info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Beroerte bij honden: symptomen, behandeling en prognose

Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen een beroerte krijgen. In dit geval telt ook voor de viervoeters elke minuut. Want hoe langer de hersenen niet goed worden gevoed, hoe ernstiger de gevolgen meestal zijn.


Als eigenaar moet u daarom weten hoe u een beroerte bij uw hond herkent en wat u moet doen als het ergste gebeurt. Wat belangrijk is en welke factoren het risico op een beroerte bij honden kunnen verhogen, leggen we u in het volgende artikel uit.

Beroerte bij honden - de belangrijkste feiten op een rijtje

  • Een beroerte is bij honden merkbaar aan symptomen zoals lusteloosheid en een verstoord evenwicht en bewustzijn.
  • Net als bij mensen is een beroerte bij honden een levensbedreigende medische noodsituatie die onmiddellijk moet worden behandeld.
  • Het zogenaamde vestibulair syndroom manifesteert zich bij honden met symptomen die lijken op die van een beroerte.
  • In de regel leidt een beroerte bij de hond tot blijvende schade, hoewel de gevolgen kunnen variëren naar gelang van de ernst van de situatie.
  • Risicofactoren die bij honden moeten worden vermeden, zijn vooral zwaarlijvigheid en overmatige stress.

Wat is een beroerte?

Zowel bij mensen als bij honden is bekend dat het bloed voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam vervoert, zodat de organen daarmee kunnen worden gevoed. In het geval van een beroerte wordt de toevoer naar de hersenen onderbroken door een verstopt bloedvat of soms door een hersenbloeding. Door het gebrek aan zuurstof sterven de aangetaste hersengebieden af, wat onder meer kan leiden tot verlamming en incontinentie. 

Hoe herkent u een beroerte bij honden?

Als een hond een beroerte krijgt, zijn de symptomen vergelijkbaar met die van de mens. Getroffen viervoeters lijken apathisch, hebben problemen met hun evenwicht en kunnen bewusteloos raken. Bovendien kan een beroerte bij honden zich ook uiten in incontinentie, houdingsafwijkingen en braken.


Als u vermoedt dat uw hond een beroerte heeft gehad, is het van essentieel belang dat u onmiddellijk handelt. Blijf kalm. Leg uw viervoeter op een kussen of deken en zet een bakje water neer waaruit hij zo nodig kan drinken zonder te hoeven opstaan om dat te doen.


Neem, afhankelijk van de dag van de dag en het tijdstip, onmiddellijk contact op met uw dierenarts of de dierenambulance en beschrijf de symptomen die u bij uw hond waarneemt.

Hoe kan een beroerte bij een hond worden behandeld?

Een beroerte is een levensbedreigende medische noodsituatie. Het is daarom van noodzakelijk belang dat uw hond zo snel mogelijk door een dierenarts wordt behandeld. Hij of zij zal uw viervoeter eerst onderzoeken en met behulp van beeldvormingstechnieken zoeken naar ontstekingen, bloedingen of bloedstolsels in de hersenen.


Op die manier kan de dierenarts nagaan of uw hond echt een beroerte heeft gehad of dat de symptomen te wijten zijn aan een andere oorzaak. Indien het eerste vermoeden wordt bevestigd, bestaat de volgende stap erin de acute symptomen te bestrijden. Daartoe kunnen onder meer kalmerende en krampstillende geneesmiddelen of ook middelen tegen eventueel bestaande misselijkheid worden gebruikt.


De verdere behandeling hangt dan in hoofdzaak af van de oorspronkelijke oorzaak van de beroerte. Mogelijke oorzaken zijn schildklierafwijkingen, hart- en nierziekten, hoge bloeddruk of een hersentumor. Afhankelijk van de diagnose kan de dierenarts uw viervoeter dan bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven om het bloed te verdunnen en de bloedvaten te verwijden, of antibiotica. Als de beroerte van uw hond het gevolg is van een hersentumor, kan ook een operatie nodig zijn.

Vestibulair syndroom of beroerte bij honden?

Naast een beroerte kunnen symptomen zoals evenwichts- en coördinatieproblemen bij honden ook wijzen op het zogenaamde vestibulair syndroom. Dit is een ziekte waarbij de werking van het evenwichtsorgaan verstoord is. Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor van de hond.


Vestibulair syndroom kan bij honden in verschillende vormen voorkomen. Hoe het moet worden behandeld en wat de prognose is voor de getroffen viervoeters, hangt af van de precieze vorm en de aanleiding. Aangezien de typische symptomen van het vestibulair syndroom ook door een beroerte kunnen worden uitgelokt, moet u natuurlijk onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts als u dergelijke symptomen ervaart, om de precieze oorzaak te achterhalen en snel passende behandelingsmaatregelen te nemen.

Wat is de prognose voor honden na een beroerte?

Als uw viervoeter een beroerte heeft gehad, moet u er helaas rekening mee houden dat het dier blijvend beperkt zal zijn in het dagelijks leven. In veel gevallen hebben aangetaste honden permanente problemen met lopen en zelfs verlamming. Bovendien zijn incontinentie en verminderde geheugenprestaties niet ongewoon na een beroerte bij honden.


Het is niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen over de individuele symptomen. De doorslaggevende factoren zijn de getroffen gebieden in de hersenen en de ernst van de door de beroerte veroorzaakte schade.


Als de gevolgen van de beroerte beheersbaar blijven en uw viervoeter niet te zeer wordt belemmerd in het dagelijks leven, is het heel goed denkbaar dat de hond nog een paar goede maanden of zelfs jaren voor zich heeft. U moet er echter rekening mee houden dat uw viervoeter in de toekomst in het dagelijks leven meer op uw hulp en steun aangewezen zal zijn.


Als de gevolgen van de beroerte te ernstig zijn, zult u helaas ook moeten overwegen afscheid van uw hond te nemen en hem uit zijn lijden te verlossen.

Vermijd risicofactoren voor een beroerte bij honden

In de regel komen beroerten bij honden voor op hoge leeftijd. Jonge dieren worden meestal alleen in uitzonderlijke gevallen aangetast. Natuurlijk kunt u leeftijd als risicofactor niet beïnvloeden. Toch zijn er enkele dingen die u kunt doen om de kans op een beroerte bij uw hond te verkleinen.


Net als bij mensen kan overgewicht het risico op een beroerte bij honden aanzienlijk verhogen. Als uw viervoeter te veel weegt, is het dus noodzakelijk dat u uw hond op dieet zet. Dit vermindert niet alleen het risico op een beroerte, maar ook op vele andere gezondheidsproblemen, zoals artrose.


Zorg er ook voor dat u lichaamsbeweging biedt die is aangepast aan de behoeften van het betreffende hondenras en aan de leeftijd van uw viervoeter. Zo voorkomt u gewichtstoename en verbetert u ook het zuurstoftransport in het lichaam van uw hond. Last but not least, moet u ook overmatige stress in het dagelijkse leven van uw trouwe viervoeter zoveel mogelijk vermijden. Dit zal niet alleen de kans op een beroerte verkleinen, maar ook de gezondheid en het welzijn van uw hond in het algemeen ten goede komen.

Beroerte bij honden - onze conclusie

Zoals u leest, kunnen honden ook een beroerte krijgen. Gelukkig is dit relatief zeldzaam. Aangezien de gevolgen van een beroerte voor de viervoeter vaak zeer ernstig zijn, moet u eventuele symptomen toch ernstig nemen en bij twijfel onmiddellijk een dierenarts raadplegen.


Daarnaast is het raadzaam de nodige aandacht te besteden aan de gezondheid van uw hond en risicofactoren zoals zwaarlijvigheid en langdurige stress in het dagelijkse leven van uw viervoeter te vermijden. Op die manier verkleint u niet alleen de kans op een beroerte bij uw hond. U zult ook een beslissende bijdrage leveren aan een optimaal welzijn en een gelukkig en hopelijk lang hondenleven.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
watsapp-button-icon
bellfore motive