info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Mediterrane ziekten bij Honden

Mediterrane ziekten is een veel gebruikte term voor verschillende ziekten die hun oorsprong vinden in het Middellandse-Zeegebied en die daar nog steeds zeer wijdverbreid zijn. Er zijn mediterrane ziekten die alleen honden in gevaar brengen, maar ook ziekten die alleen mensen treffen. Sommige mediterrane ziekten kunnen ook honden en mensen besmetten.

De volgende mediterrane ziekten kunnen honden treffen:

Mediterrane ziekten bij Honden

Mediterrane ziekten bij honden: mogelijke manieren van overdracht

Afhankelijk van de ziekte wordt een mediterrane ziekte meestal op uw hond overgedragen door muggen of teken. Als een van deze parasieten de bijbehorende ziekteverwekker bij zich draagt, kan deze tijdens het bijten het lichaam van het dier binnendringen.

De volgende mediterrane ziekten worden overgedragen door muggen:

  • Dirofilariose (De larven van de hartworm worden via de bijtplaats overgedragen aan de viervoeter.)
  • Leishmaniasis (Zand- en vlindermuggen zijn verantwoordelijk voor de overdracht van deze mediterrane ziekte.)

De volgende mediterrane ziekten worden overgedragen door teken:

  • Ehrlichiose (Honden zijn voornamelijk besmet door de beet van de bruine teek.)
  • Hepatozoönose (Een infectie wordt veroorzaakt door het inslikken van een geïnfecteerde teek).
  • Anaplasmose (In Europa is met name dezelfde teek die de Ziekte van Lyme verspreid, verantwoordelijk voor de verspreiding van deze ziekte).
  • Borreliose (Borreliose wordt ook voornamelijk overgedragen door de gewone bosbok).

Babesiose is de enige mediterrane ziekte bij honden die zowel door muggen als teken kan worden overgedragen. Onder de teken is de alluviale bosteek de belangrijkste drager van de ziekteverwekkers.


In tegenstelling tot de andere mediterrane ziekten worden Giardia niet als een teek overgedragen door een tussengastheer. In plaats daarvan kan uw hond de gevaarlijke parasieten als cysten opnemen, bijvoorbeeld wanneer hij in contact komt met andere besmette soorten of besmet water en voer.

Dit maakt mediterrane ziekten een gevaar voor uw hond

Veel hondeneigenaren worden bang zodra ze het woord mediterrane ziekten horen. Dit is ook zeer terecht. Omdat sommige ziekten zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw hond.


Symptomen verschijnen vaak lang na de infectie. Bovendien zijn de klachten meestal niet specifiek. Dit maakt het moeilijk om een mediterrane ziekte bij uw hond snel te detecteren.


Vaak is het de vroegtijdige diagnose die een tijdige en veelbelovende behandeling mogelijk maakt. Voor uw hond kan de late behandeling van zijn mediterrane ziekte een lang lijden en in sommige gevallen zelfs fataal zijn.

De term mediterrane ziekten is bedrieglijk

De term "mediterrane ziekten" is gebaseerd op de oorspronkelijke verspreiding van besmettelijke ziekten. In het verleden werden ze bijna uitsluitend gevonden in landen als Italië, Griekenland, Zuid-Frankrijk, Spanje en Turkije. Aangezien deze landen voor het grootste deel populaire vakantieregio's zijn, waren mediterrane ziekten in eerste instantie typische reisziekten.


Veel mensen geloven dan ook nog steeds dat hun hond alleen in de landen van Zuid-Europa kan worden besmet met ziekten zoals leishmaniasis of ehrlichiose. Dit komt misschien overeen met de werkelijkheid in het verleden, maar nu ziet het er anders uit.

Er is ook een risico in Nederland

Wie denkt dat alleen honden die afkomstig zijn van een dierenoproepdienst in Zuid-Europa of die daar met hun baasje op vakantie zijn geweest, kunnen worden besmet met een van de zogenaamde mediterrane ziekten, heeft het bij het verkeerde eind.


De vaak lange incubatieperiode maakt het mogelijk de ziekteverwekkers op andere viervoeters over te dragen voordat de eerste symptomen van de ziekte zich zelfs maar hebben voorgedaan. Bovendien hebben sommige van de vectoren zich al lang in Noord-Europa gevestigd.


Zandvliegen, die onder andere honden met leishmaniasis kunnen infecteren, zijn nu ook inheems in Nederland. Hetzelfde geldt voor de bruine teek als drager van ziekten zoals ehrlichiose en voor de alluviale teek, die bijvoorbeeld Babesiose-pathogenen op uw hond kan overbrengen.


Bij de meeste mediterrane ziekten kan het besmettingsrisico nog steeds aanzienlijk lager zijn dan bijvoorbeeld in Italië. Het kan echter niet door de hand worden ontkend. En uiterlijk als het gaat om de ziekte van Lyme of Giardia wordt al snel duidelijk hoe misleidend de term mediterrane ziekten is.

Mediterrane ziekten bij honden: mogelijkheden tot preventie

Volledige bescherming tegen besmetting met mediterrane ziekten kan in de praktijk nauwelijks worden bereikt. Er zijn echter een aantal maatregelen die u kunt nemen om het risico voor uw hond zoveel mogelijk te beperken.


Voorkomen is in de eerste plaats voorkomen dat uw hond wordt gebeten door zandvliegen of teken. Dat betekent in de eerste plaats dat u, indien mogelijk, risicogebieden met uw viervoeter moet vermijden.


Na het wandelen, zoek uw hond grondig op teken en verwijder ze onmiddellijk. Dit geldt zowel voor uw vakantie in Zuid-Europa als in het warme seizoen in Nederland.


Daarnaast raden wij Bellfor ZEComplete Spray en Koekjes aan om te voorkomen dat teken of muggen uw hond vanaf het begin kunnen infecteren. Bellfor ZEComplete bevat insectenvet en een aantal oliën met een hoog gehalte aan laurinezuur.


Studies hebben aangetoond dat laurinezuur een afschrikkende werking heeft op parasieten zoals teken. Met Bellfor ZEComplete kunt u uw hond op natuurlijke wijze beschermen tegen muggen- of tekenbeten, en dus tegen besmetting met mediterrane ziekten.

Ziekteverschijnselen serieus nemen

Een effectieve bescherming tegen teken en muggen is belangrijk voor de preventie van mediterrane ziekten. Er is echter nog steeds een risico. Daarom moet u eventuele symptomen serieus nemen en aarzel niet om bij twijfel een dierenarts te raadplegen.


Want hoe eerder een mediterrane ziekte bij uw hond wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe groter de kans dat de infectie met succes kan worden behandeld.

Behandeling van diarree veroorzaakt door mediterrane ziekten

Bij sommige mediterrane ziekten, zoals leishmaniasis, is diarree ook een van de symptomen. Naast veterinaire behandeling kan het daarom nuttig zijn om de symptomen te bestrijden met Bellfor Gastro Relax.


Gastro Relax is een natuurlijk voedingssupplement dat we samen met dierenartsen hebben ontwikkeld om diarree bij honden tegen te gaan. Het is zeer effectief en heeft een uitstekende verteerbaarheid.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

20.92 EUR
104.62 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.92 EUR
83.7 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
130.84 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive