info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hoe u een hond constant blaffen afleert

Blaffen is een van de gebruikelijke manieren waarom honden hun stem laten horen. Het is daarom zeer normaal, als uw viervoeter zich op deze manier kenbaar maakt. Neigen honden er echter naar om constant te blaffen, dan kan dat zeker lastig zijn en ook problemen met geërgerde buren veroorzaken.


Waarom honden blaffen en hoe u uw viervoeter constant blaffen afleert, leggen we hieronder uit.

Waarom honden blaffen 

In principe moet u zich ervan bewust zijn, dat honden niet zomaar blaffen. Uw viervoeter wil u niet irriteren, maar u iets vertellen. Want blaffen behoort eenvoudigweg tot de hondentaal en kan er bijvoorbeeld toe dienen om u te begroeten of u op een vermeende indringer te wijzen.


Als uw hond echter continu blaft, gaat het daarbij niet meer om normaal gedrag. Op een gegeven moment moet u het wat beter bestuderen en proberen om te achterhalen wat de oorzaak is dat uw hond veelvuldig blaft.  

Onder de mogelijke redenen voor constant blaffen bij honden vallen met name:

  • Onzekerheid
  • Verveling en frustratie
  • Pijn

Onzekere honden blaffen

Als een hond zich in het dagelijks leven onzeker of angstig voelt, is het zeer waarschijnlijk dat hij door zijn nervositeit meer blaft. Wees u ervan bewust dat u ervoor verantwoordelijk bent, als uw hond onzeker is. Om uw viervoeter zekerheid te bieden, moet u er onder andere op letten, dat u zelf ontspannen blijft, zodat de hond niet het gevoel heeft dat u eveneens nerveus bent.

Gefrustreerde en verveelde honden blaffen

Naast onzekerheid kunnen ook frustratie en verveling ertoe leiden, dat honden overmatig blaffen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn, als u zich niet voldoende om uw hond bekommert en te weinig met hem uitgaat. In dit geval probeert uw hond simpelweg uw aandacht te krijgen door te blaffen en u ertoe aan te zetten om u met hem bezig te houden.


Pijn als oorzaak voor blaffende honden

Soms kan het ook voorkomen, dat honden veelvuldig blaffen, omdat ze aan een lichamelijke klacht zoals pijn lijden. Het kan dan zeker zinvol zijn, om met uw viervoeter bij een dierenarts langs te gaan. Deze kan de hond onderzoeken en zo nodig geschikte behandelingsmaatregelen toepassen.


In dit geval hoeft u uw luide hond het aanhoudende blaffen doorgaans niet af te leren, aangezien het normaal gesproken vanzelf ophoudt, als de gezondheidsproblemen verholpen zijn.

Hoe u een hond constant blaffen afleert

Hoe vaak blaffen honden normaal gesproken?

Niet alle honden zijn hetzelfde. Terwijl sommige viervoeter bij elke gelegenheid beginnen te blaffen, uiten anderen zich enkel in uitzonderingsgevallen op deze manier. Naast individuele verschillen speelt in deze context ook het betreffende hondenras een grote rol.

De volgende honden blaffen bijvoorbeeld van nature relatief veel: 

Als uw hond veelvuldig blaft, kan dit gedrag zeker met zijn ras te maken hebben. Hij zal echter hoe dan ook moeten stoppen, als u hem daartoe het commando geeft. Is dat niet het geval, dan kunt u ervan uitgaan dat een van de genoemde redenen de oorzaak voor het veelvuldig blaffen van uw hond is.


Zo leert u een hond af om constant te blaffen

Als u een hond zijn constante geblaf af wil leren, moet u natuurlijk uitvinden, wat de oorzaken ervan zijn. Let u er daarbij in eerste instantie eens op, wanneer uw viervoeter begint te blaffen, om dat dan met gerichte maatregelen tegen te gaan.


Als uw hond bijvoorbeeld altijd blaft, zodra u zonder hem het huis verlaat, kunt u er doorgaans vanuit gaan, dat uw viervoeter absoluut meer aandacht en bezigheden nodig heeft.


Zelfs bij vermeende schoothondjes is het niet voldoende, als u enkel simpelweg kort met hem wandelt. In plaats daarvan zult u er blijvend op moeten letten, dat u uw viervoeter overeenkomstig diens behoeften uitlaat. Als u daarin slaagt, zal u uw hond ook kunnen afleren om te blaffen.


Geschikte bezigheidsmogelijkheden voor elke hond  

Natuurlijk hoeft u uw hond niet de hele dag te vermaken, om hem het blaffen uit verveling af te leren. Naast toereikend lange wandelingen, waarbij uw viervoeter de omgeving kan verkennen, moet u echter op zijn minst ook bezigheden als zoekspelletjes en apporteren aanbieden, om uw viervoeter te vermaken.


Bij sommige hondenrassen is het echter niet voldoende om verveling en onderpresteren te vermijden. Het kan daarom zeker zinvol zijn, om daarnaast voor hondensport te kiezen. Afhankelijk van het ras en de voorkeuren van de hond behoren disciplines als obedience, canicross, agility, dogdancing en mantrailing tot de mogelijkheden.


Des te beter u het aanbod van bezigheden aanpast aan de behoeften van uw viervoeter, des te sneller leert uw hond het constante blaffen af.


Onzekere honden afleren te blaffen

Wordt het blaffen bij uw hond niet door verveling, maar door onzekerheid veroorzaakt, dan moet u andere maatregelen nemen om hem het gekef af te leren.


In dit geval gaat het er in eerste instantie om, ervoor te zorgen dat uw hond in het dagelijks leven minder onzeker wordt. Om dit te laten slagen, moet u vooral aan uw relatie met hem werken en uw viervoeter laten zien, dat hij u kan vertrouwen.


Wees u ervan bewust, dat u geduld moet hebben, om de onzekerheid bij uw hond weg te nemen. Wees daarom niet boos, als hij het blaffen niet binnen enkele dagen heeft afgeleerd.


Neem het voortouw

Als u een hond zijn constante geblaf wilt afleren, is het belangrijk dat u leert om de leiding te nemen en zelfverzekerdheid uit te stralen. Blaft uw hond bijvoorbeeld vooral naar bezoekers als zij uw huis betreden, dan moet u dit gedrag vooral niet met aaien en geruststellende woorden bevestigen. Stuur hem in plaats daarvan naar zijn plaats en open de deur in uw eentje. Op die manier laat u het dier zien, dat u de situatie onder controle heeft en zijn geblaf niet noodzakelijk is.


Hetzelfde geldt bij het uitlaten. Ook hier is het belangrijk, dat u de hond de leiding niet over laat nemen en u bij ontmoetingen met andere mensen of honden zo kalm mogelijk blijft. Want als u in deze situaties hectisch reageert en uw hond snel probeert weg te slepen, moet u niet verrast zijn als ook uw viervoeter nerveus wordt en begint te blaffen.

Goed gedrag passend belonen 

Natuurlijk is het bij het afleren van ongewenst gedrag zoals continu blaffen belangrijk, dat u de hond voor goed gedrag beloont. Is uw viervoeter bijvoorbeeld braaf op zijn plek gebleven, terwijl u het bezoek binnengelaten heeft, dan heeft hij daarvoor natuurlijk een beloning verdiend.


Met hondensnacks van Bellfor kiest u daarom voor geschikte traktaties, waarmee u uw viervoeter op gezonde wijze kunt motiveren. Probeer het uit. Wij weten zeker, dat er ook voor uw hond iets passends in ons assortiment zit.


Hier vindt u de hondensnacks van Bellfor.


Honden hebben vaste dagelijkse routines nodig

Voor het welbevinden van uw hond is het zeer belangrijk, dat u uw viervoeter zoveel mogelijk vaste dagelijkse routines biedt. Let erop dat wandelingen, gezamenlijke spelletjes en maaltijden idealiter elke dag op gelijke tijden plaatsvinden.


Met deze vaste gewoonten geeft u uw viervoeter meer zekerheid en verzekert u hem er bovendien van, dat u zijn leider bent. Dat helpt u er ook niet in de laatste plaats bij, om uw hond het constante blaffen af te leren.


Honden afleren te blaffen – onze conclusie

Zoals u ziet, zijn er verschillende oorzaken mogelijk waardoor uw hond veelvoudig blaft. Als u de precieze oorzaak bepaalt en gericht verhelpt, kunt u uw hond het constante blaffen met wat geduld meestal zeer goed afleren.


Met name onervaren hondeneigenaren moeten bij optredende problemen niet aarzelen en zo nodig een professionele hondentrainer inschakelen. Deze kan hen waardevolle tips geven en hen erbij helpen, het blaffen van de hond onder controle te krijgen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
6.06 EUR
60.61 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive