info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Ringwormschimmel: Dermatofytose bij Honden en Mensen

Ringworm betekent niet een wormhouder, maar een infectie met een huidschimmel (dermatofytose). De term ringworm verwijst naar de typische ringvormige huidveranderingen die door de schimmel worden veroorzaakt.


Hoe een infectie met een huidschimmel ontstaat en wat nodig is voor een succesvolle behandeling van uw hond wordt hieronder uitgelegd.

Ontwikkeling van dermatofytose en het in gevaar brengen van de mens

Ringwormschimmel

Dermatofyten kunnen worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Deze omvatten Trichophyton verrucosum, Trichophyton mentagrofyten en Microsporum canis. Met name dit laatste komt in Europa veel voor en is verantwoordelijk voor een groot aantal schimmelinfecties in de huid.


De schimmelsporen kunnen het lichaam van de hond binnendringen via een besmette gastheer en de omgeving. Ze dringen via kleine scheurtjes in de huid van het dier door, vormen daar wortels en verspreiden zich naar de huid en het haar.


Dit kan leiden tot jeuk, allergische reacties, ontstekingen en haaruitval. Na een tijdje begint de huidschimmel zich te vermenigvuldigen en produceert grote hoeveelheden nieuwe sporen, die op hun beurt andere gastheren kunnen aanvallen.


Deze schimmels kunnen zowel dieren en honden als mensen infecteren. Om infecties te voorkomen, moeten eigenaren daarom voorzichtig zijn bij het hanteren van honden die door huidschimmel zijn aangetast.

Symptomen van dermatofytose bij honden

Of en in welke mate een besmette hond symptomen vertoont kan niet van tevoren worden gezegd. Dit komt omdat sommige schimmelinfecties asymptomatisch zijn. Dit betekent dat een aangetaste hond geen herkenbare symptomen heeft. Toch kan het de huidschimmel overbrengen op andere viervoeters of mensen.

Als er echter symptomen optreden, wordt de dermatofytose meestal merkbaar door de volgende tekenen:

De gebieden die door de schimmelplaag worden getroffen, zijn meestal scherp afgebakend. Door de hevige jeuk die dermatofytose kan veroorzaken, krabben de aangetaste honden vaker. Dit leidt vaak tot open en ontstoken plekken op de huid.


Huidschimmel kan overal in het lichaam voorkomen. In de regel is de schimmelinfectie in eerste instantie gelokaliseerd. Vooral het krabben zorgt er echter voor dat de sporen en daarmee de schimmelinfectie zich in de loop van de tijd steeds meer verspreid.

Diagnose van dermatofytose bij honden

Diagnose van dermatofytose bij honden

Aangezien de symptomen die optreden bij dermatofytose ook op tal van andere huidziekten kunnen wijzen, is een diagnose niet gemakkelijk mogelijk. Als u veranderingen in de huid van uw hond opmerkt, kunt u er niet omheen dat uw viervoeter door een dierenarts wordt onderzocht.


De dierenarts heeft hiervoor verschillende methoden tot zijn beschikking. Hij kan bijvoorbeeld een biopsie van de huid uitvoeren en het weefselmonster onderzoeken dat op een schimmelinfectie is genomen. Daarnaast kan hij met een microscoop de haarwortels van de viervoeter onderzoeken om na te gaan of ze een schimmelinfectie hebben.


Door het creëren van een schimmelkweek kan hij ook bepalen welke huidschimmel aanwezig is. Bovendien kunnen in ieder geval sommige huidschimmeltypes zeer snel worden gediagnosticeerd met behulp van de Woodslamp. In het algemeen blijkt deze procedure echter niet altijd betrouwbaar te zijn.


Afhankelijk van het type huidschimmel en de gebruikte onderzoeksmethoden kan het in sommige gevallen even duren voordat de dermatofytose bij honden zonder twijfel is vastgesteld. Het is dus mogelijk dat u geduld moet hebben.

Behandeling van schimmelaantasting bij honden

Vroegtijdige behandeling van dermatofytose is zeer belangrijk om te voorkomen dat het zich verspreidt en verspreidt naar andere dieren en mensen.


Hiervoor moet het lichaam van de hond extern uitgebreid worden behandeld met medicijnen of gewassen. Op deze manier kunnen geïnfecteerde huidschilfers en haar worden verwijderd.


Bovendien krijgt de viervoeter antimycotica tegen de schimmelaantasting, die hem als injectie of in de vorm van tabletten worden toegediend. Bovendien is het vaak aan te raden om de vacht van het dier in te korten om de penetratie van de uitwendig aangebrachte actieve bestanddelen te vergemakkelijken.

Het voorkomen van de overdracht van de huidschimmel

Dermatofyten zijn zeer besmettelijk. Om een nieuwe infectie van de hond en een overdracht op andere dieren en mensen te voorkomen, is een uitgebreide ontsmetting van het milieu van de viervoeter dan ook essentieel.


Alle kamers en voorwerpen zoals speelgoed, dekens of kussens waarmee de hond in contact komt, moeten parallel aan de behandeling van de schimmelplaag worden gereinigd en ontsmet met fungiciden.


Als deze maatregelen niet worden genomen, is de schimmel moeilijk onder controle te krijgen en verspreidt hij zich steeds weer.

Bellfor Immuun voor natuurlijk sterke verdediging

Het risico op een infectie en de ernst van de huidschimmelaantasting hangen in grote mate af van het immuunsysteem van de viervoeters. Vooral jonge dieren, maar ook oude en reeds verzwakte honden hebben vaak te kampen met dermatofytose.


Om het risico van een schimmelaantasting te verminderen of om de symptomen ervan te minimaliseren, is het zinvol om het immuunsysteem van de hond te versterken.


Probeer daarom overmatige stress te vermijden en zorg voor een passende voeding, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gezond hondenvoer van Bellfor.


Wij raden ook Bellfor Immun aan als een natuurlijk voedingssupplement. Bellfor Immuun is verkrijgbaar in poedervorm of als lekkere hondenkoekjes en voorziet uw viervoeter van een verscheidenheid aan waardevolle voedingsstoffen die zijn immuunsysteem kunnen helpen versterken.

Dermatofytose bij mens en hond - onze conclusie

Zoals u kunt zien, kunnen dermatofyten zeer vervelend zijn en een risico vormen, niet alleen voor honden maar ook voor mensen.


Als u vermoedt dat uw hond last heeft van huidschimmel, raden wij u aan om onmiddellijk actie te ondernemen. Omdat een snelle behandeling het ongemak van uw viervoeter vermindert en er tegelijkertijd voor zorgt dat u niet met hem besmet raakt.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive