info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Waarom likt mijn hond voortdurend aan zijn poten?

Het is niet ongebruikelijk en in de eerste plaats ook geen reden tot zorg, als een hond aan zijn poten likt. Treedt dit gedrag echter veelvuldig op, dan moet u dit in geen geval negeren. Want ten eerste kan het likken aan de poten op gezondheidsproblemen duiden en ten tweede kan daardoor aanvullend letsel aan de poten van de viervoeter ontstaan.   


Welke oorzaken het kan hebben als uw hond continu aan zijn poten likt en wat u ertegen kunt doen, leggen wij hieronder uit. 

Hond likt aan zijn poten door grasmijten 

Grasmijten leven in eerste instantie in gras. Hun larven kunnen dieren zoals honden infecteren, wat bij betreffende viervoeters in het bijzonder tot een sterke jeuk leidt. Aangezien de lastige parasieten zich onder andere ook graag tussen de tenen vestigen, komt het niet zelden voor dat honden door een besmetting met grasmijt aan hun poten likken.  

Tip van Bellfor-experts tegen grasmijten

Hoewel grasmijten in vergelijking met veel andere mijtsoorten relatief onschuldig zijn en voor zover we weten ook geen ziekten overdragen, is de door hen veroorzaakte jeuk zeer onaangenaam. 

Om een besmetting in de zomermaanden te voorkomen, bevelen wij het gebruik van Bellfor anti-grasmijten spray aan, dat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten bestaat en bijzonder mild voor de huid is. 

Hond likt aan zijn poten door vreemde deeltjes 

In tegenstelling tot u draagt uw hond geen schoenen. Daardoor kan het dus zeker gebeuren, dat een klein voorwerp de huid van zijn poten doorboort en het daar pijn en jeuk veroorzaakt. 


In dit geval zal uw viervoeter natuurlijk proberen om het vreemde dingetje of de daardoor veroorzaakte klachten aan zijn poten, te verhelpen. Als uw hond na het uitlaten plotseling opvallend veel aan zijn poten likt, is het daarom zinvol, er een blik op te werpen.  


In de meeste gevallen laat het betreffende vreemde deeltje zich probleemloos met een pincet verwijderen. Als u zich hier onzeker over voelt, kunt u natuurlijk ook een dierenarts om hulp vragen. 

Langharige honden die aan de poten likken

Bij honden met een lange vacht is de verzorging van de lange haren vaak vrij complex. De ervaring leert dat veel hondeneigenaren de haren op de poten van hun honden verwaarlozen, waardoor deze soms kunnen gaan vilten. 


Dit kan zeker tot ontstekingen en pijn leiden, wat dan onder andere merkbaar wordt doordat de hond voortdurend aan zijn poten likt. Om dat bij langharige viervoeters te vermijden, moet u de vacht bij zijn poten van tijd tot tijd inkorten. 

Hond met gistinfectie likt aan zijn poten 

Het is zeer normaal, dat op de huid van honden kleine hoeveelheden van de gist Malassezia pachydermatis voorkomen. Zolang het immuunsysteem van uw viervoeter intact is, veroorzaakt dat geen problemen. Bij verzwakte dieren kan het echter voorkomen, dat de gist excessief vermenigvuldigd en onder andere oorontstekingen en jeuk aan de poten veroorzaakt. 


Als u het vermoeden heeft, dat uw hond vanwege een gistinfectie aan zijn poten likt, moet u een dierenarts raadplegen. Deze kan naar de mogelijke oorzaken zoeken en u bij de behandeling van de klachten helpen. 

Warum leckt sich mein Hund ständig die Pfoten


Naast gisten kunnen soms ook zeer besmettelijke huidschimmels bij honden voor de jeuk aan de poten verantwoordelijk zijn. Tot de typische tekenen behoren naast jeuk ook ronde, kale plekken. Aangezien schimmelsporen ook op mensen kunnen worden overgedragen, is een tijdige en nauwgezette behandeling in dit geval bijzonder belangrijk.   

Een schimmelinfectie kan door voedingsintoleranties worden bevorderd

Uit ervaring blijkt dat voedingsintoleranties bij honden een schimmelinfectie kunnen bevorderen. In dit geval bevelen wij een overstap op ons hypoallergene hondenvoer op insectenbasis aan. In combinatie met een voedingssupplement met Bellfor Nierenkraft (Nierenkracht) zijn de klachten en daarmee ook het daardoor veroorzaakte likken aan de poten, op deze manier snel onder controle te krijgen.

Psychische problemen als oorzaak voor het likken aan de poten 

Gezondheidsproblemen zijn er niet altijd voor verantwoordelijk, dat een hond zich voortdurend aan de poten likt. Soms kan de oorzaak hiervan ook overmatige stress of nervositeit zijn. 


Probeer onnodige stress in het dagelijkse leven van uw viervoeter te vermijden. Meestal neemt dan ook nerveus gedrag zoals het excessief likken van de poten snel af. In hardnekkige gevallen kan een hondentrainer zo nodig helpen.  

Natuurlijke verzorging van de poten met Bellfor

Vooral intensieve trainingen bij hondensporten zoals canicross, evenals natheid, kou en strooizout in de winter kunnen de poten van uw hond zwaar belasten. Dat kan niet in de laatste plaats ook merkbaar worden doordat de hond continu aan zijn poten likt. 


Om problemen zoals barstjes en droge huid tegen te gaan, is een adequate verzorging van hondenpoten bij sporthonden en in de winter bijzonder belangrijk. 


Naast een regelmatige reiniging raden wij u voor dit doel aan om voor onze beschermende zalf voor poten te kiezen. Bellfor Pfotenschutz Salbe (beschermende zalf voor poten) bevat zorgvuldig geselecteerde, natuurlijke ingrediënten, zoals bijvoorbeeld insectenvet, bijenwas en cacaoboter. 


Dankzij zijn zorgvuldig afgestemde samenstelling leent het hoogwaardige verzorgingsproduct zich er perfect voor om de poten van uw hond op milde wijze en toch effectief te verzorgen, zodat uw viervoeter goed te voet zal blijven. 

Conclusie: Aan de poten likken kan bij honden veel oorzaken hebben 

Zoals u ziet, kan het door talrijke oorzaken voorkomen, dat honden meer aan hun poten likken. Als eigenaar moet u daar zo mogelijk tijdig iets tegen ondernemen. Het is tenslotte geen zeldzaamheid, dat de oorzaak een onaangenaam gezondheidsprobleem is. 


Afgezien daarvan leidt het excessief likken aan de poten vroeg of laat vaak tot huidverwondingen, die het probleem nog extra versterken. In sommige situaties kan het daarom zeker zinvol zijn, voor de duur van de behandeling een bescherming tegen het likken, zoals bijvoorbeeld een hondenkraag, te gebruiken. 

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
184.8 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
20.92 EUR
83.7 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive