info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Waarom janken honden?

Honden communiceren op vele manieren. Naast hun lichaamstaal gebruiken zij ook verschillende geluiden, waaronder blaffen, grommen en janken. Wat uw trouwe viervoeter u probeert te vertellen en wat u kunt doen als uw hond erg vaak jammert, leest u hieronder.

Warum jaulen Hunde

Janken is een normaal onderdeel van hondentaal

Allereerst moet u weten dat janken een normaal onderdeel van de hondentaal is. Het is dus niet ongewoon dat uw viervoeter zich op deze manier uitdrukt. Het is echter niet mogelijk om in individuele gevallen een algemene uitspraak te doen over de betekenis hiervan.

Als uw hond jankt, zijn vooral de volgende redenen mogelijk:

  • Eenzaamheid
  • Angst
  • Pijn
  • Joy
  • Frustratie
  • Territoriaal gedrag
  • Een loops teefje (voor reuen)

Eenzaamheid als oorzaak van janken bij honden

Honden zijn roedeldieren. Daarom worden ze meestal niet graag alleen gelaten. Met een beetje oefening kunnen de meeste viervoeters er goed aan wennen om alleen gelaten te worden. Sommige honden janken echter de hele dag als ze alleen gelaten worden.

Honden janken door angst

Naast eenzaamheid, kan angst honden ook aanzetten tot janken. Als uw viervoeter ergens bang voor is, zult u dat niet alleen merken aan zijn gejank, maar ook aan zijn lichaamstaal. In de regel zal een angstige hond bukken om zo klein mogelijk te lijken. Hij zal ook zijn staart tussen zijn achterpoten stoppen.

Pijn als trigger voor janken bij honden

Pijn is een andere mogelijke oorzaak die u moet overwegen als aanleiding voor het gehuil van uw hond. Als uw viervoeter bijvoorbeeld plotseling luid jankt terwijl hij zijn droogvoer eet, kan hij kiespijn hebben. Als hij daarentegen plotseling huilt terwijl u met hem aan het ravotten bent, kan dit wijzen op een verwonding of gewrichtsproblemen zoals osteoartritis bij uw hond.

Honden janken van vreugde

Natuurlijk hoeft het janken van uw hond niet altijd een negatieve aanleiding te hebben. Het kan best zijn dat uw viervoeter zich zo uit omdat hij opgewonden is. Als uw hond bijvoorbeeld piept en jankt als u hem begroet, is hij waarschijnlijk gewoon blij dat u thuis bent.

Frustratie als trigger voor janken bij honden

Soms janken honden omdat ze ergens gefrustreerd over zijn. Misschien ergert uw viervoeter zich eraan dat u hem bij de barbecue niets geeft of dat hij van u geen hondensnoepje krijgt. In dit geval, wil hij u zijn ongenoegen laten weten door te janken.

Janken bij honden als onderdeel van territoriumgedrag

Als honden janken of jammeren, kan dit deels territoriaal gedrag zijn. Net als bij het zetten van geurmarkeringen dienen de vocalisaties in dit geval om hun territorium op te eisen. Wanneer meerdere dieren samen zijn, kan men dikwijls vaststellen dat de andere honden zich daarbij aansluiten en ook beginnen te janken om te tonen dat ze bij de roedel horen.

Als reuen janken omdat teven loops zijn

Er is waarschijnlijk nauwelijks iets aanlokkelijker voor geslachtsrijpe reuen dan een loops teefje. Als uw viervoeter plotseling huilt of jankt als u gaat wandelen en u er geen andere reden voor kunt bedenken, kan het heel goed zijn dat uw hond de geur heeft opgepikt van een teef die klaar is om te paren

Kunt u een hond het janken afleren?

Janken maakt deel uit van de hondentaal en is dus iets heel normaals om mee te beginnen. Het kan echter heel vervelend zijn als een hond de hele dag jankt. Als dit gedrag plotseling optreedt, is het raadzaam eerst een dierenarts te raadplegen. Want het is heel goed mogelijk dat het gejank en gejammer van de viervoeter duidt op lichamelijke pijn. 


Indien lichamelijke oorzaken zoals verwondingen of gewrichtsaandoeningen kunnen worden uitgesloten, ligt de oorzaak van het voortdurende gehuil bij honden heel vaak in fouten in de opvoeding van de dieren.


In dit geval kan gerichte gedragstraining zeker helpen. Als u hier hulp bij nodig hebt, kunt u het beste contact opnemen met een ervaren hondentrainer. Zij zullen snel herkennen waar u kunt beginnen en u tips geven over hoe u met uw trouwe viervoeter moet omgaan.

Straf uw hond niet

Zelfs als u zich gestoord voelt door het luide gejank van uw hond, mag u uw viervoeter er nooit voor straffen. Dit zal alleen maar leiden tot extra frustratie en nog meer onzekerheid. 


Probeer in plaats daarvan te achterhalen wat de oorzaak is van het constante janken en jammeren van uw hond en probeer dat tegen te gaan. Uw viervoeter heeft namelijk geen kwaad in de zin en probeert u zeker niet te ergeren met zijn gehuil.

Hondengejank - onze conclusie over het onderwerp

Zoals u kunt zien, kunnen er verschillende redenen zijn waarom honden janken. Meestal heeft het gehuil een onschuldige oorzaak en gebeurt het slechts af en toe, zodat u zich er verder geen zorgen over hoeft te maken.


Als u echter vermoedt dat uw hond huilt van de pijn, moet u uw trouwe viervoeter zo snel mogelijk door een dierenarts laten onderzoeken en behandelen. Aan de andere kant, als uw hond vaak huilt of jankt zonder dat daar een fysieke oorzaak voor is, zal gerichte training helpen, waarvoor u eventueel ook de hulp van een hondentrainer kunt inroepen.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

7.84 EUR
156.8 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
7.32 EUR
146.33 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive