info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Mogen honden komkommer eten?

Als hondeneigenaar weet u natuurlijk dat een evenwichtige voeding zeer belangrijk is voor de gezondheid van uw hond. Voorzichtigheid is dus geboden, vooral met voedsel dat niet nadrukkelijk bedoeld is als voeding voor honden. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk zelfs giftig zijn voor honden en de consumptie ervan kan in het ergste geval fataal zijn.


Ontdek hieronder of honden komkommers mogen eten of dat u deze snack voor uw trouwe viervoeter beter achterwege kunt laten.

Dürfen Hunde Gurken essen

Groenten als gezonde snack voor honden?

Groenten staan bekend om hun rijkdom aan vitaminen, mineralen en vezels. Ze worden dan ook terecht beschouwd als uiterst gezond en mogen uiteraard niet ontbreken op ons eigen bord.


In principe kunnen ook honden profiteren van de voedingsstoffen in groenten. Het is echter bekend dat de natuurlijke voedingsbehoeften van onze viervoeters heel anders zijn dan die van ons. 


Bovendien bevatten sommige groenten die voor ons geschikt zijn, stoffen die door honden niet worden verdragen of zelfs giftig kunnen zijn. Als u echter niet zeker weet of u uw hond een stukje komkommer kunt geven, hoeft u zich daar meestal geen zorgen over te maken.

Komkommer als caloriearme snack voor honden

Komkommers bestaan voor het grootste deel uit water. Hierdoor bevatten ze zeer weinig calorieën. 100 gram zijn slechts ongeveer 16 calorieën. Daarnaast voorzien komkommers uw viervoeter van kalium en vitamine A, evenals kleinere hoeveelheden van verschillende andere microvoedingsstoffen.  


Door hun lage caloriegehalte zijn komkommers een goed tussendoortje tijdens een dieet, niet alleen voor mensen met gewichtsproblemen, maar ook voor honden met overgewicht.

 

Bovendien kunnen ze, dankzij hun hoge watergehalte, uw viervoeter helpen voldoende te drinken in de zomer. Dit kan een voordeel zijn, vooral voor honden die zeer weinig drinken.

Augurken zijn niet geschikt voor honden

Terwijl honden gewone komkommers meestal zonder problemen verdragen, zijn ingemaakte augurken niet geschikt voor viervoeters. Ze bevatten azijn en verschillende kruiden, zoals mosterdzaad en knoflook. Bovendien bevatten augurken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn vaak suiker en diverse toevoegingen. 


Natuurlijk hoort dit alles niet thuis in een evenwichtige hondenvoeding. Wat augurken betreft, is het antwoord op de vraag of honden augurken kunnen eten dus duidelijk "nee".

Komkommer voor uw hond: cucurbitacines zijn een risico

Hoewel honden over het algemeen komkommers mogen eten, is de consumptie ervan niet geheel zonder risico. Net als sommige kruisbloemige groenten en andere groenten uit de komkommerfamilie, kunnen komkommers bepaalde bittere stoffen (cucurbitacine) produceren. Deze zijn potentieel schadelijk voor zowel mensen als honden en kunnen in hogere doses tot vergiftiging leiden.


Of een komkommer een hoog gehalte aan cucurbitacine heeft, kan vrij gemakkelijk worden bepaald aan de hand van de smaak. Dit komt omdat ze ervoor zorgen dat de groente opvallend bitter smaakt. Als u twijfelt, probeer de komkommer dan eerst zelf uit voordat u hem aan uw hond geeft.


Komkommers die in onze winkels verkrijgbaar zijn, bevatten gewoonlijk geen cucurbitacines, zodat het risico nihil is. Met een komkommer uit eigen tuin kan het echter anders zijn, omdat de planten de bittere stoffen produceren onder stressvolle omstandigheden, zoals plotselinge temperatuurveranderingen.


Cucurbitacines hebben onder andere een sterk laxerende werking. Mogelijke vergiftigingsverschijnselen bij honden zijn diarree, misselijkheid en braken, evenals veel speeksel en zelfs bewustzijnsstoornissen. Als u na het voeren van komkommer aan uw hond dat soort klachten bij uw viervoeter opmerkt, is een onmiddellijke gang naar de dierenarts aangeraden.

Komkommers als snack voor honden - onze conclusie

Zoals u kunt zien, kan de vraag of honden komkommers kunnen eten, bevestigend worden beantwoord. Zolang u zich beperkt tot komkommers en uw hond geen ingemaakte komkommers of komkommersalade met dressing aanbiedt, zijn er geen problemen met de verteerbaarheid te verwachten.


Wegens de mogelijke vorming van cucurbitacines is het echter raadzaam geen zelfgekweekte komkommers te geven en uw hond in plaats daarvan slakomkommers uit de supermarkt te voeren.


Desondanks zijn komkommers natuurlijk geen voedsel dat uw hond voorziet van de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Ook al is er niets mis met af en toe een stukje komkommer, het dieet van uw trouwe viervoeter moet natuurlijk in de eerste plaats bestaan uit hondenvoer van hoge kwaliteit. In het Bellfor assortiment vindt u een ruime keuze aan hondenvoer en hondensnacks voor de soorteigen voeding van uw hond.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

7.84 EUR
156.8 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
7.32 EUR
146.33 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive