info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

DCM bij honden: symptomen, verloop en behandeling

DCM (gedilateerde cardiomyopathie) is een hartaandoening die vooral grotere hondenrassen treft. In het volgende artikel zullen we de oorzaken van de ziekte, de symptomen en hoe gedilateerde cardiomyopathie bij honden kan worden behandeld, uitleggen.

DCM bij honden: wat is het?

DCM is de afkorting voor Gedilateerde Cardiomyopathie. Bij aangetaste honden is er een vergroting van de hartkamers. Dit leidt tot een vermindering van de prestaties van de hartspier, zodat het hart bij honden met DCM niet meer voldoende bloed door het lichaam kan pompen.


Dit leidt onvermijdelijk tot een daling van de bloeddruk, die het organisme probeert tegen te gaan door de bloedvaten te vernauwen. Dit betekent echter weer dat het hart meer kracht moet uitoefenen bij het pompen, wat het probleem nog verergert.

Oorzaken van DCM bij honden

Gedilateerde cardiomyopathie komt bijzonder vaak voor bij grote rassen, terwijl kleine rassen slechts zelden worden getroffen. Als een hond ziek wordt met DCM, kan dit verschillende oorzaken hebben.


Tot de triggers behoren ontstekingen van de hartspier en een permanent ontoereikende toevoer van bepaalde voedingsstoffen, zoals taurine. Bovendien spelen genetische factoren ook een rol bij de ontwikkeling van DCM bij honden.

De volgende hondenrassen worden geacht bijzonder vatbaar te zijn voor DCM:

DCM bij honden: symptomen en verloop

Het duurt meestal een hele tijd voordat DCM bij honden merkbaar wordt door herkenbare symptomen. In een vroeg stadium is verwijde cardiomyopathie niet zichtbaar voor de eigenaar van de hond of tijdens dierenartsonderzoek.


Dit verandert alleen tijdens het daaropvolgende occulte stadium van de ziekte. Zelfs in deze fase maakt de hond uitwendig nog een volkomen gezonde indruk. De veranderingen in het hart kunnen nu echter minstens bij een echografisch onderzoek worden waargenomen.


Zichtbare symptomen treden daarentegen meestal pas op in de late stadia van gedilateerde cardiomyopathie, wanneer het prestatievermogen van het hart al aanzienlijk is afgenomen en het lichaam van de hond niet meer in staat is dit te compenseren. Bloed stroomt dan terug van het hart van de hond naar zijn bloedsomloop. Dit leidt op zijn beurt tot het vasthouden van water, dat zich kan vormen in de borst- of buikholte en in de longen van de viervoeter.

In een laat stadium kan DCM bij de hond zich onder meer uiten in de volgende symptomen:

  • Kortademigheid en hoesten
  • Aanzienlijke toename van de buikomtrek
  • Toenemende zwakte in prestaties
  • Flauwvallen door hartritmestoornissen

Acute ademnood bij honden met DCM is een medische noodsituatie

Als uw hond DCM heeft en lijdt aan acute ademhalingsmoeilijkheden, is het essentieel om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. Dit geldt ook als de hond hoest en dit in zeer korte tijd aanzienlijk verergert. Beide zijn meestal tekenen van waterretentie in de borstholte of longen bij honden met DCM.


De dierenarts zal daarom eerst een röntgenfoto van het dier maken om na te gaan of er inderdaad sprake is van waterretentie. Afhankelijk van de ernst van de symptomen zal de hond dan worden opgenomen in een kliniek of poliklinisch worden behandeld. In de loop van de klinische behandeling wordt een drainagetherapie uitgevoerd en wordt de hond, als nodig, extra zuurstof toegediend.


Als uw hond steeds weer flauwvalt, is dat natuurlijk ook een duidelijk signaal dat u met uw trouwe viervoeter naar de dierenarts moet. In de meeste gevallen wordt het flauwvallen bij honden met DCM veroorzaakt door hartritmestoornissen. Zonder behandeling kunnen deze zelfs fataal zijn voor het dier.

Hoe wordt DCM bij honden behandeld?

De behandeling van honden met DCM kan variëren, afhankelijk van de resultaten van de tests. Medicijnen die kunnen worden gebruikt zijn ACE-remmers om de bloedsomloop te ondersteunen en pimobendan om de hartspier te versterken. Bètablokkers kunnen ook worden gebruikt om hartritmestoornissen te behandelen en furosemide om vocht in de longen af te voeren.

Wat is de prognose voor honden met DCM?

Helaas is DCM niet te genezen. Aangetaste honden moeten permanent behandeld worden. Zolang gedilateerde cardiomyopathie niet te laat wordt opgemerkt en de juiste behandelingsmaatregelen worden genomen, is het meestal mogelijk de levenskwaliteit van de viervoeter op peil te houden, zodat hij nog enkele jaren zonder al te veel beperkingen tegemoet kan zien. Desondanks zijn regelmatige controles bij de dierenarts natuurlijk onontbeerlijk voor honden met DCM.

Ondersteuning van honden met DCM in het dagelijks leven

Als bij uw hond DCM is vastgesteld, is het belangrijk dat u op een paar dingen in het dagelijks leven let. In principe moet u er natuurlijk vooral voor zorgen dat uw trouwe viervoeter ondanks zijn hartziekte een goede levenskwaliteit heeft en zoveel mogelijk van zijn dagelijkse leven kan genieten.


Tegelijkertijd is het echter ook belangrijk om overmatige lichamelijke inspanning te vermijden. Een hond met DCM bijvoorbeeld kilometers lang aan de lijn naast een fiets laten lopen is geen goed idee. Ook is het niet raadzaam uw viervoeter te motiveren om op zijn best te presteren en hem uit te dagen, bijvoorbeeld in regelmatige hondensportsessies. Doe het in plaats daarvan rustig aan en beperk u tot samen wandelen en ontspannen spelletjes doen die het verzwakte hart van uw hond niet te veel belasten.


Afgezien daarvan moet u ook aandacht besteden aan de voeding van de viervoeter en hem onder meer geen dingen geven als worst en andere zoutrijke voedingsmiddelen. Dergelijk voedsel wordt natuurlijk over het algemeen niet aanbevolen voor een gezonde voeding van de hond. Dit geldt echter nog meer voor honden met hartproblemen zoals DCM, omdat zoute voeding voor hen bijzonder schadelijk is.


Een hoogwaardige hondenvoeding, zoals u die in het Bellfor assortiment vindt, voorziet uw trouwe viervoeter van alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Om uw hond die aan DCM lijdt tussen de maaltijden door te belonen, raden we u aan onze gezonde hondensnacks te gebruiken in plaats van ongezonde traktaties zoals worst.

DCM bij honden - onze conclusie

Zoals u leest, is DCM bij honden een ernstige ziekte die u niet mag negeren. Omdat gedilateerde cardiomyopathie meestal pas in een laat stadium met zichtbare symptomen optreedt, is het zinvol hondenrassen die vaker dan gemiddeld worden getroffen, zoals de Dobermann, eenmaal per jaar preventief te laten onderzoeken.


Op die manier kan een eventuele verwijde cardiomyopathie bij uw hond in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. Hierdoor is de kans veel groter dat de genomen therapiemaatregelen effect sorteren en dat een al te grote beperking van de levenskwaliteit van uw viervoeter kan worden vermeden.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
6.06 EUR
60.61 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
6.06 EUR
60.61 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
6.06 EUR
60.61 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive