info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Reddingshonden: Opleiding, Belangrijkste Toepassingen en Voeding

Reddingshonden

De hond is de beste vriend van de mens en kan in bepaalde situaties zelfs een echte levensredder blijken te zijn. Reddingshonden zijn immers vaak een onmisbaar onderdeel van reddingsteams die vermiste personen zoeken in de bergen, in het bos of zelfs onder puin.


Wat de taken van een reddingshond zijn, welke rassen er bijzonder geschikt voor zijn en hoe de training als speurhond verloopt, leert u hieronder. We zullen u ook uitleggen wat belangrijk is bij het voeren van reddingshonden.

Toepassingsgebieden voor reddingshonden

Reddingshonden kunnen worden gebruikt in zeer verschillende gebieden, waar ze hun uitstekende reukzin gebruiken om te zoeken naar vermiste of noodlijdende mensen.


Veel van de goed getrainde speurhonden zijn gespecialiseerd in een bepaald gebied en worden vaak uitsluitend voor dit doel gebruikt.

Tot de typische toepassingsgebieden van reddingshonden behoren de volgende gebieden:

 • gebiedsonderzoek
 • persoonsonderzoek
 • waterredding
 • lawineonderzoek
 • puinzoektocht
 • lijkonderzoek
 • waterdetectie

Gebiedsonderzoek

De taak van de reddingshond bij het zoeken van een gebied is het vinden van een vermiste persoon in open terrein, zoals een groot bosgebied.

Zoeken naar personen

De persoon zoeken wordt ook wel mantrailing genoemd en beschrijft het zoeken naar een bepaalde persoon op basis van zijn individuele geur.

Waterredding

Bij het redden van water fungeert de hond als een badmeester en helpt hij mensen in nood om naar het strand te komen.

Waterredding

Lawine zoeken

Reddingshonden, speciaal getraind voor lawineonderzoeken, helpen de reddingsdienst in de bergen om mensen te vinden die onder de sneeuw begraven liggen.

Puin zoeken

De zoektocht naar puin vormt een bijzondere uitdaging voor reddingshonden, omdat ze vaak menselijke geuren moeten opsporen onder metershoge puinlagen.

Zoeken naar lijken

Het zoeken naar lijken is geen klassieke taak van reddingshonden, maar door hun goede reukzin wordt het toch vaak door honden uitgevoerd.

Water detectie

Waterzoekende honden helpen bij het zoeken naar vermiste (meestal dode) personen in het water en kunnen vanaf een diepte van 50 meter menselijke geuren waarnemen.

Welke rassen zijn geschikt als reddingshond?

Honden behoren tot de zogenaamde macrosmatten. Dit zijn die wezens waarvoor de reukzin een bijzonder belangrijke rol speelt. Ongeveer 10 procent van hun hersenen wordt uitsluitend gebruikt voor de verwerking van geuren die zij met de 250 miljoen geurcellen in hun neus hebben opgenomen.


De mens daarentegen bezit slechts een tiende van de reukcellen van honden en gebruikt slechts één procent van zijn hersenen voor zijn reukzin. Omdat elke hond zo'n uitgesproken reukzin heeft, is in theorie elk ras ook geschikt als reddingshond.


In de praktijk worden in de praktijk echter klassieke hulphonden zoals Border Collies, Belgische en Duitse Herders, Golden Retrievers of Australian Shepherds gebruikt als reddingshonden.

Een goede reddingshond wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:

 • De viervoeter moet sterk zijn en mag noch agressief noch angstig reageren.
 • Reddingshonden moeten van gemiddelde grootte zijn en niet te zwaar.
 • De ideale leeftijd om met de opleiding te beginnen is zes tot twaalf maanden.
 • De hond moet gezond en in een goede algemene conditie zijn.

De toegang tot de training voor de reddingshond

Reddingshonden en hun eigenaren dragen veel verantwoordelijkheid. Hun werk kan immers kiezen tussen leven en dood. Een uitgebreide training, waarbij mens en dier alle noodzakelijke vaardigheden leren, is daarom onontbeerlijk voor een volwaardige baan bij een reddingshonden squadron.


De eerste stap is een proeftraining waarbij de eigenaar en zijn hond samen met de eigenaar kunnen nagaan of ze geschikt zijn voor het werk als reddingshondenteam.


Hiervoor kunt u contact opnemen met een vereniging met een bijbehorend cursusaanbod of een reddingshondenequadron, waarmee u kunt deelnemen aan de normale training van de reddingshonden.

De reddingshondentest

Als u tot de conclusie komt dat het werk als reddingshondenteam bij u past, is het tijd voor de eigenlijke training. Tijdens deze training leren zowel jij als je viervoeter wat belangrijk is in toekomstige missies.

De reddingshondentest


De basisopleiding van de toekomstige reddingshond omvat in het bijzonder het zoekwerk, de cross-country mobiliteit, de gehoorzaamheid, het werk met apparaten zoals ladders of wipschermen en verschillende oefeningen voor de aankondiging van een ontdekking.


Omdat u in de toekomst nauw zult samenwerken met uw reddingshond, is de training niet beperkt tot de viervoeter. Als aspirant-reddingshondengeleider wordt u getraind in eerste hulp, tactiek, zoektechnieken, cartografie en beveiliging.


Voordat u echter als reddingshondenteam kunt werken, moet u uw geschiktheid in verschillende tests voor reddingshonden bewijzen. Om deel te nemen aan de testen, moet u het temperament van de hond testen.

De daaropvolgende tests met reddingshonden omvatten meestal het volgende:

 • Reddingshond voorafgaande test (A)
 • Reddingshondentest (B)
 • Onderzoek reddingshond (uitgebreid) (C) (uitgebreid)
 • Reddingshond herhaaltest (B+C)

In het kader van de training is het mogelijk om de reddingshondenexamens in verschillende aandachtsgebieden uit te voeren. Dit zijn meestal de klassieke toepassingsgebieden voor het zoeken naar puin, waterredding, mantrailing, het zoeken naar gebieden, lawineonderzoek, evenals het zoeken naar lichamen en het opsporen van water.

Reddingshonden hebben een speciaal dieet nodig

Reddingshonden zijn veel meer dan alleen maar trouwe metgezellen van hun eigenaars. Ze redden mensen en riskeren vaak hun eigen leven. Dat alleen al is reden genoeg om ervoor te zorgen dat de betrouwbare viervoeters niets tekort komen en dat ze ook op het gebied van hun eten goed verzorgd worden.


Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat de fysieke inspanning tijdens de training en missies leidt tot het feit dat uw reddingshond speciale voedingsbehoeften heeft. Om de gezondheid en het welzijn van uw viervoeter permanent te ondersteunen, is het essentieel dat u hiermee rekening houdt bij de dagelijkse voeding van uw reddingshond.


Naast een verhoogde energiebehoefte is het ook belangrijk om te zorgen voor een toereikende eiwitvoorziening en, indien nodig, andere voedingsstoffen aan te vullen om de gezondheid van de reddingshond op peil te houden.

Het Bellfor-voedingsconcept voor uw reddingshond

Bij Bellfor weten we precies waar het op aankomt als het gaat om het voeren van fysiek actieve dieren zoals reddingshonden. In ons assortiment vindt u daarom alles wat u nodig heeft om zich naar uw wensen te voeden.


Bellfor's voedingsconcept ondersteunt u met natuurlijke producten om uw reddingshond optimaal te verzorgen, zodat hij permanent optimaal kan presteren tijdens trainingen en missies.

Wij raden u aan reddingshonden te voeren met de volgende Bellfor-producten:

 • Bellfor Premium PUR Aktiv is onze glutenvrije droge voeding voor actieve honden met verteerbare koolhydraten uit maïs en rijst.
 • Bellfor Fitness Poeder is ons natuurlijke voedingssupplement om optimaal in de extra eiwitbehoefte van uw reddingshond te voorzien.
 • Bellfor Gewrichten & Botten beschermt de gewrichten van uw viervoeter effectief tegen de stress waaraan ze in het dagelijks leven als speurhond worden blootgesteld.
 • Bellfor Immuun versterkt het immuunsysteem en ondersteunt uw reddingshond zelfs tijdens stressvolle operaties onder ongunstige omstandigheden.


Banner met sport hondenvoer

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive