info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Het opsporen en behandelen van Hotspots bij Honden

Hotspots komen vaak voor bij honden. Ze kunnen in elk ras voorkomen, maar komen vooral voor bij dieren met een lange en dichte vacht.

Wij zullen u uitleggen wat een hotspot is bij een hond, wat de oorzaken zijn en hoe u deze kunt herkennen. Ook leert u wat er nodig is voor de behandeling en welke preventiemogelijkheden er zijn.

Wat is een Hotspot?

Hotspots bij Honden

Een hotspot is een oppervlakkige huidontsteking. De hete plekken zijn meestal rond, sterk rood gekleurd en hebben ook een slecht ruikende afscheiding.

Vanwege de wondafscheiding worden Hotspots ook wel acute huildermatitis bij honden genoemd.

Mogelijke oorzaken van hotspots bij honden

Hotspots kunnen verschillende oorzaken hebben bij honden. Uiteindelijk voegt de viervoeter het echter altijd zelf schade toe door te veel jeuk en likken aan de aangetaste gebieden en te veel krassen door jeuk.

Als trigger voor de jeuk, die uiteindelijk leidt tot de Hotspot, zijn de volgende dingen mogelijk:

  • Allergieën (met name vlooispeekselallergieën)
  • Ectoparasieten (vlooien, mijten of teken)
  • Onvoldoende vachtverzorging door de eigenaar
  • Verwondingen
  • Huidirritaties

Wanneer het vochtig en warm is, ontstaan er bijzonder gemakkelijk hotspots. Om deze reden komen ze vaker voor bij honden, vooral in de zomer.

Het identificeren van een Hotspot in een hond

Een hotspot is relatief gemakkelijk te herkennen bij honden. De huidontsteking is sterk rood, etterig, huilend en stinkend. In de regel hebben haarden een scherpe grens met gezonde huidgebieden.

De afscheidende afscheiding kleeft aan het omringende haar. In de directe omgeving van de hotspot treedt echter meestal haaruitval op als gevolg van overmatige lekkage.

Bij honden komen steeds vaker haarden voor op de voorkant van de benen, rug, romp en nek. In veel gevallen blijven ze een lokaal probleem. Het is echter ook mogelijk dat de hotspots zich verder verspreiden en extra lichaamsdelen ontsteken.

Omdat de hond de jeuk van de hotspot wil tegengaan met likken, krabben en bijten, verergeren de symptomen zonder tegenmaatregelen.

Diagnose van hotspots bij honden

In de meeste gevallen is een optisch onderzoek van de huid voldoende voor de dierenarts om een diagnose te stellen van de haarden bij honden. Een extra biopsie is slechts in uitzonderlijke gevallen nodig.

Daarnaast zal de dierenarts u vragen naar het verloop van de ziekte tot nu toe en eventuele symptomen die u bij uw hond naast de hotspot heeft waargenomen.

Ten slotte is het noodzakelijk om andere huidziekten als oorzaak van de ontsteking uit te sluiten. Alleen op deze manier is het mogelijk om passende behandelingsmaatregelen te nemen.

Behandeling van een hotspot bij de hond

Voor de behandeling van een hotspot wordt de vacht van de hond eerst rond de aangetaste plek geschoren. De volgende stap is om het ontstoken gebied te desinfecteren en het te behandelen met drogende medicijnen.

Afhankelijk van de manier waarop de viervoeters deze procedure ondergaan, kan het toedienen van een kalmeringsmiddel noodzakelijk zijn.

De behandeling moet over meerdere dagen worden uitgevoerd en moet normaal gesproken vrij snel in werking treden. In sommige gevallen worden ook snaren en crèmes met cortison gebruikt. Als de dierenarts naast de hotspot ook pyodermie bij de hond heeft gediagnosticeerd, zal hij het dier ook antibiotica voorschrijven.

Als het overmatig likken ondanks de behandeling niet onder controle kan worden gehouden, is het tijdelijk aantrekken van een stopkraag zinvol.

Genezingskansen voor honden met hot spots

De kans op genezing is meestal zeer goed voor honden met hotspots. Naast de ontsteking van de huid moet echter ook de eigenlijke prikkel van de jeuk worden geëlimineerd.

Anders is het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende hotspot op de huid van de hond verschijnt. Afhankelijk van de precieze oorzaak kan een succesvolle genezing dus ook een behandeling tegen mijten, vlooien of huidschimmels omvatten.

Het voorkomen van hotspots bij honden

Idealiter laat u het niet zo ver komen en voorkomt u de vorming van hotspots in uw hond vanaf het begin.

Besteed voldoende aandacht aan de vachtverzorging voor dit doel. Bij langharige hondenrassen moet u hier natuurlijk iets meer tijd voor plannen dan bij dieren met een korte vacht.

Daarnaast adviseren wij een voedingssupplement met Bellfor Huid en Vacht. Dankzij de unieke combinatie van zeer speciale ingrediënten voorziet dit natuurlijke preparaat het lichaam van uw hond van belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van huid en vacht.

Bescherming tegen parasieten

Naast adequate vachtverzorging is bescherming tegen parasieten zoals mijten, teken of vlooien een belangrijk onderdeel van de preventie van haarden bij honden.

Ook hiervoor vindt u de juiste producten in het Bellfor-assortiment:

In tegenstelling tot traditionele bereidingen bevatten onze parasietproducten geen schadelijke ingrediënten, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de gezondheid van uw hond wanneer u ze gebruikt.

Hotspots voor honden - de belangrijkste dingen in één oogopslag

Hotspots ontstaan bij honden door overmatig likken door jeukende honden. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie met huidschimmel of een besmetting met parasieten.

Daarom is het belangrijk om niet alleen de hotspot in de hond zelf te behandelen, maar ook de onderliggende trigger.

Als u de ontwikkeling van hotspots bij uw hond wilt voorkomen, moet u de mogelijke oorzaken in een vroeg stadium tegengaan of deze idealiter vanaf het begin vermijden. In het Bellfor gamma vindt u een gamma natuurlijke verzorgingsproducten en voedingssupplementen voor dit doel.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
10.46 EUR
104.57 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.92 EUR
83.7 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive