info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Eventing Sport (IPO) voor Honden

Eventing Sport (IPO)

Het overgrote deel van alle honden wordt vandaag de dag gehouden als pure familiehonden. Om te voorkomen dat deze viervoeters permanent lui en onfit worden, is het van belang dat er een op de soort afgestemd beroep wordt ingesteld.


Deelname aan de hondensport is hiervoor bijzonder geschikt. Omdat het voor vrijwel alle rassen geschikte disciplines biedt, waarin ze hun natuurlijke krachten optimaal kunnen uitspelen.


De zogenaamde eventingsport blijkt volgens IPO bijzonder uitdagend te zijn.


Het wordt beschouwd als de oudste hondensport überhaupt en biedt een welkome afwisseling in hun dagelijks leven als gezinshond, met name voor de klassieke nuts honden.

De elementen van eventing met honden

Naar aanleiding van het korte formulier voor het internationale testreglement voor gebruikshonden, waarin de regels binnen de FCI zijn vastgelegd, wordt de evenementensport vaak gewoon IPO genoemd.


De individuele sportdisciplines, waarin uw viervoeter zijn capaciteiten in de utiliteitshondensport kan bewijzen, worden afdelingen genoemd. Ze hebben betrekking op de gebieden van ondergeschiktheid, opsporing en bescherming.

Ondergeschiktheid

Ondergeschiktheid gaat over je viervoeter die laat zien dat hij je luistertekens precies en aandachtig volgt. Dit omvat commando's zoals zitten, zitten en uit de weg gaan, haaloefeningen, maar ook lijnhandling en vrije opvolging.

Traceerwerk

In het kader van het speurwerk kan uw hond met zijn reukzin punten scoren in de eventing. Zijn taak is het volgen van sporen met een lengte van 400 tot 800 stappen en het detecteren van maximaal drie verschillende objecten.

Beschermingsservice

De beschermingsdienst controleert of uw hond ook in grensgevallen gehoorzaamt. Daartoe moet de viervoeter eerst een vermeende dader opsporen en hem vervolgens bewaken en voorkomen dat hij vlucht of zelfs een overval pleegt.


Natuurlijk gaat het er niet om uw hond enthousiast te maken. In plaats daarvan moet hij een hoog niveau van zenuwen laten zien en bewijzen dat de communicatie met zijn begeleider soepel verloopt, zelfs in stressvolle situaties.

Welke honden zijn geschikt voor IPO?

Welke honden zijn geschikt voor IPO

IPO is niet exclusief voorbehouden aan klassieke nutshonden zoals de Duitse Herdershond. In principe kunnen alle honden, althans in theorie, deelnemen aan eventingsporten, op voorwaarde dat ze hun gezelschapshondentest met succes hebben doorstaan.


Voor sommige rassen is het echter raadzaam om af te zien van een beursgang. Dit geldt met name voor bijzonder zware en grote hondenrassen zoals de Newfoundlander en andere dieren waar, vanwege anatomische bijzonderheden, voorzichtigheid geboden is bij fysieke activiteiten zoals springen.


Immers, IPO moet uiteindelijk leuk zijn voor uw hond, ondanks alle ambitie die u als hondengeleider zeker heeft, en niet leiden tot klachten zoals gewrichtsschade.

Is de werkhondensport gevaarlijk?

Veel mensen zijn kritisch over het onderwerp van de nutshondensport. In dit verband wordt er bijvoorbeeld vaak op gewezen dat de deelnemende viervoeters scherp op de hoogte worden gesteld van de beschermingsdienst en dus een gevaar vormen.


Zolang de sport op verantwoorde wijze wordt beoefend, is deze angst echter volkomen ongegrond. Want in werkelijkheid biedt IPO-evenementensport veel voordelen en heeft het uiteindelijk zelfs een positief effect op het gedrag van de hond.

Waarom IPO eventing een goede keuze is voor honden

IPO eventing bevordert en daagt uw hond uit, zowel fysiek als mentaal. Enerzijds zorgt dit ervoor dat uw viervoeter naar vermogen werkt en anderzijds helpt het om de band met elkaar te versterken.


Het speurwerk traint de reukzin van uw hond en verbetert zijn concentratievermogen. De afdeling ondergeschiktheid helpt uw relatie te verbeteren, de gehoorzaamheid van uw hond te trainen en zijn leergierigheid aan te moedigen.


In de beschermingsdienst leert uw hond zijn zenuwen te bewijzen en u te vertrouwen en te gehoorzamen, zelfs in grensgevallen. Op deze manier kan de utilitaire hondensport een waardevolle bijdrage leveren aan een probleemloos dagelijks leven met uw hond.

IPO-evenement als competitie

De mogelijkheden tot deelname aan de eventing sport volgens IPO zijn niet alleen beperkt tot het bezoek van een hondenschool met bijbehorende aanbiedingen. Daarnaast worden er regelmatig wedstrijden in de utilitaire hondensport tot aan het jaarlijkse IPO-wereldkampioenschap gehouden.


Degenen die het onderwerp eventing serieus nemen en de nodige IPO-tests met hun hond uitvoeren, krijgen de kans om met andere hondengeleiders te wedijveren, alleen of in teamverband, en om de vaardigheden van hun eigen viervoeter te demonstreren.

De juiste voeding in combinatie met eventing

Als u met uw hond op stap bent in de eventing, moet u zich ervan bewust zijn dat uw viervoeter speciale behoeften heeft met betrekking tot zijn dieet.


Dit komt omdat de extra fysieke activiteiten onder andere leiden tot een hoger energieverbruik, dat je met het voedsel moet dekken.


Wij bevelen hiervoor onze glutenvrije droogvoer Premium PUR Aktiv aan. Dit hoogwaardige voer bevat een bijzonder grote hoeveelheid vlees en vis en geeft uw hond ook belangrijke energie in de vorm van goed verdragen koolhydraten uit maïs en rijst.

Honden die actief zijn in IPO-evenementen hebben extra eiwitten nodig

Naast het dekken van de totale verhoogde energiebehoefte, is het zinvol om uw hond tijdens IPO-evenementen te voorzien van extra eiwitten om te voldoen aan de verhoogde eiwitbehoefte van uw atletisch actieve viervoeter.


De beste manier om dit te doen is met onze Fitness Poeder. Dit natuurlijke voedingssupplement bevat insectenproteïnen als bron van alle essentiële aminozuren en gedroogde bananen en chiazaden als leveranciers van waardevolle vitaminen en mineralen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive