info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Gezelschapshondentest: belangrijke Basis voor Sport- en Nutshonden

Gezelschapshondentest

De hond wordt beschouwd als de beste vriend van de mens. Echter, hoezeer de meeste hondeneigenaren het op dit punt ook met elkaar eens zijn, de motieven voor het kopen van een hond zijn verschillend.


Terwijl sommigen gewoon een betrouwbare metgezel wensen voor het dagelijkse leven, kunnen anderen verwachten dat hun hond huis en tuin bewaakt of dat hij blinkt door prestaties in de hondensport.


Afhankelijk van het toekomstige gebruiksdoel kan het daarom noodzakelijk zijn dat uw viervoeter een zogenaamde gezelschapshondentest doorstaat, waarbij hij met name zijn gehoorzaamheid en onberispelijk gedrag in het openbaar moet bewijzen.


Hoe de gezelschapshondentest verloopt en aan welke eisen u moet voldoen voor deelname, leert u in het volgende. Daarnaast zullen we uitleggen waarom het bijzonder belangrijk is voor gezelschapshonden en sporthonden om gevoed te worden volgens hun behoeften.

Zin en doel van het onderzoek van de gezelschapshond

Het doel van de gezelschapshondentest is vooral het testen van de alledaagse geschiktheid van de viervoeter. In het kader van de test worden de gehoorzaamheid, de sociale compatibiliteit, de onpartijdigheid en de verkeersveiligheid van uw hond getest.


De gezelschapshondentest is in principe een soort basistraining waarop verdere tests worden gebaseerd. Daarnaast is het in veel hondensporten, zoals gehoorzaamheid en agility, een voorwaarde om deel te mogen nemen aan wedstrijden.

Eisen voor de deelname aan het gezelschapshondenexamen

Als u met uw hond een gezelschapshondentest wilt doen, moet u aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet je viervoeter minstens 15 maanden oud zijn. Daarnaast moet u lid zijn van een vereniging die is aangesloten bij de VDH en moet de identiteit van uw hond worden aangetoond met een microchip of tatoeage.


Daarnaast moet u bewijzen dat u alle belangrijke basisprincipes in de omgang met uw hond onder de knie heeft door een vaardigheidstest af te leggen voordat u het examen voor gezelschapshonden aflegt. Alleen dan kunnen jij en je viervoeter deelnemen aan het eigenlijke examen.

De volgende leden van de VDH komen in aanmerking om het gezelschapshondenexamen af te leggen:

 • Dobermann club e.V.
 • Duitse Malinois Club e.V.
 • Boxer Club e.V.
 • Algemene Duitse Rottweiler Club (ADRK) e.V.
 • Duitse hondensportvereniging (dhv) e.V.
 • Duitse Bouvier Club van 1977 e.V.
 • Duitse Vereniging van Nuttige Hondensportclubs (DVG) e.V.
 • Club voor Terriers e.V.
 • Pinscher Schnauzer Club e.V.
 • International Boxer Club e.V.
 • Duitse Herdershondenbond RSV2000 e.V.
 • Rasfokclub voor Hovawarthonden e.V.
 • Vereniging voor Duitse Herdershonden (SV) e.V.

Bewijs van deskundigheid en onpartijdigheidstoetsing

Bewijs van deskundigheid en onpartijdigheidstoetsing

De gezelschapshondentest wordt uitgevoerd volgens vaste regels en begint met het bovengenoemde getuigschrift van vakbekwaamheid. Als u dit elders al heeft moeten verstrekken, is dit deel weggelaten. Omdat het voldoende is om de expertisetest één keer te doorstaan.


Het punt is dat je, vooral door het beantwoorden van meerkeuzevragen, moet laten zien of je de theoretische kennis hebt om een hond te houden en of je bijvoorbeeld bekend bent met het gedrag van het dier en de wettelijke voorschriften. De kennistest wordt als geslaagd beschouwd als u ten minste 70 procent van alle vragen correct heeft kunnen beantwoorden. 


Uw hond moet dan een onpartijdigheidstest afleggen. Deze karaktertest gaat over je viervoeter die zich vreedzaam gedraagt tegenover mensen en andere honden van dezelfde soort. Honden die angstig of agressief reageren op contact met de examinator worden gediskwalificeerd en mogen niet deelnemen aan de eigenlijke gezelschapshondentest.

Procedure en inhoud van de gezelschapshondentest

De eigenlijke gezelschapshondentest bestaat uit twee delen. Het eerste deel van het examen vindt plaats op een oefenterrein, terwijl het tweede deel in het openbaar moet worden afgelegd. Het gebruik van hulpmiddelen zoals speelgoed of traktaties voor de hond is verboden tijdens de begeleidingshondentest, evenals het gebruik van een halsband met spijkers. 

Gezelschapshondentest deel 1: de ondergeschiktheid

In het eerste deel van de gezelschapshondentest moet uw viervoeter op het trainingsveld laten zien dat hij met of zonder riem naast u loopt en zonder problemen naar u luistert. Voor het ondergeschiktheidsdeel is er een vast schema. 

In dit deel van de gezelschapshondentest moet uw hond de volgende oefeningen doorlopen:

 • De leiband afhandeling
 • Volgen zonder riem
 • De zittende oefening
 • Depositie in combinatie met aanpak
 • Onder afleiding

Gezelschapshondentest Deel 2: test in het verkeer

Als je viervoeter het eerste deel heeft gedaan, is de volgende stap om zich buiten het trainingsveld te presenteren. Het belangrijkste doel van dit deel van de gezelschapshondentest is ervoor te zorgen dat uw hond onder reële omstandigheden naar u luistert en geen gevaar vormt voor andere weggebruikers.

Dit deel van de Begeleidende Hondentest bestaat uit de volgende oefeningen:

 • Een groep mensen ontmoeten
 • Ontmoeting met fietsers
 • Ontmoeting met auto's
 • Ontmoeting met inline skaters of joggers
 • Ontmoeting met soortgenoten
 • Gedrag ten opzichte van dieren en bij het kortstondig alleen laten van de aangelijnde hond in het openbaar

De juiste motivatie bij de training voor de gezelschapshondentest

Natuurlijk moet u uw hond voorbereiden op de gezelschapshondentest door te oefenen. Immers, geen enkele viervoeter is van nature in staat om bijvoorbeeld te gaan liggen, alleen maar omdat je hem daar ineens om vraagt.


Let er bij het trainen altijd op dat u uw hond niet te veel onder druk zet en vergeet niet om hem uitgebreid te prijzen, ook al heeft hij maar een klein beetje succes geboekt. Op deze manier zal hij genieten van de training en zal hij veel sneller begrijpen wat je van hem verwacht.


Natuurlijk mag een kleine behandeling als een motiverende hulp niet ontbreken tijdens de opleiding. Wij raden u aan om voor dit doel te vertrouwen op gezonde hondensnacks, zoals onze graanvrije zachte snacks. Dankzij de natuurlijke ingrediënten en een hoog vleesgehalte zijn deze smakelijke traktaties ideaal als een soortspecifieke en gezonde beloning voor honden.

Begeleidende hond testen en een dieet dat voldoet aan de behoeften van de hond

Fysiek actieve viervoeters zoals dienst- of sporthonden hebben speciale voedingsbehoeften. Ze hebben onder andere een verhoogde energiebehoefte die ze met voedsel moeten dekken.


Wij raden aan om fysiek actieve honden te voeden met Bellfor Premium PUR Aktiv. Dit glutenvrije droogvoer bevat alleen natuurlijke ingrediënten en heeft een bijzonder hoog vlees- en visgehalte. 


Bovendien voorziet het uw actieve viervoeter van licht verteerbare koolhydraten uit maïs en rijst, die dienen als een waardevolle bron van energie tijdens de training of het werk.

Fysiek actieve honden hebben een hogere eiwitbehoefte

Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw actieve hond voldoende eiwitten binnenkrijgt. Om dit te garanderen, raden wij u aan het dieet van uw viervoeter aan te vullen met Bellfor Fitness Poeder.


Dit natuurlijke voedingssupplement op basis van insecteneiwit, chiazaden en gedroogde bananen voorziet uw hond van alle essentiële aminozuren en belangrijke vitaminen en mineralen. Bellfor Fitness Poeder is daarom bij uitstek geschikt om uw hond te ondersteunen bij de voorbereiding op de gezelschapshondentest en alle toekomstige fysieke uitdagingen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive