info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Agressieve hond: oorzaken en tips voor getroffen eigenaren

De meeste honden zijn uiterst vredelievende en vriendelijke tijdgenoten. Ook al zijn sommige vierbenige vreemdelingen nogal terughoudend, onder andere door rasspecifieke eigenaardigheden, ze vormen meestal geen bedreiging voor hun omgeving.

Maar wat als een hond zich agressief gedraagt en in het ergste geval misschien zelfs bijt? Hieronder leggen we uit wat de oorzaken van dergelijk gedrag zijn en wat u als eigenaar eraan kunt doen.

Agressieve hondWaarom worden honden agressief?

Geen enkele hond is van nature agressief of kwaadaardig. Als een viervoeter toch de neiging heeft om agressief gedrag te vertonen, ligt de reden daarvoor vooral in ervaringen die hij in het verleden heeft opgedaan. Herhaaldelijk ervaren negatieve gevoelens zoals woede en angst kunnen zich stevig op de hond met de tijd inprenten, hem in bepaalde situaties ontregelen en leiden tot het feit dat de vierbenige vriend de neiging heeft zich agressief te gedragen.

Honden die bang zijn, voelen zich vaak zo onzeker en zo druk dat bijten de beste uitweg uit deze situatie is. Een soortgelijke situatie kan worden waargenomen bij dieren die aan overmatige stress zijn blootgesteld. Ook dit kan ervoor zorgen dat de onzekerheid en overbelasting van de hond vroeg of laat in de vorm van agressie merkbaar wordt.

Het zijn bijna altijd de fouten die de eigenaar maakt in de omgang met zijn hond die leiden tot agressiviteit tegenover medehonden of zelfs mensen. In sommige gevallen kan agressie echter ook worden uitgelokt door pijn die de hond lijdt als gevolg van ziekte.

Neem het gevaar serieus

Een agressieve hond is een ernstige zaak waarbij er geen twee meningen zijn. Houd er rekening mee dat vooral grotere dieren met hun sterke tanden ernstige, mogelijk zelfs levensbedreigende verwondingen bij mens en dier kunnen veroorzaken.

Er is dus geen specifieke grens aan wat u het agressieve gedrag van uw hond kunt tolereren. Zodra je viervoeter tekenen van agressie vertoont, moet je actief worden. Op deze manier beschermt u uzelf, uw omgeving en uiteindelijk uw hond.

Vermijd de triggers van agressie

Achteraf gezien is het vaak moeilijk om de exacte oorzaak te achterhalen die heeft geleid tot het agressieve gedrag van een hond. In de eerste stap kan het daarom nuttig zijn om te onderzoeken, in welke situaties de viervoeters überhaupt agressief reageren.

Meestal kan de agressie van een hond worden toegewezen aan een van de volgende drie vormen:

  • Concurrentie agressie (De vierbenige vriend wil zijn status binnen de groep veiligstellen, bijvoorbeeld door het agressief verdedigen van speelgoed of voedselschalen).
  • Bescherming agressie (De hond heeft het gevoel dat je in gevaar bent en probeert je te verdedigen met zijn agressief gedrag ertegen).
  • Zelfverdediging (Als de viervoeter het gevoel heeft dat hij bedreigd wordt door een andere hond of ook door een mens, kan agressie zijn verdediging dienen.)

verkeerde kalmerendeZolang je de agressie van je hond niet onder controle hebt, moet je situaties vermijden die de agressie van je hond zo veel mogelijk veroorzaken. In geval van agressief gedrag tegen andere honden is het bijvoorbeeld zinvol om tijdelijk minder gebruikte wandelroutes te verkiezen.

Waarom verkeerde kalmerende werking vaak de agressie verhoogt

Er is één grote fout, die bij veel eigenaren kan worden waargenomen in de omgang met hun agressieve hond. In plaats van adequaat te reageren op het duidelijk slechte gedrag van het dier, wordt het beloond met strelingen, mooie woorden en misschien zelfs een traktatie.

Natuurlijk, meestal heeft geen enkele hondeneigenaar het doel om zijn vierbenige vriend te prijzen voor zijn agressief gedrag. Onbewust doen velen echter precies dat. Omdat uw hond niet begrijpt wat u zegt, maar alleen wat u doet en hoe uw stem klinkt.

Hun verleiden en strelen kan als geruststelling dienen. Op deze manier geeft u uw hond echter het signaal dat hij alles goed doet. Dus in plaats van zijn agressie te verminderen, verhoog je ze in de loop van de tijd zelfs.

Krijg ondersteuning

Als uw hond gevoelig is voor agressief gedrag, is de kans groot dat u dit probleem niet alleen kunt oplossen. Om deze reden raden wij u aan niet terug te schrikken voor het verkrijgen van professionele ondersteuning indien nodig.

In een hondenschool leert u hoe u correct kunt reageren in situaties waarin uw hond tot nu toe agressief is geweest. In het kader van een desensibilisatietraining bestudeert de hondentrainer samen met u en uw viervoeter alternatief gedrag, waarbij de agressie van het dier geleidelijk wordt afgebouwd.

Onze natuurlijke rustgever voor agressieve honden

Natuurlijk is er geen manier om de oorzaken van de agressie van uw hond te achterhalen en deze te stoppen, of om het gedrag van uw viervoeter te veranderen door middel van training.


Het kan echter ook nuttig zijn om uw agressieve hond een geschikt kalmerend middel toe te dienen. Natuurlijk moet dit geen chemisch product zijn, maar een puur natuurproduct.


We raden u aan Shiimun Calm te proberen. Dit licht verteerbare voedingssupplement op basis van shiitake-producten bevat geselecteerde ingrediënten die uw hond kunnen helpen ontspannen en zo ook helpen bij het verminderen van agressief gedrag.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
watsapp-button-icon
bellfore motive