info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Trainhondensport: een Beroep dat geschikt is voor honden die van hardlopen Houden

Trainhondensport

Bij het trainen van een hond voor de Trainhondersport denken de meeste mensen waarschijnlijk eerst aan husky's die een slee door het besneeuwde landschap trekken. Maar Trainhondersport heeft veel meer te bieden dan dat en heeft de laatste jaren steeds meer enthousiaste aanhangers gevonden.


Waarom trainen van de hondensport een groot beroep is voor veel hondenrassen, in welke disciplines je jezelf kunt uitproberen en waar je op moet letten met betrekking tot de lichamelijke conditie van je viervoeter, leer je in het volgende. We zullen u ook uitleggen waarom een dieet op maat van uw behoeften cruciaal is in de sport van trekhonden.

Overzicht van populaire Trainhondersporten

Trainhondersport heeft veel te bieden en belooft plezier en afwisseling voor mens en dier. Want in de loop van de tijd is er een hele reeks van verschillende sporten ontstaan, waarbij de hond op de een of andere manier als trekdier nodig is.

De volgende hondensporten zijn bijzonder populair en bekend:

 • Sledehondenraces
 • Canicross
 • Dog scooting
 • Bikejöring

Hondensleeën

Als het gaat om het trainen van hondensporten zijn sledehondenraces zonder twijfel de klassieker bij uitstek. De afdalingen kunnen zowel over kortere afstanden van 10 tot 50 kilometer als over langere afstanden van enkele 100 kilometer worden afgelegd.


De teams, die de hond samen met de eigenaar aan de slee trekken, bestaan deels uit 10 of meer dieren. Goede sledehonden kunnen binnen 24 uur tot 200 kilometer afleggen door een passende training met de tijd mee te nemen.

Canicross

Hoewel Canicross een Trainhondersport is, is deze sport heel anders dan andere disciplines. In tegenstelling tot sledehondenraces of Dog Scooting, heeft Canicross geen voertuig nodig.


In plaats daarvan volgt de hondengeleider gewoon zijn viervoeter. Mens en dier zijn verbonden met een riem, zodat de meestal duidelijk snellere hond zijn tweebenige metgezel aan de riem trekt en deze zo tot maximale prestaties drijft.

Dog Scooting

Canicross

Het hondenscooteren heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte trendsport. Bij deze vorm van Trainhondersport worden één of twee honden voor een speciale scooter, de zogenaamde Dogscooter, getrokken en hun meester of maîtresse achter zich aan getrokken.


De taak van de eigenaar van de hondenscooter is om de honden te sturen en ervoor te zorgen dat de hondenscooter in het spoor blijft. Deze hondensport is onder andere ideaal om klassieke sledehonden buiten het seizoen op een soort-geschikte manier bezig te houden.

Bikejöring

Bij Bikejöring wordt de hond net zo uitgerekt als bij de Dogscooting met een treklijn voor de fiets. Op deze manier kan een ervaren team vaak snelheden tot 50 kilometer per uur bereiken.


Het voordeel van deze sport is dat de fietser de belasting goed onder controle kan houden door zijn viervoeter te ondersteunen door te trappen. Om deze reden is Bikejöring ook geschikt voor oudere of kleinere dieren.

Voor welke honden is de Trainhondersport geschikt?

Dankzij de verschillende disciplines en de variabele baanlengte is Hondenspektakel niet alleen geschikt voor sledehonden zoals Husky's, maar voor bijna alle hondenrassen die graag lopen. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk Labradors en Golden Retrievers enthousiast maken voor de Dogscooter of een Beagle betrekken bij Bikejöring.


Maar u moet natuurlijk altijd rekening houden met het welzijn van de viervoeters en de belasting in de Trainhondersport kiezen op basis van de capaciteiten van uw hond.

De volgende kenmerken zijn essentieel voor het beoefenen van de Trainhondersport:

 • De hond mag niet lijden aan aandoeningen van het cardiovasculaire systeem of gewrichtsproblemen, die in geval van twijfel door een dierenarts moeten worden gecontroleerd.
 • Het dier moet al volgroeid zijn, omdat het nog niet correct ontwikkelde bewegingsapparaat anders bij jonge dieren schade kan oplopen. 
 • De viervoeter moet plezier hebben met hardlopen en mag niet direct tot een ras behoren, dat, zoals bijvoorbeeld de Engelse Bulldog, volstrekt ongeschikt is voor de doorzettingssport.

Waarom Trainhondersport een groot beroep is

Waarom Trainhondersport een groot beroep is

De ene of de andere criticus heeft geen grote mening over de Trainhondersport. Dit gaat zelfs zo ver dat deze vorm van hondensport wreedheid tegen dieren wordt genoemd. In feite komen veel rassen van Trainhondersport echter zeer goed overeen met de natuurlijke behoeften van de dieren.


Want ook al wordt het merendeel van de honden vandaag de dag als zuivere familie- en sociale honden gehouden, bijna alle rassen zijn oorspronkelijk gefokt voor een of andere vorm van werk.


Deze omstandigheid wordt nog steeds weerspiegeld in de fysieke en mentale behoeften van de viervoeters, zodat de vaak gebruikelijke onderbezetting in het dagelijks leven als gezinshond op de lange termijn zelfs tot gedragsafwijkingen kan leiden.


De op de individuele capaciteiten van de dieren georiënteerde hondensport is daarom bij uitstek geschikt om voldoende beweging te bieden aan honden die graag rennen en hen met een zinvolle taak bezig te houden.

Hondensporten en een op de behoeften afgestemd dieet

Natuurlijk is een evenwichtige voeding belangrijk voor alle honden. In de hondensport moet echter wel rekening worden gehouden met speciale eisen. Omdat de fysieke belasting van de viervoeters leidt tot het feit dat een voeding die aan de vraag voldoet van cruciaal belang is voor de gezondheid en de efficiëntie van de trekhonden.


De dieren hebben onder andere een verhoogde energiebehoefte, die ze met hun voedsel moeten dekken, en hebben extra eiwitten nodig voor de regeneratie en de bescherming van hun spieren.


Voor langere afstanden kan het ook nodig zijn om de dieren niet alleen goed te drenken, maar ze voor de training ook extra energie te geven in de vorm van vetten en koolhydraten, zodat ze zo lang mogelijk kunnen blijven presteren.

Het Bellfor-voedingsconcept voor de hondenspeeltak van de trekdierensport

In het Bellfor-assortiment vinden actieve hondenbezitters alles wat ze nodig hebben om hun viervoeters te voeden als hun behoeften veranderen. Onze producten voor actieve honden zijn ontwikkeld met behulp van ons competentieteam, waarin ook Marc en Jule Prins van het Bellfor Racing Team zitting hebben.

Met de volgende producten van Bellfor ondersteunt u uw viervoeter optimaal met de Trainhondersport:

 • Bellfor Premium PUR Aktiv droogvoer met een extra hoog vis- en vleesgehalte en verteerbare koolhydraten uit rijst en maïs.
 • Bellfor Fitness Poeder als extra eiwitbron die de regeneratie bevordert en de spiergroei bij atletisch actieve honden ondersteunt.
 • Bellfor Fitness Reepje als energieleverancier met een perfect uitgebalanceerde verhouding van koolhydraten en vetten voor optimale prestaties bij langdurige stress.
 • Bellfor Gewrichten & Botten met Ovopet om de gewrichten van voedingsstoffen te voorzien en om ongemak veroorzaakt door de drukte van de Trainhondersport tegen te gaan.


Banner met sport hondenvoer

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.92 EUR
52.31 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive