info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Demodexmijten bij de hond: symptomen en behandeling van demodicose

Demodex-Milben beim Hund

Een besmetting met Demodex-mijten kan bij honden zeer onaangename symptomen veroorzaken. Het mag daarom niet worden genegeerd en moet onmiddellijk worden behandeld.


Hieronder leest u hoe demodicosis, veroorzaakt door demodex mijten, bij honden ontstaat, welke symptomen er zijn en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

Wat zijn Demodex mijten?

Er zijn verschillende soorten Demodex mijten. De soort die vooral bij honden voorkomt, heet Demodex canis. Demodexmijten worden ook wel haarfollikelmijten genoemd, omdat ze zowel in de haarfollikels als in de talgklieren leven. Daar voeden ze zich met weefselvocht, dode lichaamscellen en talg.


De minuscule parasieten zijn slechts 250 tot 300 micrometer groot. Ze kunnen in kleine aantallen bij bijna elke hond worden opgespoord. Normaal gesproken veroorzaken demodexmijten echter geen symptomen, zodat ze vaak de rest van het leven van de hond onopgemerkt blijven.


Het kan echter om verschillende redenen gebeuren dat de haarfollikelmijten zich sterk vermeerderen. Als dit het geval is, lijden de aangetaste honden aan de zogenaamde canine demodicosis.

Oorzaken van demodicosis bij honden

Als er sprake is van een overmatige proliferatie van Demodex-mijten bij honden en ze dus ziek worden met demodicose, is dit meestal te wijten aan een zwak immuunsysteem van de viervoeter.


Jonge dieren en oudere honden of honden die verzwakt zijn als gevolg van vroegere ziekten worden dan ook bijzonder getroffen door demodicose. Bij jonge honden kan de verzwakking van het immuunsysteem ook gedeeltelijk verband houden met een genetisch defect.

Symptomen van demodicose bij honden

Er zijn twee verschillende vormen van demodicosis. Bij honden met milde, gelokaliseerde demodicose blijven de symptomen beperkt tot afzonderlijke delen van de huid, terwijl bij dieren met ernstige, gegeneraliseerde demodicose de huidklachten zich over grote delen van het hele lichaam kunnen verspreiden.

Als een hond demodicose heeft, kan dit zich vooral uiten in de volgende symptomen:

  • Haaruitval
  • Huidschilfers
  • Puisten
  • Knobbeltjes
  • Roodheid van de huid

Zodra demodicose merkbaar wordt door overeenkomstige symptomen, hebben aangetaste honden meestal ook last van hevige jeuk. Het veelvuldig krabben dat hiermee gepaard gaat, maakt de huidveranderingen natuurlijk onvermijdelijk nog erger.


Zonder behandeling kan ernstige demodicose bij honden ook symptomen als koorts en uitputting veroorzaken naarmate de ziekte vordert.

Diagnose van demodicose bij de hond

Als u haaruitval en andere mogelijke symptomen van demodicosis veroorzaakt door demodexmijten bij uw hond waarneemt, moet u beslist een dierenarts raadplegen.


De dierenarts kan uw viervoeter onderzoeken en met behulp van een huidmonster, een uitgetrokken haarpluk of een huidbiopsie nagaan of u gelijk heeft met uw vermoeden en uw hond inderdaad besmet is met Demodex mijten of dat misschien een andere oorzaak verantwoordelijk is voor de symptomen.

Behandeling van demodicose bij de hond

De precieze behandeling van demodicosis bij uw hond hangt af van de ernst en de vorm van de huidziekte. De gelokaliseerde vorm is veel gemakkelijker te behandelen dan de gegeneraliseerde vorm. Dit laatste vereist soms een behandeling over een periode van enkele maanden.


Lokale demodicosis bij honden hoeft niet altijd behandeld te worden, omdat het in veel gevallen vanzelf overgaat. Behandeling kan echter soms nuttig zijn om verdere verspreiding van de huidziekte te voorkomen.


Honden met gegeneraliseerde demodicose moeten worden behandeld. Voor dit doel kunnen antiparasitaire shampoos en oplossingen worden gebruikt. Bovendien zijn overeenkomstige preparaten ook verkrijgbaar in de vorm van pipetjes en kauwtabletten.


Gegeneraliseerde demodicose moet meestal gedurende enkele maanden worden behandeld. Daarnaast is het belangrijk om eventueel aanwezige bacteriële huidinfecties tegen te gaan, waarvoor bijvoorbeeld een geschikte antibacteriële hondenshampoo of, in ernstige gevallen, antibiotica kunnen worden gebruikt.

Bellfor Pyo-Health Shampoo voor honden met Bacteriële Huidinfecties

Als uw hond met demodicosis last heeft van bacteriële huidontsteking, adviseren wij Pyo-Health hondenshampoo van Bellfor. De huidvriendelijke en gemakkelijk te gebruiken shampoo zonder kunstmatige geurstoffen bevat drie procent chloorhexidine en is ideaal voor de therapiebegeleidende verzorging van honden met demodicose.


Maak kennis met Bellfor Pyo-Health in de webshop

Is demodicosis bij honden te genezen?

Plaatselijke demodicosis is meestal zeer gemakkelijk te behandelen als het niet vanzelf verdwijnt. Indien echter de poten van de hond zijn aangetast, kan de nodige behandeling uitgebreider zijn.


Gegeneraliseerde demodicose kan meestal ook goed worden behandeld. In zeldzame gevallen kunnen echter nog demodexmijten worden ontdekt bij zogenaamd genezen honden en kunnen de symptomen weer opspelen zodra de behandeling wordt stopgezet. Als dit het geval is, kan permanente therapie nodig zijn.

Zijn honden met demodicose besmettelijk?

In tegenstelling tot besmettingen met andere mijten, zijn honden met demodicose niet besmettelijk. U hoeft dus niet bang te zijn voor overdracht van de demodexmijten op andere huisdieren of op uzelf.

Belfor expert tip voor een sterk immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij de kans dat Demodex-mijten demodicose bij uw hond veroorzaken. Daarom is het van groot belang dat u de afweer van uw trouwe viervoeter zo goed mogelijk ondersteunt.


Zorg er daarom altijd voor dat bestaande ziekten tijdig worden behandeld, vermijd overmatige stress in het dagelijks leven en zorg ervoor dat het hondenvoer dat u koopt van goede kwaliteit is.


Hund mit Hundeshampoo

Indien nodig kan het ook nuttig zijn om het immuunsysteem van uw hond te ondersteunen met een geschikt voedingssupplement zoals Bellfor Immune. Bellfor Immune bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die uw viervoeter voorzien van talrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het afweersysteem van het lichaam.


Maak kennis met Bellfor Immune in de winkel

Demodexmijten en demodicose bij honden - onze conclusie

Zoals u kunt zien, zijn demodex mijten bij honden in eerste instantie geen reden tot zorg. De kans is groot dat de parasieten ook bij uw trouwe viervoeter worden aangetroffen.


Demodexmijten, ook wel haarfollikelmijten genoemd, worden pas een probleem als ze zich door een verzwakte afweer overmatig kunnen vermenigvuldigen en uw hond daardoor ziek wordt met demodicosis. In dat geval zijn snelle behandelingsmaatregelen belangrijk om de symptomen zo goed mogelijk onder controle te krijgen.


Hoe dan ook, u moet het immuunsysteem van uw hond zo veel mogelijk ondersteunen om het risico op demodicose te verkleinen. Naast het vermijden van onnodige stress zal een op de soort afgestemde voeding met hondenvoer van hoge kwaliteit en geschikte voedingssupplementen, zoals Bellfor Immune, u daarbij helpen.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften
watsapp-button-icon
bellfore motive