info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Koorts bij Honden opsporen, meten en behandelen

Koorts bij Honden

Als een hond koorts heeft, geeft dit aan dat er een probleem is met zijn gezondheid. Want net als bij ons mensen is koorts bij honden een afweermechanisme waarmee het immuunsysteem probeert ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden.


Als het echter te hoog oploopt en te lang duurt, kan niet alleen de eigenlijke onderliggende ziekte, maar ook de koorts zelf een ernstig gevaar voor de hond worden. Hieronder leggen we uit hoe u koorts bij uw hond kunt opsporen en wanneer u en uw hond een dierenarts moeten bezoeken.

Wanneer krijgt een hond koorts?

Normaal gesproken varieert de lichaamstemperatuur van volwassen honden van 37,5 tot 39 graden. Bij puppies kan het tot 39,5 graden zijn.


Als deze waarde iets wordt overschreden, spreken we in eerste instantie van een verhoogde temperatuur, die ook gewoon door fysieke inspanning of opwinding kan worden veroorzaakt.

Als de lichaamstemperatuur hoger is dan 40 graden, heeft uw hond koorts. Boven de 41 graden is dit een hoge koorts die over een langere periode levensbedreigend kan worden en tot orgaanfalen kan leiden. Boven een lichaamstemperatuur van 42 graden Celsius vormt de koorts een acuut gevaar voor het leven van uw hond, omdat de lichaamseigen eiwitten door de hoge temperaturen kunnen stollen.

Mogelijke bijwerkingen van koorts bij honden

Als uw hond koorts heeft, gaat dit meestal gepaard met verschillende symptomen. In de meeste gevallen is de verhoogde lichaamstemperatuur al met de blote hand te voelen, bijvoorbeeld in de oksels, de oren of de binnenkant van de dijen.

Daarnaast kunnen honden met koorts de volgende symptomen hebben:

  • Verlies van eetlust
  • Vermoeidheid
  • Droge neus
  • Versnelde hartslag
  • Verhoogd hijgen
  • Koelt
  • Uitdroging

Het correct meten van de koorts bij honden

Het correct meten van de koorts bij honden

Om te controleren of uw hond daadwerkelijk koorts heeft en wat de exacte temperatuur is, moet u de temperatuur meten met een thermometer. Houd er rekening mee dat een betrouwbare meting niet in de oren mogelijk is, maar alleen rectaal. Dit komt omdat het meten van de lichaamstemperatuur in de oren vaak onnauwkeurig is, en een resultaat dat twee graden verkeerd is, kan in het ergste geval uw hond het leven kosten.


Elke hondeneigenaar zou daarom een geschikte klinische thermometer moeten bezitten, die uitsluitend voor de viervoeter wordt gebruikt, en moeten weten hoe hij deze correct moet gebruiken. Hiervoor is het zeker aan te raden om de temperatuur af en toe te oefenen op een gezond dier en het niet alleen te proberen als de hond daadwerkelijk ernstig ziek lijkt.

Oorzaken van koorts bij honden

Koorts is geen ziekte op zich, maar slechts een symptoom dat wordt veroorzaakt door een ziekte of een ander gezondheidsprobleem. De mogelijke oorzaken van koorts bij honden zijn onder andere virale en bacteriële infecties.


Koorts kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden met kennelhoest of als gevolg van een infectie met de ziekte van Lyme en andere door teken overgedragen ziekten.


Andere mogelijke oorzaken van koorts bij honden zijn parasieten zoals giardia, chronische ontsteking, vergiftiging, immuun-gerelateerde ziekten zoals reuma, tumoren en bijwerkingen van vaccinaties en medicatie.

Eerste hulp voor honden met koorts

Als uw hond koorts heeft, moet u er vooral voor zorgen dat uw viervoeter voldoende rust krijgt. Dus hou je wandelingen samen kort en vermijd overmatig ravotten. Zorg er ook voor dat uw hond altijd vers water ter beschikking heeft.


Een adequate vochtinname is immers vooral belangrijk voor honden met koorts. Bovendien kunnen vochtige doeken op de maag of de nek helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen.


Aan de andere kant moet u koude douches en medicijnen uit uw eigen medicijnkist vermijden. Dit laatste kan niet alleen bij koorts dodelijk zijn voor uw hond, want de werkzame stoffen die ze bevatten zijn soms zeer giftig voor hem.

Wanneer is een hond met koorts een geval voor de dierenarts?

In principe is een lichte koorts bij honden in het begin niet zo erg. Het laat zien dat het immuunsysteem werkt en in staat is om te reageren op potentiële bedreigingen.


Dit betekent echter niet dat u de koorts van uw hond thuis altijd kunt behandelen. Afhankelijk van de trigger kan het zijn dat uw hond dringend medische hulp nodig heeft.


Bovendien is hoge koorts een ernstige bedreiging voor het leven van uw hond. Dit geldt niet alleen voor pups of seniele dieren, maar voor honden van alle leeftijden.


Als de lichaamstemperatuur van uw hond hoger is dan 40 graden Celsius, en u kunt andere ziektesymptomen ervaren, moet u zeker naar een dierenarts gaan. Uw dierenarts kan uw viervoeter onderzoeken en de nodige behandelingsmaatregelen bepalen.

Behandeling van koorts bij honden

Hoe de koorts bij uw hond moet worden behandeld, hangt af van de oorzaak en het niveau van de koorts. Als uw hond bijvoorbeeld een hoge koorts heeft, kan uw viervoeter een injectie met een koortsverlagend middel krijgen.


In het geval van een bacteriële infectie zal de dierenarts normaal gesproken passende antibiotica voorschrijven voor uw koortsige hond, terwijl voor honden met Giardia de behandeling van een parasietenplaag weer centraal staat.


Hoe dan ook, zelfs als een behandeling nodig is, moet u ervoor zorgen dat uw hond rust, genoeg drinkt en zo snel mogelijk weer eet.

Bellfor Immuun: natuurlijke ondersteuning voor honden met koorts

Als uw hond koorts heeft, is het belangrijk dat u het immuunsysteem van de viervoeter ondersteunt. Om deze reden adviseren wij een voedingssupplement met Bellfor Immuun. Deze licht verteerbare bereiding is verkrijgbaar in de vorm van smakelijke traktaties of als poeder.


Geselecteerde ingrediënten zoals insecteneiwit, brandnetelzaad en propolis voorzien uw viervoeter van waardevolle voedingsstoffen. Op deze manier ondersteunt Bellfor Immuun de verdediging van uw hond en zorgt ervoor dat hij snel over zijn koorts heen komt.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
9.42 EUR
188.41 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
Black friday
Black Friday
2022
Fram till slutet av Black Friday
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
Black friday
bellfore motive