info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Schurft bij Honden

Schurft bij honden is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door bepaalde soorten mijten, die niet alleen zeer besmettelijk is, maar zelfs dodelijk kan zijn als ze onbehandeld blijven.


Wij leggen u uit hoe uw hond met schurft besmet kan raken, op welke symptomen u moet letten en wat nodig is voor een succesvolle behandeling.

Wat is schurft?

Schurft bij Honden

Mange is een parasitaire huidziekte die bij honden wordt veroorzaakt door aantasting door bepaalde mijtsoorten. Het is zeer besmettelijk en veroorzaakt hevige jeuk en papels (kleine knobbeltjes) op de huid van de aangetaste dieren.

Oorzaken van schurft bij honden

Als een hond ziek wordt met schurft, zijn de zogenaamde schurftmijten verantwoordelijk. De schurft bij honden wordt meestal veroorzaakt door de mijtsoort Sarcoptes scabiei var. canis. Het is echter ook mogelijk dat Sarcoptes scabiei var. vulpes, die eigenlijk de voorkeur geeft aan vossen als gastheer, verantwoordelijk is voor de klachten.


Mangrovemijten worden ook wel grafmijten genoemd. Dit komt doordat de vrouwelijke mijten kleine doorgangen in de huid van de hond graven, waar ze zich voeden met weefselvocht en keratine en vervolgens hun eieren leggen.


Een vrouwelijke grafmijt brengt hem in zijn leven op ongeveer 50 eitjes, waaruit de larven na enkele dagen uitkomen, die ook eerst in de boringen leven. Mannelijke roofmijten leven in ondiepe tunnels of direct op de huid en sterven na de voortplanting.

De levenscycli van de grafsteenmijt

De reeënmijten maken drie ontwikkelingsfasen door, die in totaal ongeveer drie weken duren. De larven ontwikkelen zich eerst tot nimfen, die uiteindelijk uitgroeien tot volgroeide grafmijten.


Terwijl grasmijten alleen in het larvestadium een probleem worden voor honden, passeren de kuitmijten alle stadia van hun ontwikkeling, respectievelijk in de huid van de viervoeter.

Mange is besmettelijk

Mange is zeer besmettelijk. De overdracht van de grafmijten vindt voornamelijk plaats via het contact met een besmette Artgenossen. Het is echter ook mogelijk dat de mijten uit de omgeving worden overgedragen op de hond.


Omdat de vervelende parasieten tot drie weken kunnen overleven in gevallen huidschilfers, die bijvoorbeeld in een borstel of op een deken zitten.

Het risico voor mensen is minimaal

Voor mensen is schurft van de hond echter slechts gedeeltelijk besmettelijk. Mensen kunnen ook worden aangevallen door grafmijten. De parasieten vermenigvuldigen zich daar echter niet, waardoor de symptomen in dit geval mild blijven en de ziekte na ongeveer 14 dagen vanzelf geneest.

Mogelijke symptomen van schurft bij honden

Een schurftziekte manifesteert zich bij aangetaste honden met een aantal typische symptomen, die kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de duur en de ernst van de aantasting door de mijt.

De volgende huidproblemen wijzen op schurft bij honden:

 • Papieren
 • Puisten
 • Herschikkingen
 • Verhoor
 • Korsten
 • Loodsen
 • Haaruitval

Deze symptomen doen zich vooral vaak voor rond de ogen, oren, hakken, hakken, ellebogen en buik. Zonder behandeling blijven de huidproblemen zich verspreiden en verslechtert de algemene conditie van de getroffen viervoeters.


De jeuk in verband met de schurft leidt tot een toename van het likken en krabben van de aangetaste honden. Dit versterkt bovendien de huidproblemen en leidt vaak tot kleine verwondingen.

Schurft bij honden: Diagnose door de dierenarts

Als u vermoedt dat uw hond met schurft besmet kan zijn, is een tijdig bezoek aan de dierenarts essentieel. De dierenarts zal kunnen controleren of uw angsten gegrond zijn en kan u helpen met de behandeling.


De diagnose moet andere mogelijke oorzaken van de huidproblemen uitsluiten. Het gaat met name om allergieën zoals atopische dermatitis of een voederallergie. Voor de diagnose van de schurft neemt de dierenarts een klein monster van de huid en onderzoekt deze op schurftmijten en hun eieren, larven, nimfen en uitwerpselen.


Als het onderzoek van de huidcapsule niet tot een duidelijk resultaat leidt, kan een bloedonderzoek worden uitgevoerd. De antilichamen kunnen echter op zijn vroegst twee weken na de infectie worden opgespoord.


Bovendien produceren niet alle honden antilichamen bij besmetting met schurftmijten, waardoor deze test niet altijd betrouwbaar is.


In sommige gevallen wordt de schurft van de hond gewoon op verdenking behandeld. Als het medicijn toeslaat, weet de dierenarts dat hij gelijk had met de aanname dat het medicijn juist was.

Behandeling van schurft bij honden

Voor de behandeling van schurft bij honden zijn diverse preparaten beschikbaar. Deze omvatten ivermectine als injectie, wasoplossingen met amitraz of spot-ons met actieve ingrediënten zoals moxidectine en selamectine.


Als een hond last heeft van een bijzonder sterke jeuk door schurft, zal de dierenarts bovendien de toediening van glucocorticoïden voor de behandeling aanbevelen.


Het is essentieel voor het welslagen van de behandeling dat deze niet wordt gestopt totdat de besmetting met schurftmijten volledig is geëlimineerd.

Alle huisdieren moeten worden behandeld voor schurft

Vanwege het hoge infectierisico is het niet voldoende om alleen de viervoeter met schurft te behandelen. Als er andere honden in het huishouden leven, moeten ze ook worden behandeld tegen schurftmijten.


Daarnaast zijn zorgvuldige hygiënemaatregelen nodig. Om te voorkomen dat de schurft opnieuw uitbreekt, moeten met name het slaapgedeelte en alle verzorgingsproducten van de hond, zoals haarborstels, grondig worden gereinigd.

Prognose voor honden met schurft

Schurft kan in de regel goed behandeld worden bij honden. Zoals bij veel andere ziekten is het echter belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Hoe eerder een plaag met ernstige mijten wordt ontdekt, hoe korter het lijden van het aangetaste dier en hoe beter de symptomen onder controle kunnen worden gehouden.

Het voorkomen van schurft bij honden

Een infectie met schurft kan niet volledig worden voorkomen bij honden. Toch zijn er een aantal dingen die je als houder kunt doen om het risico te verminderen.

Deze maatregelen kunnen het risico van een knaagdiermijtaantasting helpen verminderen:

 • Vermijd contact van uw hond met wilde dieren (vooral vossen).
 • Als u in contact komt met andere honden, pas dan op voor viervoeters met huidveranderingen.
 • Maak het hondenbed en de dekens en kussens regelmatig schoon.
 • Zorg regelmatig voor de vacht van uw hond.

Aanbevolen producten van Bellfor voor schurft bij honden

In ons assortiment vindt u enkele producten waarvan de toepassing nuttig kan zijn voor honden met schurft. Naast onze natuurlijke natte en droge voeding, die het verzwakte lichaam van de viervoeters optimaal van voedingsstoffen voorziet, omvatten deze ook diverse voedingssupplementen en verzorgingsproducten.

Tegen schurftmijten: Bellfor Mites Stop

Bellfor Mites Stop is ons natuurlijk alternatief voor honden met schurft. Het goed getolereerde poeder van diatomeeënaarde kan helpen om een besmetting met schurftmijten tegen te gaan zonder het organisme van de hond extra te belasten.

Voor sterke verdediging: Bellfor Immuun

Om de grote belasting van schurft op het immuunsysteem van uw hond tegen te gaan, raden wij u aan om een voedingssupplement met Bellfor Immun te nemen.

Voor kleine wonden: Bellfor eelt zalf

Onze eeltplekkenzalf is ideaal voor de behandeling van kleine wondjes die uw hond zichzelf heeft toegebracht door te krabben en bijten en kan het genezingsproces van de huid ondersteunen.

Schurft bij honden: de belangrijkste dingen in één oogopslag

De schurft van de hond is een parasitaire huidziekte die wordt veroorzaakt door zogenaamde schurftmijten. Het is zeer besmettelijk en zeer onaangenaam voor de getroffen dieren.


De symptomen van schurft omvatten talrijke pathologische veranderingen in de huid en ernstige jeuk. Voor de preventie en behandeling komen verschillende voorbereidingen in het geding.


De werkzame bestanddelen zijn echter vaak insecticiden, die ook een risico kunnen vormen voor het organisme van de hond. Aangezien een gebrek aan behandeling voor schurft fataal kan zijn, kan het gebruik van geschikte medicatie nauwelijks worden vermeden.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

68.99 EUR
6.9 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
677.53 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive