info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Lipomen bij honden: symptomen en behandeling

Als u bij het aaien van uw hond een verdikking onder de huid opmerkt, is het mogelijk dat het om een zogenaamd lipoom gaat. In veel gevallen is dit volkomen onschadelijk en veroorzaakt het geen ongemak voor de hond. Het is echter ook mogelijk dat het vetgezwel door zijn omvang of door een verkleving met het omliggende weefsel tot problemen leidt.


In zeldzame gevallen kan het ook een kwaadaardig liposarcoom zijn. Daarom moet u de verdikking in ieder geval serieus nemen. Hoe u een lipoom bij uw hond herkent en wanneer het behandeld moet worden, leest u hieronder.

Lipomen bij honden - de belangrijkste feiten op een rijtje

  • Lipomen zijn goedaardige vetachtige gezwellen die zich bij honden onder de huid kunnen vormen.
  • In de meeste gevallen zijn lipomen onschadelijk voor honden en is behandeling vaak niet absoluut nodig.
  • Infiltratieve lipomen zijn vergroeid met het weefsel, wat op lange termijn kan leiden tot schade aan de spieren en pezen.
  • Als de vettumor de hond ongemak bezorgt, bijvoorbeeld door zijn grootte, kan hij operatief worden verwijderd.
  • In zeldzame gevallen kan het zogenaamd onschuldige lipoom ook een kwaadaardig liposarcoom zijn.

Lipomen bij honden: wat is het?

Een lipoom is een goedaardige tumor die vrij vaak bij honden voorkomt. Gewoonlijk wordt de vettumor ingekapseld van de rest van het weefsel en veroorzaakt hij geen ongemak.


Lipomen bij honden kunnen echter soms ook vergroeien met het omliggende weefsel en na verloop van tijd zeker tot stoornissen leiden. Dit wordt een infiltratief lipoom genoemd. Soms gaat het niet om een goedaardig lipoom maar om een kwaadaardig liposarcoom. Gelukkig is dat laatste de uitzondering.

Oorzaken van lipomen bij honden

De precieze oorzaak van lipoomvorming bij de hond is nog niet bekend. Er wordt echter aangenomen dat er een zekere genetische aanleg bestaat met betrekking tot de neiging tot vettige tumoren. Overigens komen lipomen vooral bij oudere honden voor. Vrouwelijke honden worden vaker getroffen dan mannelijke honden en zwaarlijvigheid lijkt ook een bepaalde risicofactor te zijn.

Symptomen van lipomen bij honden

Lipomen komen bij honden vooral voor in de borststreek, op de buik en op de poten. Ze zijn zacht en worden meestal per ongeluk ontdekt tijdens het aaien of verzorgen. Aangezien normale lipomen volledig zijn ingekapseld van het omliggende weefsel, kunnen ze gemakkelijk met de vingers onder de huid worden geschoven. Ze veroorzaken normaal geen pijn bij aangetaste viervoeters.


Als het te groot wordt, kan een lipoom de mobiliteit van de hond belemmeren. Dit is vooral het geval als de vet tumor op een van de poten van de hond zit. Indien de vettumor van de hond een infiltratief lipoom is, dat vergroeid is met het weefsel, is het niet mogelijk om het met de vingers te bewegen.


Bovendien is het bij palpatie niet zo duidelijk afgebakend van de omliggende gebieden en gaat palpatie bij zieke dieren soms gepaard met pijn. Een infiltratief lipoom kan zich in principe overal op het lichaam van een hond vormen, maar het komt vooral voor op de oksels of dijen van de viervoeter.

Honden met een lipoom moeten naar een dierenarts

Als u een knobbel op het lichaam van uw hond opmerkt, is het uiteraard raadzaam een dierenarts te raadplegen. Want ook al veroorzaakt een gewoon lipoom in veel gevallen geen ongemak en hoeft het ook niet behandeld te worden, toch is er een reële kans dat het knobbeltje onder de huid van de hond niet onschadelijk is of na verloop van tijd erg groot wordt en dan tot problemen leidt.


Een snel onderzoek door de dierenarts geeft u zekerheid en laat u weten of u iets moet doen of dat u het lipoom van uw hond voorlopig in de gaten moet houden.

Diagnose van lipomen bij de hond

Om de diagnose lipoom bij uw hond te stellen, zal de dierenarts naast een algemeen onderzoek ook de knobbel onder de huid palperen. Meestal kan een dierenarts al met een redelijke mate van zekerheid zeggen of de verdikking daadwerkelijk een lipoom is.


Toch zal hij daarna meestal een zogenaamde fijne naald aspiratie biopsie uitvoeren. Het tijdens deze procedure genomen weefselmonster wordt vervolgens onderzocht. In sommige gevallen is het ook nodig een groter weefselmonster te nemen om de diagnose van het lipoom te stellen. Aangezien een normale biopsie, in tegenstelling tot de fijne naald aspiratie biopsie, zeker gepaard gaat met pijn, is narcose bij de hond voor dit doel noodzakelijk.

Behandeling van een lipoom bij een hond

Of en hoe het lipoom van uw hond moet worden behandeld, hangt af van de resultaten van het diergeneeskundig onderzoek. Als het inderdaad om een gewoon lipoom gaat dat is ingekapseld van de rest van het weefsel, is het meestal voldoende om de verdere ontwikkeling van het knobbeltje in de gaten te houden.


Als het lipoom door zijn grootte problemen veroorzaakt voor uw hond, kan het operatief worden verwijderd. Dit is bijzonder gemakkelijk bij ingekapselde lipomen. De verwijdering van de vettumor is iets moeilijker als het een infiltratief lipoom is. In dit geval moet de dierenarts ook delen van het omliggende gezonde weefsel verwijderen om er zeker van te zijn dat de vettumor volledig wordt verwijderd.

Prognose voor honden met een lipoom

Normale lipomen zijn meestal geen ernstig probleem voor honden. Zolang ze klein zijn en geen last veroorzaken, is behandeling niet nodig. Zelfs als dit niet het geval is en de dierenarts een operatie adviseert, is er meestal geen reden tot ongerustheid. De nodige operatie stelt niet veel voor, dus uw hond zal er snel overheen zijn.


Als het echter om een infiltratief lipoom gaat, is de prognose voor uw hond niet zo positief. In dat geval is het niet ongewoon dat er opnieuw een vettumor wordt gevormd. Bovendien kan de aanhechting aan het weefsel gepaard gaan met beschadiging van het bindweefsel en de spieren in het getroffen gebied.

Liposarcoom bij de hond

In zeldzame gevallen zijn de knobbels onder de huid van honden geen goedaardige vetgezwellen, maar liposarcomen. De kwaadaardige tumoren kunnen zich verspreiden in het lichaam van de viervoeter. De behandeling ervan vereist vaak bestraling of chemotherapie, naast operatieve verwijdering. Soms is het ook mogelijk dat van de chirurgische ingreep kan worden afgezien en direct met chemotherapie of bestraling kan worden begonnen.


De prognose voor honden met liposarcoom is helaas veel slechter. Hoe groot de kans op genezing voor de getroffen viervoeter is, hangt vooral af van de grootte van de tumor, het tijdstip van ontdekking en de aanwezigheid van uitzaaiingen.

Preventie van lipomen bij honden

Aangezien er geen precieze oorzaken voor de vorming van lipomen bij honden bekend zijn, is er helaas ook geen manier om de vorming ervan te voorkomen. De enige preventieve maatregel die relevant is, niet alleen met betrekking tot lipomen, maar ook om vele andere gezondheidsproblemen te voorkomen, is te voorkomen dat uw hond te zwaar wordt.


Een aan de behoeften van de viervoeter aangepaste hoeveelheid voedsel en voldoende lichaamsbeweging zijn hiervoor doorslaggevend. Als het dier al te veel weegt, is het raadzaam het gewicht snel te verminderen met een matig dieet. Ter ondersteuning kan een voedingssupplement met ons natuurlijk dieetpoeder voor honden Shiimun Slim worden gebruikt.

Lipomen bij honden - onze conclusie

Zoals u leest zijn lipomen bij honden in de overgrote meerderheid van de gevallen gelukkig onschadelijk en hoeven ze niet noodzakelijkerwijs te worden behandeld. Omdat het echter niet altijd om een normaal lipoom gaat, is een bezoek aan de dierenarts toch aan te bevelen als u een ongewoon knobbeltje onder de huid van uw trouwe viervoeter voelt.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive