet langer voortplanten. Op deze manier kan leishmaniasis niet genezen worden bij honden, maar de verdere ontwikkeling ervan wordt voorkomen.

Allopurinol heeft echter ook een bijwerking. Het remt het enzym xanthine oxidase. Omdat dit echter noodzakelijk is voor de afbraak van purine in het lichaam van de hond, kunnen zich blaasstenen vormen en blaasontsteking ontwikkelen met een purinerijk dieet.

Om dit te voorkomen, moeten honden die lijden aan leishmaniasis en dus allopurinol krijgen, een laag purine dieet krijgen.

Purinearm hondenvoer van Bellfor

Als u eigenaar bent van een Dalmatiër of als uw hond lijdt aan leishmaniasis en moet worden verhandeld met Allopurinol, raden wij u aan om onze laag-zuivere hondenvoeding met insecteneiwit te eten.

Omdat insecteneiwit nauwelijks purine bevat, is het ideaal om uw hond een purinearm dieet te garanderen. U kunt kiezen tussen twee verschillende soorten droogvoer en een natvoer. Deze selectie zorgt ervoor dat uw viervoeter een gerecht naar zijn smaak krijgt.

Als alternatief kunt u ook onze Heide feestmaaltijd met lamsvlees en konijn proberen. Deze variëteiten zijn ook vrij arm aan purines, ook al zijn ze niet zo laag als ons hondenvoer met insecteneiwit.

Laag purine hondenvoer - onze conclusie

Zoals u kunt zien, bevatten veel voedingsmiddelen purine. Daarom is het ook een veelgebruikt ingrediënt in hondenvoer.

Normaal gesproken is dit geen probleem. Onder bepaalde omstandigheden, zoals leishmaniasis en de juiste behandeling met allopurinol, kan het echter raadzaam zijn om purinerijk hondenvoer te vermijden.

Met de Laag Purine Set is dit geen probleem. Gebruik ons goed getolereerde voer met insectenproteïne om uw viervoeter een urinearm dieet te garanderen. Daarnaast profiteert u van een goede verteerbaarheid, waardoor insecteneiwit ook het beste geschikt is voor het voeden van gevoelige dieren.

Purinarm set

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

21.99 EUR
8.8 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
30.99 EUR
7.75 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
24.99 EUR
10.41 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
50.00 EUR
40.97 EUR
9.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive