info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Flyball: snelle Hondensport voor Teamspelers

Flyball

Flyball is een bijzonder snelle hondensport, waarbij het speelinstinct en de vreugde van het apporteren in het middelpunt van de belangstelling staan. Zowel de twee- als viervoeters en toeschouwers komen op toernooien aan hun trekken.


Hieronder leert u hoe Flyball precies werkt, voor welke rassen de sport geschikt is en hoe u uw atletisch actieve hond optimaal kunt ondersteunen met de juiste voeding.

Wat is Flyball?

Flyball vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar de sport al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bestaat en van waaruit het begin van de jaren negentig zijn weg naar Europa vond. Flyball is een soort estafetteloop, een teamsport voor teams van mensen en honden.


In competities strijden twee teams, elk bestaande uit vier teams van een hond en zijn eigenaar, altijd tegen elkaar. Op het circuit zijn er vier hindernissen waarover de hond moet springen. Aan het einde van de baan staat de zogenaamde flyballmachine. De viervoeter moet de aangegooide bal vangen en dan zo snel mogelijk terugbrengen naar de start over de hindernissen.

Flyball als competitieve sport

Flyball is al lange tijd zeer populair in Duitsland en is zelfs al enkele jaren een wedstrijdsport. Sinds 2005 bestaat er een uniforme set regels en in 2008 vond het eerste Duitse kampioenschap in Flyball plaats.


In toernooien strijden vier honden van twee teams altijd tegen elkaar. Het team dat het parcours het snelst afmaakt, heeft de run gewonnen. Het is echter niet genoeg om de kortste tijd te lopen. Want daarnaast moeten alle honden de cursus ook foutloos doorlopen.


Als een viervoeter een fout maakt, moet hij de loop herhalen. Het wordt als een fout beschouwd als bijvoorbeeld een hond over de startlijn loopt voordat de vorige loper de finish heeft bereikt, de hindernissen niet worden gesprongen of de bal niet terug wordt gebracht.

Flyball is geschikt voor vele hondenrassen

In tegenstelling tot veel andere hondensporten is Flyball geschikt voor bijna elke hond. Zelfs bijzonder grote of kleine rassen kunnen in principe deelnemen.

Echter, om ervoor te zorgen dat uw hond plezier heeft met Flyball, moet hij aan een paar eisen voldoen:

  • Een goede gezondheid is verplicht voor deelname aan Flyball. 
  • De deelnemende honden moeten de belangrijkste basiscommando's onder de knie krijgen.
  • Aangezien Flyball een teamsport is, is een goede compatibiliteit met soortgenoten belangrijk.
  • De viervoeter moet graag willen bewegen en genieten van het apporteren.

Oefenen maakt de Flyball kampioen

Oefenen maakt de Flyball kampioen

Hoe simpel het er ook uitziet met getrainde honden en hoe simpel het principe achter Flyball ook is voor ons mensen, het geheel is ingewikkeld voor je viervoeter. Het zal dus zeker enige tijd duren voordat uw hond de procedures begrijpt.


Wij raden u aan om een club te zoeken die Flyball bij u in de buurt aanbiedt om te trainen. Want aan de ene kant is het veel leuker om samen met andere honden van dezelfde soort te oefenen en aan de andere kant is Flyball sowieso een teamsport.  Daarnaast zullen zowel u als uw hond veel sneller leren als u hulp krijgt van een coach en ervaren hondenbezitters. Totdat uw hond de Flyball-cursus voor het eerst kan voltooien, wordt hij meestal stap voor stap geïntroduceerd met vier oefeningen.

1. Het vangen van de bal

Eerst moet je viervoeter leren om een bal te vangen. Gooi het gewoon vanuit een staande positie naar hem toe, zodat hij het zo gemakkelijk mogelijk kan opvangen.

2. De eerste hindernissen nemen

De volgende stap is dat uw hond leert hoe hij over de hindernissen heen moet springen. Het is belangrijk dat hij niet begint tot uw bevel. Begin met één hindernis en verhoog het aantal geleidelijk aan tot vier hindernissen.

3. De juiste draaiing oefenen

Als uw hond de bal vangt en over de hindernissen springt, is het tijd om te trainen in het draaien aan het einde van het parcours. Het gaat erom snel te zijn en de draaicirkel zo klein mogelijk te houden.


Gebruik een stok die vastzit in de grond of een dunne boom om te oefenen. Een passend commando, zoals "draai", helpt uw viervoeter om de volgorde van de gebeurtenissen te verinnerlijken.

4. Tijd voor het flyballtoestel

Aan het einde van de beginnerstraining is er eindelijk de training met het flyballtoestel. Hier kan het even duren voordat uw hond vertrouwd is met de onbekende machine en begrijpt wat u van hem verwacht. 


Daarom moet je er absoluut voor zorgen dat je je viervoeter niet overspant of onder druk zet. Het is slechts een kwestie van tijd totdat het werkt en hij klaar is voor zijn eerste complete Flyball run.

Kleine beloningen mogen niet ontbreken tijdens de Flyball training

Zoals bij elke hondentraining zijn beloningen natuurlijk onmisbaar bij het beoefenen van flyball. Naast uitgebreide lof voor elk klein succes, mag uw viervoeter ook graag de een of andere traktatie ontvangen.


Zo leert hij dat het voor hem de moeite waard is, bijvoorbeeld als hij over de hindernissen springt zoals gewenst of de bal van het flyballtoestel vangt.


Let er bij de keuze van de traktaties echter op dat ze van goede kwaliteit zijn en geef de voorkeur aan de gezonde hondensnacks uit het Bellfor-assortiment. De beloningen moeten uw hond immers niet alleen plezier geven, maar ook bijdragen aan een evenwichtige voeding zonder gevolgen voor zijn gezondheid.

Onze tip voor een optimale eiwitvoorziening met Flyball

Natuurlijk is het belangrijk dat alle honden aandacht besteden aan een soortaangepaste voeding en de nodige aandacht besteden aan de kwaliteit van het hondenvoer. Het voedingsconcept van Bellfor biedt u hiervoor de juiste producten voor alle rassen. Voor honden die actief zijn in de sport is het echter niet voldoende om zich te beperken tot goed voer en voldoende vers water. Want hondensporten zoals Flyball leiden onder andere tot een verhoogde eiwitbehoefte.


Wij raden daarom aan om de dagelijkse voeding van uw hond aan te vullen met Bellfor Fitness Poeder. Dit natuurlijke voedingssupplement voorziet uw hond van hoogwaardige insectenproteïnen, die alle essentiële aminozuren bevatten, evenals belangrijke vitaminen en mineralen uit chiazaden en gedroogde bananen.


Door regelmatig ons licht verteerbare fitnesspoeder in te nemen, kunt u een beslissende bijdrage leveren aan een snellere regeneratie en betere prestaties van uw hond bij flyball.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
69.98 EUR
52.32 EUR
71.66 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive