info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondenkragen: dit moet u weten

Halskrausen für Hunde

Er bestaat waarschijnlijk geen hond, die niet ooit een hondenkraag nodig heeft gehad. Deze dient als bescherming tegen het likken, waarmee u vermijdt dat uw viervoeter aanwezige wonden verder open likt of open bijt. 


Natuurlijk zal uw hond allesbehalve enthousiast zijn als u hem een hondenkraag omdoet. Waarom het soms toch niet anders kan en welke soorten kragen er voor honden zijn, leggen wij hieronder uit. 

Wat is een hondenkraag?

Een hondenkraag is een grote beschermkap, die om de hals gedaan wordt. Meestal heeft deze de vorm van een trechter, die in de richting van de kop breder wordt. 


De speciale vorm zorgt ervoor, dat het voor de hond praktisch onmogelijk wordt, om zich te likken of zichzelf te bijten. 

Wanneer uw hond een hondenkraag nodig heeft

Er bestaan veel situaties waarin een hond een kap om moet. Daaronder vallen bijvoorbeeld nieuwe wonden na een operatie of verwondingen die uw hond bij conflicten met soortgenoten of in een andere situaties is opgelopen.  


Ook bij verwondingen aan de ogen, in het geval van hotspots die uw hond mogelijkerwijs door een schimmelinfectie heeft gekregen of bij blijkbaar onschadelijke schaafwonden of door allergieën veroorzaakte jeuk kan het omdoen van een hondenkraag onmisbaar blijken. 


Want zodra het vreselijk begint te jeuken, valt niet te verhinderen dat de hond de jeuk met likken en bijten tegengaat. Vooral bij chirurgische hechtingen kan dat zeer snel dodelijke gevolgen hebben. 


Ook als u een slecht geweten heeft en uw hond u spijt laat krijgen als u de krap bij hem om doet, komt u er soms niet onderuit om zo’n hondenkraag te gebruiken. 

Verschillende soorten hondenkragen in één overzicht: 

Er bestaan verschillende soorten hondenkragen waaruit u voor uw hond kunt kiezen. Bij de aankoop ervan moet u er in eerste instantie natuurlijk op letten, dat de beschermkraag van uw keuze zijn taak als beschermkap optimaal vervult. Afgezien daarvan moet de kraag uw hond natuurlijk ook goed passen en niet al te oncomfortabel zijn.  


De volgende hondenkragen behoren tot de keuze:

  • Hondenkragen in trechtervorm bestaan meestal uit plastic en vormen een zeer effectieve bescherming tegen likken. 
  • Naast de klassieke trechters van hard plastic zijn er ook hondenkragen in de vorm van een grote beschermkraag, die door hun meestal buigzame materialen echter niet altijd betrouwbare bescherming bieden. 
  • Hondenkappen die je in de passende grootte op kunt blazen kunnen eveneens een alternatief zijn, die niet alle lichaamsdelen beschermt. 
  • Hondenkragen met een kokervorm hebben een stijve buis, waardoor de beweeglijkheid van de hondenhals aanzienlijk beperkt wordt, zonder dat de oren en ogen worden aangetast. 

Hondenkragen in trechtervorm zijn voor uw hond doorgaans het meest ongemakkelijk en verontrustend. Tegelijkertijd bieden ze over het algemeen echter ook de meest doeltreffende bescherming tegen likken, waar u in sommige situaties niet aan kunt ontkomen. Tegenwoordig zijn dergelijke hondenkragen in toenemende mate ook in iets aangenamere materialen verkrijgbaar, wat het draagcomfort op zijn minst een beetje kan verhogen.  

Waarom honden halskragen niet graag dragen

Als u uw hond een hondenkraag omdoet, zal uw viervoeter daar doorgaans allesbehalve enthousiast van worden. Dat komt niet alleen doordat het dragen van een hondenkraag oncomfortabel is, maar ook door de reeks van lichamelijke beperkingen, die eraan verbonden is.  


De hondenkraag beperkt het zicht van uw viervoeter namelijk en zorgt er bovendien voor dat geluiden ernstig versterkt worden, zonder dat uw hond ze goed kan lokaliseren.


Het is daarom niet ongebruikelijk, dat honden met een hondenkraag erg onzeker zijn en tegen meubels of deurkozijnen stoten. Dat is natuurlijk allemaal zeer onaangenaam voor uw viervoeter, zodat het niet wonderbaarlijk is, dat hij het u bij het omdoen van de kraag kwalijk neemt. 


Hoe u uw hond het dragen van een hondenkraag aanwent


Als hondenbezitter weet u natuurlijk waarom u uw hond een hondenkraag omdoet en dat het uitsluitend voor het welzijn van uw viervoeter gebeurt. Uw hond weet dat echter niet en zal mogelijkerwijs ontstelt reageren, als u hem de hondenkraag voor de eerste keer omdoet. 


Het feit dat uw viervoeter door de jeuk sowieso al gestrest is, maakt het allemaal natuurlijk niet beter. U zult daarom enig geduld moeten hebben om op zijn minst een zekere mate van acceptatie te bereiken. 


Uitgebreide lofprijzingen en wat liefde kunnen daarbij ook helpen, net als het gebruik van bijzonder smakelijke traktaties. Want als uw viervoeter leert, dat hij elke keer met een lekkere traktatie beloond wordt, kunt u zijn afkeer tegen de storende hondenkraag op zijn minst half onder controle krijgen. 


Gezonde hondensnacks van Bellfor

Als u geschikte traktaties zoekt, waarmee u uw hond niet alleen voor het dragen van zijn hondenkraag kunt belonen, vindt u in ons assortiment een groot aanbod aan hoogwaardige hondensnacks. 


Onze snacks voor honden bestaan uitsluitend uit natuurlijke bestanddelen. Ze bevatten geen graan, noch kunstmatige toevoegingen, zodat ze zich perfect als smakelijke en gezonde beloning voor uw viervoeter lenen. 


Hier vindt u onze hondensnacks.

Hondenkragen vormen geen blijvende oplossing 

Ook al valt het gebruik van een hondenkraag soms helaas niet te vermijden, toch gaat het bij dergelijke hondenkappen niet om een blijvende oplossing. 


Door allergie of ziekte veroorzaakte jeuk laat zich met een bescherming tegen het likken niet verhelpen. In plaats daarvan moet u voor een adequate behandeling van de klachten zorgen, zodat uw hond zijn ongeliefde hondenkraag zo snel mogelijk weer af kan doen. 


Dat geldt ook, als het overmatige krabben en bijten tot een gedragsstoornis terug te leiden valt. In dat geval kan een ervaren hondentrainer u mogelijk helpen. 


Kunnen honden met behulp van de hondenkraag worden opgevoed?

Op het internet valt soms te lezen, dat een hondenkraag niet alleen in het geval van verwondingen zinvol is, maar er daarnaast ook bij kan helpen, om de hond ongewenst gedrag af te leren. 


Natuurlijk is een hondenkraag daar niet voor bedoeld en heeft een dergelijke aanpak naar onze mening bij het opvoeden van de hond niets te zoeken. Gezien de grote beperkingen die het dragen van een hondenkraag voor uw viervoeter met zich meebrengt, zou u de hondenkap altijd alleen moeten gebruiken, als het de gezondheid van uw hond bevordert.


Onze conclusie rondom het onderwerp hondenkragen 

Zoals u ziet is een hondenkraag bij honden die recent geopereerd zijn of aan sterke jeuk lijden, vaak onmisbaar om de viervoeter tegen zelf veroorzaakte verwondingen te beschermen. 


Aangezien zo’n hondenkraag behoorlijk oncomfortabel en storend is, heeft u bij het omdoen van de hondenkraag vermoedelijk wat geduld nodig. Het inzetten van een of andere hondentraktatie als motivatiehulp mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Met hondensnacks van Bellfor kiest u voor dit doel voor hoogwaardige traktaties uit natuurlijke bestanddelen. 

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
7.32 EUR
146.33 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive