info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Tandwisseling bij Honden: Duur en mogelijke Complicaties

Net als bij de mens groeien eerst de melktanden van honden, die vervolgens bij het wisselen van tanden worden vervangen door de permanente tanden. De tandwisseling bij honden verloopt vaak zonder problemen. Dit kan echter ook tot ongemak leiden.


Wanneer de tandwisseling begint bij uw hond, hoe u mogelijke complicaties kunt herkennen en hoe u de viervoeter in dit geval kunt helpen, leggen wij u in het volgende uit.

Melktanden en permanente tanden bij honden

Honden hebben in totaal 28 melktanden. Deze zijn zeer puntig en groeien tussen de derde en zesde week van het leven tot de viervoeters aan. Vanaf de vierde levensmaand worden de melktanden geleidelijk vervangen door de permanente tanden.


De tandwisseling duurt bij honden ongeveer drie maanden. Bij grotere rassen begint het meestal iets eerder en is het sneller klaar dan bij kleine honden.

Hondentanden

Controleer de tanden van de hond regelmatig

Wij raden u aan om het gebit van uw hond niet alleen te controleren tijdens het wisselen van het gebit, maar ook regelmatig vanaf jonge leeftijd. Op deze manier raakt uw hond al in een vroeg stadium gewend aan deze procedure.


Daarnaast kunt u eventuele afwijkingen van zijn gebit of andere klachten snel herkennen en door een dierenarts laten behandelen. Dit geldt natuurlijk ook voor honden die de tandvervanging al hebben ondergaan. Immers, de permanente tanden moeten op de lange termijn gezond blijven.

Zo werkt de tandwisseling bij honden

Het wisselen van het gebit bij honden is een ingewikkeld proces, dat te zijner tijd op zichzelf begint en in veel gevallen geheel onopgemerkt plaatsvindt.


De zogenaamde kiemen van de permanente tanden bevinden zich onder de melktanden. Tijdens de tandwisseling beginnen ze te groeien en drukken ze op de wortels van de melktanden. Dit zorgt ervoor dat ze sterven en uitvallen. De permanente tanden groeien dan terug in de openingen die ontstaan.

Mogelijke problemen bij het wisselen van de tanden van de hond

Vaak verloopt de tandwisseling bij honden volledig soepel. Sommige hondenbezitters merken het daarom nauwelijks. Soms worden de gevallen melktanden gewoon ingeslikt of gaan ze verloren tijdens het lopen. Soms liggen ze ook thuis op de grond of zitten ze vast in het kauwspeelgoed van de viervoeter.


Helaas is dit niet altijd het geval. Sommige honden hebben grote problemen met het wisselen van hun tanden en ervaren hevige pijn. Het grootste probleem zijn niet de gevallen melktanden. Hierdoor hebben de vaste tanden geen plaats en groeien ze krom naast de melktanden uit.


Mogelijke oorzaken van dergelijke problemen tijdens de tandwisseling zijn trauma's en verstoringen in de groei van het kaakbot, evenals erfelijke factoren. Vooral kleine hondenrassen hebben vaak een bovengemiddelde neiging tot problemen met het gebit, die zich manifesteren tijdens de tandwisseling. In dit geval moet de melktand meestal door de dierenarts worden uitgetrokken om plaats te maken voor de nieuwe tand.

Het herkennen van ongemak tijdens het wisselen van tanden bij de hond

Als een hond last heeft van problemen tijdens het wisselen van tanden, is dit te merken aan verschillende symptomen, die zich in verschillende mate kunnen voordoen.

Als houder dient u onder andere op de volgende punten te letten:

  • Het eten van onwil en het daaruit voortvloeiende gewichtsverlies 
  • Weigering van gedroogd voer
  • Diarree
  • Lusteloosheid
  • Kiespijn
  • Koorts
  • Maagpijnen 
  • Rusteloosheid en slaapstoornissen

Hoe u uw hond kunt helpen zijn tanden te veranderen

Zoals u kunt zien, wordt de tandwisseling bij sommige honden geassocieerd met zeer onaangenaam ongemak. Zorg er daarom voor dat u het geheel zo aangenaam mogelijk maakt voor uw viervoeter.


Als u uw hond wilt ondersteunen bij het wisselen van tanden, zijn er verschillende mogelijkheden voor u beschikbaar.


Allereerst moet je afzien van elke vorm van vervorming met de viervoeters tijdens de tandwisseling. Omdat deze op dit moment vrij pijnlijk kunnen zijn of zelfs tandbeschadiging kunnen veroorzaken.


Sommige honden houden er ook van om hun tandvlees zachtjes te laten masseren. Het is het beste om te proberen hoe je viervoeter er op reageert.


Als uw hond problemen heeft met het harde droge voer tijdens het wisselen van tanden, kunt u het in een beetje water laten weken of het met een natvoer pakken.

Bellfor Dental Sticks als ondersteuning bij tandwisseling

Daarnaast is het succesvol gebleken om honden te voorzien van geschikte kauwartikelen zoals kauwspeelgoed of natuurlijke kauwsnacks bij het wisselen van hun tanden. Dit voorkomt ook dat uw hond op meubels of ander meubilair kan kauwen.


Zorg er bij de aankoop van kauwtabletten voor dat ze van goede kwaliteit zijn en geen ongezonde ingrediënten bevatten. Wij raden u aan om onze tandenstokers te gebruiken. De natuurlijke kauwsnack maakt gebruik van het kauwinstinct van uw hond en is bijzonder goed verteerbaar dankzij geselecteerde ingrediënten.


Speciale ingrediënten zoals peterselie, algen, diatomeeën en insecteneiwit (van de larven van de zwarte soldaatvlieg) zorgen ervoor dat onze tandenstokjes ideaal zijn voor natuurlijke tandverzorging en ondersteunen uw hond bij het wisselen van tanden.

Bellfor tandheelkundige verzorging poeder tegen tandplak

Met onze Dental Care Poeder heeft u de mogelijkheid om de dagelijkse tandheelkundige verzorging van uw hond te ondersteunen, niet alleen tijdens het wisselen van tanden en kiezen. Het poeder hoeft slechts één keer per dag met het voer gemengd te worden en is dus geen extra inspanning voor de hond of zijn eigenaar.


De grondstoffen in Bellfor Dental Care, zoals algen, helpen plak tegen te gaan en kunnen zo een waardevolle bijdrage leveren aan het gezond houden van de tanden van uw hond, zelfs na de tandwisseling.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive