info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hertenluisvlieg bij honden: het voorkomen en behandelen van beten

Hirschlausfliege

Als hondenbezitter weet u misschien al uit eigen ervaring hoe vervelend een besmetting met ectoparasieten, zoals vlooien of mijten, voor uw hond kan zijn. De hertenluisvlieg is echter grotendeels onbekend bij de meeste eigenaren. Toch kan deze parasiet ook bij honden zeer onaangename symptomen veroorzaken. Wat hertenluisvliegen precies zijn en welke maatregelen u kunt nemen om ze uit de buurt van uw hond te houden, wordt hieronder uitgelegd.

Wat is de hertenluisvlieg (Lipoptena cervi)?

De hertenluisvlieg (Lipoptena cervi), soms kortweg hertenluis genoemd, is een vlieg die behoort tot de familie van de luisvliegen. Het is ongeveer vijf tot zes millimeter lang met een plat lichaam en een roodbruine kleur. Bovendien heeft de hertenluisvlieg haken aan zijn poten en een spitse proboscis, of neus, die het nodig heeft voor zijn bloedmaaltijden.


Hertenluisvliegen komen bijna overal op het noordelijk halfrond voor, vooral voor in of in de buurt van bossen en zijn vooral actief in de maanden augustus en september. Onder gunstige weersomstandigheden kunnen hertenluisvliegen echter ook op andere tijdstippen van het jaar in grotere aantallen actief worden.


Vliegende ectoparasieten geven gewoonlijk de voorkeur aan wilde dieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Net als teken, zijn hertenluisvliegen bloedzuigende parasieten. Als ze een slachtoffer hebben gevonden, zoeken de vervelende vliegen een geschikte plek op het lichaam van het slachtoffer om te bijten. De hertenluizen klampen zich vast aan de huid en breken dan hun vleugels af.

Hertenluizen en honden: meer dan een ongevaarlijke mug

Hoewel ze eigenlijk niet tot hun normale gastheren behoren, kunnen ook honden tijdens het wandelen het slachtoffer worden van de hertenluisvlieg. Als uw viervoeter door een van de parasieten wordt gebeten, is dat aanvankelijk zeer onaangenaam. Bovendien veroorzaakt het gif, dat de hertenluisvlieg afscheidt bij het zuigen van bloed, bij honden meestal ongemakjes zoals huidontsteking, hevige jeuk en puisten.


Bovendien kan de hertenluisvlieg de ziekteverwekker Bartonella schoenbuchensis bij zich dragen. Dit is een bacterie die, als het op honden wordt overgedragen, onder meer koorts of myocarditis kan veroorzaken.

Hoe honden gebeten worden door hertenluisvliegen

Wanneer de hertenluisvlieg een hond als potentiële gastheer heeft geïdentificeerd, cirkelt hij om de hond heen op zoek naar een geschikte plaats om te bijten. Hij geeft meestal de voorkeur aan lichaamsdelen met zo weinig mogelijk haar. Zo bijten hertenluisvliegen honden vooral in de anale streek, in de buikstreek of aan de binnenkant van de dijen.


Als een van de parasieten zich eenmaal op het lichaam van het dier heeft gevestigd, is het meestal moeilijk om hem te verwijderen voordat hij bijt. Dat komt omdat, in tegenstelling tot teken, hertenluizen veel sneller lopen. Toch moet u, als u een hertenluis in de vacht van uw hond ontdekt, het natuurlijk proberen. Als u daar niet in slaagt, zal de hertenluisvlieg uw hond bijten. Omdat dit zeer pijnlijk is voor de viervoeter, zal hij zich waarschijnlijk op de plaats van de beet vastbijten en krabben.

Hoe kunnen hertenluizen bij honden worden verwijderd?

Om de hertenluizen uit de vacht van uw hond te verwijderen, kan het helpen om een vlooienkam te gebruiken. Als de viervoeter al door verschillende parasieten is gebeten, kan het nodig zijn de hond te wassen om van de hertenluisvliegen af te komen. Als dit gedaan is, moet u de pijnlijke en jeukende beten koelen. Bovendien kan, als nodig, een verzorgende zalf, zoals Bellfor Paw Protection Ointment, helpen om de geïrriteerde huid van de viervoeter te kalmeren.


Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan het echter zelfs nodig zijn dat de hond een bezoek brengt aan de dierenarts, omdat de gevolgen van de steken van de hertenluisvlieg soms behandeling vereisen. Wanneer nodig kan de dierenarts een anti-allergisch geneesmiddel gebruiken om de huidontsteking en de jeuk bij uw hond onder controle te houden.

Hoe kunt u uw hond beschermen tegen hertenluizen?

Gezien de soms uiterst onaangename gevolgen is het natuurlijk verstandig om een besmetting van honden met hertenluizen zoveel mogelijk te voorkomen. Ga daarom zo nodig over op een alternatieve route om uw hond uit te laten, althans voor een bepaalde tijd.


Bovendien kan het gebruik van geschikte middelen tegen ectoparasieten helpen uw hond te beschermen tegen hertenluizen en andere hinderlijke parasieten zoals teken. Bedenk in dit verband echter dat veel gangbare preparaten hiervoor acariciden als werkzame stof gebruiken, die niet alleen de parasieten, maar ook uw hond kunnen schaden. Daarom raden we u aan waar mogelijk natuurlijke alternatieven tegen parasietenbesmetting te gebruiken.


Een geschikt preparaat op natuurlijke basis is bijvoorbeeld Bellfor ZEComplete. In plaats van giftige chemicaliën bevat de spray insectenvet en andere vetten en oliën met een hoog gehalte aan laurinezuur. Het besproeien van de vacht met ZEComplete verandert de lichaamsgeur van de hond, zodat deze afstotend werkt op parasieten. Met behulp van Bellfor ZEComplete kan de kans dat uw hond door hertenluizen wordt gebeten dus worden verkleind, zonder dat de gezondheid van uw viervoeter onnodig in gevaar wordt gebracht.


Maak kennis met Bellfor ZEComplete producten.

Onze conclusie over het onderwerp hertenluizen en honden

Hertenluisvliegen lijken op het eerste gezicht misschien onschuldige huisvliegen. In feite worden hun beten echter geassocieerd met onaangename pijn voor honden. Bovendien veroorzaken ze vaak ontstekingsreacties van de huid en hevige jeuk. Bovendien kan de hertenluisvlieg in het ergste geval uw hond besmetten met de ziekteverwekker Bartonella schoenbuchensis, waardoor de viervoeter koorts of zelfs hartspierontsteking kan krijgen.


Zorg er daarom zoveel mogelijk voor dat uw hond tijdens het uitlaten niet wordt aangevallen door hertenluizen. Vermijd daartoe zo nodig wandelingen in het bos en gebruik zo nodig natuurlijke middelen tegen ectoparasieten, zoals Bellfor ZEComplete.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

20.92 EUR
104.62 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
184.8 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive