info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Dekking bij honden: alles wat belangrijk is voor de voortplanting

Paren bij Honden

Potentiële fokkers hebben waarschijnlijk veel vragen over de paring van hun honden. Fokken is immers verbonden met een grote verantwoordelijkheid en zowel de aanstaande ouders als de pups moeten natuurlijk een perfecte gezondheid genieten.


In het volgende artikel hebben we alles wat belangrijk is aan honden en de dekking samengevat. U zult onder andere leren wanneer honden seksueel volwassen worden en waarom seksuele volwassenheid niet hetzelfde is als fokrijpheid.


We leggen ook de verschillen in paringsgedrag tussen reuen en teven uit en hoe u uw inspanningen om succesvol te reproduceren met de juiste voeding kunt ondersteunen.

Wanneer zijn honden klaar voor paring?

Wanneer honden klaar zijn om te paren hangt vooral af van hun geslacht en ras. Kleine rassen van honden bereiken meestal eerder hun seksuele rijpheid dan hun grotere tegenhangers.


Bij reuen begint de puberteit op de leeftijd van vijf tot acht maanden, terwijl teven meestal eerst loops worden op de leeftijd van zes tot twaalf maanden. Het bereiken van de seksuele volwassenheid betekent echter niet dat de honden direct klaar zijn om te paren en dat de paring op deze leeftijd wordt aanbevolen.


Afhankelijk van het ras bereiken dekreuen de zogenaamde de dekrijpheid pas op de leeftijd van 12 tot 24 maanden. Teven bereiken hun maximale vruchtbaarheid pas bij de tweede loopsheid. Ongeacht dit, moeten de voorschriften van de respectievelijke fokvereniging met betrekking tot de minimumleeftijd voor het dekken van de honden van haar leden in acht worden genomen.

Loopsheid van de teef

Teven zijn meestal twee keer per jaar loops. De cyclus van de teef is verdeeld in voorborst, oestrus, post-breast en rustperiode. De bereidheid om zwanger te worden en te paren is beperkt tot de eigenlijke bronstfase bij vrouwelijke honden.

Reuen zijn het hele jaar door klaar voor de paring

In tegenstelling tot hun vrouwelijke tegenhangers zijn de mannetjes het hele jaar door klaar voor de paring. Zodra een reu seksueel volwassen is, voelt hij zich op magische wijze aangetrokken tot een loops teefje.

Hoe werkt het paringsproces bij de hond

Hoe werkt het paringsproces bij de hond?

De eigenlijke paring, respectievelijk de paringshandeling, begint met een soort voorspel, waarbij de twee honden elkaar besnuffelen en leren kennen. Als het teefje klaar is voor de dekking, strekt ze haar rug naar de reu toe en laat hem van achteren opstaan.


De reu houdt de lendenen van de teef in eerste instantie met zijn voorpoten vast tijdens de paring. Zijn penis is pas volledig in erectie als hij bij het vrouwtje is binnengedrongen. Nu zwellen ook de aderkussens in de vagina op en worden beide honden voor de duur van de paring aan elkaar geklemd.


Nu stapt de reu weer van het vrouwtje af en keert zich van haar af. Dit proces heet opknoping. Het duurt meestal ongeveer een kwartier, maar kan af en toe meer dan een uur duren.


De paring eindigt zodra de adertjes van het teefje en de penis van de reu weer beginnen op te zwellen, zodat de twee reuen na de paring kunnen scheiden. Als de dekking succesvol was, zal het teefje drachtig worden en kun je na ongeveer 58 tot 68 dagen verwachten dat de pups zullen bevallen.

Tips voor gezonde hondenkinderen

Natuurlijk is het belangrijk dat u de ideale omstandigheden creëert voor een succesvolle voortplanting van uw honden en de geboorte van zo gezond mogelijke pups. Dit betekent onder andere dat uw honden klaar moeten zijn voor de dekking. Bovendien moet je voorkomen dat u oudere teefjes laat dekken.


De zwangerschap en de daaropvolgende borstvoeding worden geassocieerd met een enorme fysieke belasting, die een risico vormt voor zowel het teefje zelf als haar nakomelingen. Afhankelijk van het ras mogen vrouwelijke honden niet worden gebruikt voor de fokkerij vanaf de leeftijd van vier tot zes jaar.


Daarnaast is het raadzaam om vóór de paring van uw honden eventuele erfelijke aandoeningen van het betreffende ras te overwegen en deze zo nodig uit te sluiten door middel van passende tests bij de dierenarts. Gebruik alleen gezonde honden voor de fokkerij. Anders zijn ziektes van de pups praktisch voorgeprogrammeerd.

Wat is belangrijk voor de voeding van uw fokhonden?

Een evenwichtige voeding met een gezonde voeding is voor dekreuen en fokteven van levensbelang. Bij het kopen van voedsel moet u er daarom voor zorgen dat het van goede kwaliteit is en de voorkeur geven aan natuurlijke producten met een passend aandeel dierlijke eiwitten.


In het Bellfor-assortiment vindt u hoogwaardige nat- en droogvoer, gemaakt van ingrediënten van levensmiddelenkwaliteit. Of het nu gaat om verteerbare insecteneiwitten van de larven van zwarte soldaatvliegen (Hermetia illucens) voor voedingsgevoelige honden of om klassieke eiwitleveranciers zoals kip of vis - Bellfor hondenvoer voorziet uw honden van alle belangrijke voedingsstoffen, niet alleen met betrekking tot de dekking en een eventuele latere dracht van het teefje.

Shiimun Vitalizer om de vruchtbaarheid te verbeteren

Naast het voeren van onze hoogwaardige hondenvoeding adviseren wij voor fokhonden een voedingssupplement met Shiimun Vitalizer. Shiimun Vitalizer is een goed verdragen voedingssupplement met shiitake en andere geselecteerde ingrediënten, zoals L-arginine en maca-extract.


Dankzij de speciale samenstelling voorziet Shiimun Vitalizer uw viervoeters van veel waardevolle voedingsstoffen en kan zo op een zachte manier bijdragen aan de verbetering van de vruchtbaarheid van uw fokhonden.

Onze conclusie over het onderwerp van de paring bij honden

Zoals u kunt zien, is er veel te overwegen rond het onderwerp van de paring met honden. Echter, als u gewetensvol bent over het welzijn van uw fokhonden, staat niets een succesvolle voortplanting en de geboorte van gezonde puppy's met een beetje geluk in de weg.


In het Bellfor assortiment vindt u alles wat u nodig heeft voor een uitgebalanceerde voeding voor uw fokhonden, van soort-geschikte hondenvoeding tot hoogwaardige voedingssupplementen zoals Shiimun Vitalizer.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive