Gratis telefonisch advies en bestelling
(+49) 2222-8039975

Verzending binnen

2-3 dagen

Geen verzendkosten

vanaf €69,00

Testfase

100 dagen

Pyodermie bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling

Huidproblemen, zoals pyodermie, komen vaak voor bij honden. Ze kunnen zeer verschillende oorzaken hebben en zich door verschillende symptomen manifesteren.

Wij leggen u uit hoe u pyodermie bij uw hond kunt herkennen en wat de oorzaak van de huidziekte kan zijn. Ook leert u wat er nodig is voor de behandeling en of er mogelijkheden zijn voor preventie.

Wat is pyodermie?

Pyoderma in de hond

Pyodermie is een huidinfectie veroorzaakt door bacteriën, die zich onder andere manifesteert in de vorm van puisten en korsten op de huid. Bij honden wordt het meestal veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus pseudintermedius.

Oorzaken van pyodermie bij honden

Normaal gesproken wordt de huid van honden beschermd door een aantal afweermechanismen. Deze omvatten constante celvernieuwing, zweet en huidlipiden.

Daarnaast leven verschillende micro-organismen zoals gisten en bacteriën van nature op de huid van de viervoeter. Deze voeden zich van de dode huid en dragen op hun beurt bij aan de verdediging tegen ziekten.

De afweer van de huid van de hond kan echter uit balans raken, wat kan leiden tot pyodermie.

Pyodermie bij honden kan onder andere de volgende oorzaken hebben:

 • Allergieën, zoals atopische dermatitis
 • Parasieten zoals mijten of vlooien
 • Verwondingen
 • Een infectie met huidschimmel
 • Droge huid
 • Hoornvliesvorming
 • Hormonale aandoeningen zoals hypothyreoïdie
 • Sterke huidrimpels bij sommige rassen

Symptomen van pyodermie bij honden

Als de hond aan pyodermie lijdt, zijn er een aantal huidveranderingen merkbaar. Pyodermie veroorzaakt ook hevige jeuk bij aangetaste honden, wat de huidproblemen nog verergert.

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor pyodermie bij honden:

 • Roodheid
 • Puisten
 • Papules
 • Loodsen
 • Korsten
 • Verkleuringen

De huidveranderingen kunnen in principe op het hele lichaam van het dier optreden. Vaak zijn ze echter vooral te vinden in gebieden met minder haar, zoals de binnenkant van de dijen.

Diagnose van pyodermie bij honden

Pyodermadiagnose

Als uw hond symptomen vertoont die wijzen op pyodermie, is een tijdig bezoek aan de dierenarts essentieel. Om uw vermoedens tot op de bodem uit te zoeken, zal de dierenarts enkele huidcellen verwijderen en onderzoeken.

Dit duurt meestal slechts enkele minuten en maakt het mogelijk om een betrouwbare diagnose te stellen, die vervolgens ook de behandeling bepaalt.

Behandeling van pyodermie bij honden

Welke behandeling in detail nodig is, hangt af van de verspreiding en de ernst van de pyodermie bij uw hond. Het kan voldoende zijn om een shampoo met antibiotica te gebruiken. Het kan echter ook zijn dat u uw viervoeter extra antibiotica in tabletvorm moet geven.

Bij gebruik van de shampoo is het belangrijk dat u deze lang genoeg laat zitten en vervolgens goed afspoelt. Alleen op deze manier kan het product zijn volle werking ontwikkelen.

Prognose voor honden met pyodermie

In de regel is pyodermie goed te behandelen bij honden. Het is echter belangrijk om de behandeling lang genoeg voort te zetten en niet onmiddellijk te stoppen als de symptomen worden verlicht.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de eigenlijke trigger van pyodermie aan te pakken. Afhankelijk van de oorzaak van de huidinfectie bij uw hond, verschillen de noodzakelijke maatregelen en de kans op herstel.

Is pyodermie besmettelijk?

Pyodermie is het resultaat van een fundamenteel probleem dat leidt tot een verzwakking van het immuunsysteem. Dit is de enige manier waarop bacteriën die al op de huid van de hond leven, een huidinfectie kunnen veroorzaken.

Een overdracht van de pyoderma naar een andere hond is daarom niet mogelijk. Ook hoeft u als eigenaar niet bang te zijn dat u besmet raakt met uw viervoeter.

Voorkomen van pyodermie bij honden

Huid en vacht

Natuurlijk kunnen niet alle mogelijke oorzaken van pyodermie bij honden worden uitgesloten. Ze kunnen geen hormonale ziekten voorkomen en beïnvloeden ook niet de rimpels van de huid, die typisch zijn voor het ras.

Toch zijn er enkele dingen die u kunt doen om pyodermie bij uw hond te voorkomen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om adequate huidverzorging en snelle en professionele behandeling van parasieten, verwondingen of allergieën.

In het Bellfor assortiment vindt u een breed scala aan verzorgingsproducten en voedingssupplementen om u te ondersteunen:

Daarnaast adviseren wij de toediening van Bellfor Immuun indien nodig om het immuunsysteem en daarmee de afweer van de huid te versterken.

Pyodermie bij honden - de belangrijkste dingen in één oogopslag

Als een hond ziek wordt met pyodermie, is dit een teken dat hij nog steeds een ander gezondheidsprobleem heeft. De verantwoordelijke bacteriën kunnen de huidinfectie alleen veroorzaken als de afweer van de huid al uit balans is.

Voor een succesvolle en duurzame genezing moet niet alleen pyodermie zelf, maar ook de onderliggende ziekte worden behandeld.

Met onze verzorgingsproducten en voedingssupplementen kunt u de veterinaire behandeling optimaal ondersteunen en een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van pyodermie bij uw hond.


Aanbevolen producten

Gerelateerde Artikelen

Schrijf een recensie

    Slecht 
 Goed