info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Nierstenen bij honden herkennen, behandelen en voorkomen

Blasensteine beim Hund

Nierstenen komen vaak voor bij honden. Ze ontstaan uit kristalafzettingen die zich in de nieren vormen uit mineralen. Ze kunnen soms zo groot worden dat de aangetaste hond niet meer kan urineren.


Zonder behandeling kan dit in het ergste geval zelfs levensbedreigend zijn. Als hondeneigenaar moet u mogelijke symptomen van nierstenen daarom serieus nemen en uw hond zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen.


Hieronder leest u precies hoe nierstenen bij honden ontstaan en welke symptomen ze veroorzaken. Wij zullen ook uitleggen welke behandelingsmethoden beschikbaar zijn en welke preventieve maatregelen nuttig zijn.

Nierstenen bij honden: wat is het?

Nierstenen zijn kristalachtige afzettingen die zich vormen uit de urine van de hond. Zij kunnen verschillende samenstellingen hebben en in verschillende maten voorkomen.


Dergelijke urinestenen kunnen zich in de gehele urinewegen van de hond vormen. Hun exacte naam varieert naargelang van waar ze worden aangetroffen. Urinestenen in de nieren worden nierstenen genoemd, terwijl ze in de urineleiders urineleiderstenen worden genoemd.


Als de urinestenen zich in de blaas van de hond bevinden, worden ze nierstenen genoemd en in de urinebuis urethrale stenen. 

Verschillende soorten nierstenen bij honden

Afhankelijk van hun samenstelling zijn er verschillende soorten nierstenen bij honden. Voor een optimale behandeling is het belangrijk deze te kennen en de maatregelen dienovereenkomstig aan te passen.

De volgende soorten nierstenen kunnen bij honden voorkomen:

 • Calciumoxalaat stenen
 • Cystine stenen
 • Calciumcarbonaat stenen
 • Struviet stenen
 • Urat stenen
 • Ammonium uraat stenen
 • Magnesium ammonium fosfaat stenen

Hoe ontstaan nierstenen bij honden?

Als een hond nierstenen ontwikkelt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Het mineraalgehalte van het hondenvoer speelt in dit verband een bijzonder belangrijke rol. Als de voeding te veel magnesium, calcium en fosfor bevat, kan dit op beslissende wijze bijdragen tot de vorming van nierstenen.


Bovendien kan onvoldoende vochtinname en de daaruit voortvloeiende lage urineproductie bij honden bijdragen tot de ontwikkeling van nierstenen.


Daarnaast kunnen verschillende gezondheidsproblemen, zoals leveraandoeningen, ook een rol spelen bij de vorming van urinestenen. Een andere mogelijke oorzaak is een verhoogde PH-waarde van de urine, die kan optreden als gevolg van bacteriële infecties van de urinewegen en de vorming van struvietstenen bij honden kan bevorderen. 

Sommige honden zijn bijzonder vatbaar voor nierstenen

Hoewel in principe elke hond nierstenen kan krijgen, zijn er bepaalde rassen die van nature een verhoogd risico lopen. Daartoe behoort de Dalmatiër, bij wie verkeerde voeding zeer gemakkelijk kan leiden tot de vorming van nierstenen als gevolg van een genetische afwijking in het purinemetabolisme.

Naast Dalmatiërs worden onder andere de volgende hondenrassen verhoudingsgewijs vaak door nierstenen aangetast:

Hoe manifesteren nierstenen zich bij honden?

Kleine nierstenen leiden meestal niet tot herkenbare symptomen, omdat de hond ze zonder problemen kan uitscheiden bij het plassen. Dit verandert echter zeer snel zodra de nierstenen van de hond een bepaalde grootte bereiken of zich meerdere kleinere stenen hebben gevormd.


In dit geval kunnen de nierstenen namelijk de plasbuis geheel of gedeeltelijk blokkeren, wat onvermijdelijk leidt tot moeilijkheden bij het plassen.

Möglichen Symptomen die Blasensteine

De mogelijke symptomen die nierstenen dan bij honden kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Veelvuldig plassen van zeer kleine hoeveelheden urine
 • Bloed in de urine
 • Problemen met de urineproductie
 • Verhoogde aandrang om te plassen
 • Incontinentie
 • Pijn bij het plassen
 • Abdominale gevoeligheid

Hoe worden nierstenen bij honden gediagnosticeerd?

Nierstenen die de urinebuis van de hond blokkeren, kunnen levensbedreigend zijn en moeten daarom zo snel mogelijk worden behandeld. Als u de bovengenoemde symptomen bij uw trouwe viervoeter opmerkt, is een tijdig bezoek aan de dierenarts dus van essentieel belang.


De dierenarts kan met een urinetest nagaan of uw hond inderdaad aan nierstenen lijdt. Als er stenen in de urine van uw hond zitten, kan de samenstelling ervan ook direct worden bepaald. 


Daarnaast kan de dierenarts met behulp van echo-onderzoek en röntgenfoto's nagaan hoe groot de nierstenen van uw hond zijn en waar ze zich precies bevinden. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal de dierenarts dan beslissen welke behandelingsmaatregelen moeten worden genomen.

Hoe worden nierstenen bij honden behandeld?

Als de nierstenen bij uw hond nog vrij klein zijn, kunnen ze vaak met behulp van speciale medicijnen worden opgelost. Als ze echter een bepaalde grootte bereiken, moeten ze operatief worden verwijderd. Hiertoe wordt uw viervoeter onder algehele narcose gebracht, zodat zijn blaas kan worden geopend en de nierstenen kunnen worden verwijderd.


Daarna krijgt uw hond pijnstillers en antibiotica voor een paar dagen. Het is ook belangrijk dat uw hond voldoende vocht drinkt, waarvoor infusen nodig kunnen zijn. Tot slot worden röntgenfoto's gemaakt om te controleren of alle nierstenen zijn verwijderd.

Hoe moet het dieet eruit zien voor honden met blaasgruis of nierstenen?

Zoals al aangegeven, speelt de voeding of het mineraalgehalte van de voeding een zeer belangrijke rol bij het ontstaan van nierstenen bij honden. Om de vorming van nierstenen tegen te gaan, heeft uw trouwe viervoeter een aangepaste voeding nodig met een aangepast mineralengehalte.


De precieze specificaties betreffende de samenstelling kunnen variëren naargelang van het type blaassteen. Een laboratoriumonderzoek van de stenen kan informatie verschaffen. In het algemeen kan echter worden gesteld dat een dieet ter voorkoming van blaasgruis bij honden een verlaagde hoeveelheid magnesium, calcium en fosfor moet bevatten en een lage pH-waarde moet hebben.

Onze voedingstip tegen nierstenen bij honden

Om de vorming van blaasgruis en nierstenen bij uw hond te voorkomen, adviseren wij hem Bellfor Landgut menu te voeren. Dit is ons verteerbaar natvoer op insectenbasis.


Bellfor Landgut-Menü heeft een aangepast mineralengehalte. Het voedsel bevat bijvoorbeeld slechts 0,05 procent magnesium. Bovendien heeft het een lage pH-waarde van 5,5, wat met name de afbraak van struvietstenen bij honden kan bevorderen.


Tegelijkertijd is het insecteneiwit van de larven van de zwarte soldaatvlieg (Hermetia illucens) in het voer een zeer hoogwaardige en gemakkelijk verteerbare eiwitleverancier. Met ons Landgut menu kunt u dus niet alleen het risico op blaasgruis verminderen, maar tegelijkertijd zorgen voor een langdurige voeding die aan de behoeften van uw hond voldoet en hem alle belangrijke voedingsstoffen biedt.

Wat is de prognose voor honden met nierstenen?

Het is niet mogelijk om algemene uitspraken te doen over de prognose voor honden bij wie nierstenen operatief zijn verwijderd. Vooral als uw viervoeter al vóór de operatie leed aan nierinsufficiëntie, kan na het verwijderen van de nierstenen een fataal nierfalen optreden.


Als uw hond verder gezond is, zijn de kansen op herstel meestal zeer goed. U moet echter goed op de voedingsbehoeften van uw viervoeter letten wanneer u hem voert en regelmatig een afspraak maken met uw dierenarts voor controle.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

24.99 EUR
10.41 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.29 EUR
10.73 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
2.29 EUR
11.45 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
12.99 EUR
10.82 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive